Nu lăsa țânțarii să îți strice vara: Remediile naturale care îi țin departe de tine
Dimensiune font:
În sezonul estival, nu doar soarele ne afectează pielea, ci şi ţânţarii. Muşcăturile acestora produc disconfort prin mâncărimile şi iritaţiile pe care le produc. Uneori, pot da reacţii alergice periculoase. În afara soluţiilor speciale de la farmacie sau din comerţ, poţi încerca şi unele soluţii naturale.
Muşcătura de ţânţar provine de la insecta-femelă, căci aceasta are nevoie de proteine pentru a produce ouă, iar proteinele se găsesc în sânge. Masculii se hrănesc doar cu zahăr pe care îl găsesc în plante sau în alte surse. Mai mult, ţânţarii preferă să se hrănească şi cu sânge de animale, în special de la vaci, cai şi păsări. Dar, când nu au de ales, se mulţumesc şi cu sângele omului. Pentru a te proteja, există tot felul de soluţii, de la sprayuri şi unguente la pastile de ţânţari. Dacă preferi, totuşi, să eviţi produsele chimice, natura îţi pune la dispoziţie alternative la fel de eficiente.
Soluţie din plante şi alcool
Ţânţarii, ca şi alte insecte, de altfel, sunt deranjaţi de aromelor unor plante precum menta, rozmarinul, frunzele de lămâi, iarba-mâţei, lavanda şi eucaliptul. Poţi face, deci, o soluţie dintr-una sau un amestec din aceste plante, care va alunga ţânţarii din preajma ta.
Taie mărunt plantele şi pune-le într-un vas de sticlă – poate fi un borcan sau un bol. Toarnă apoi alcool peste plantele din vas şi acoperă cu un capac. Poţi folosi alcool sanitar, votcă (dacă preferi alcool fără miros) sau apă de hamamelis. Proporţia este de 3 ceşti de alcool la 1 ceaşcă de plante. Lasă apoi vasul la soare 2 săptămâni, agitându-l o dată la 2-3 zile. Când este gata, strecoară lichidul într-un recipient cu pulverizator şi foloseşte-l în încăperea unde sunt ţânţari sau chiar pe tine, evitând, însă zona feţei. Înainte de fiecare utilizare trebuie să agiţi recipientul.
Uleiuri esenţiale
O alternativă pentru a ţine ţânţarii la distanţă sunt şi uleiurile esenţiale de citronella, mentă, lămâie, lavandă, eucalipt, rozmarin sau de cuişoare. Pentru a prepara o soluţie contra ţânţarilor, umple trei sferturi dintr-o sticlă cu pulverizator cu alcool sau apă de hamamelis, adaugă 10 picături de ulei esenţial (unul sau o combinaţie din acestea), iar apoi adaugă apă distilată până se umple sticla. Agit-o bine înainte de fiecare utilizare.
Pătrunjel şi oţet
Un alt remediu eficient împotrivă muşcăturilor de ţânţar se obţine din pătrunjel şi oţet. Şi se prepară foarte simplu: toacă o legătură mare de pătrunjel cât mai proaspăt, cu tot cu codiţe, pune-l într-un bol de sticlă, adaugă o jumătate de cană de oţet de mere, acoperă vasul şi lasă-l la macerat câteva ore. Apoi, strecoară soluţia într-o sticlă cu pulverizator şi foloseşte-o ori de câte ori ai nevoie.
Ulei de iarba-pisicii sau de mentă
Pe cât de mult iubesc pisicile această iarbă, pe atât de mult detestă ţânţarii mirosul ei. De altfel, mai multe studii au arătat că uleiul de iarba-pisicii ţine ţânţarii la distanţă timp de câteva ore. Poate fi aplicat direct pe piele, căci nu cauzează reacţii adverse.
O alternativă şi mai puternică este uleiul de mentă, cunoscut ca un insecticid natural împotriva insectelor, în special a ţânţarilor şi a muştelor. Atenţie, însă, acesta este un ulei ce provoacă senzaţia de arsură a pielii şi poate chiar să producă iritaţii. De aceea, este indicat să fie amestecat cu un ulei cu efecte calmante, precum cel de canola, înainte de a fi aplicat pe braţe, pe picioare sau în zona gâtului.
Sursa text: www.exquis.ro, Sursa foto: www.mediapedia.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau