Refolosirea dispozitivelor cardiace, interzisă în România din iunie 2021
Dimensiune font:
Refolosirea dispozitivelor cardiace a fost permisă în România până în iunie 2021, deoarece mulți oameni care aveau nevoie de un astfel de dispozitiv erau disperați. În iunie 2021, România a interzis această practică în urma unei recomandări la nivel european. Reglementarea Uniunii Europene din 2017 lasă, însă, o portiță - reutilizarea acestor aparate a rămas la latitudinea fiecărei țări.
Chiar dacă recomandarea europeană datează încă din anul 2017, sunt țări care nu au aplicat-o, din cauză că numărul solicitărilor depășește numărul dispozitivelor. Cel mai sonor caz este Germania, unde refolosirea lor este în continuare permisă, însă în condiții foarte strict reglementate.
„Dacă interzici reutilizarea, acest lucru presupune că poți asigura stimulatoare noi pentru toți cei care au nevoie. Germania nu își poate permite acest lucru și le reutilizează. Iar dacă le refolosești, trebuie să existe legislație clară”,declară pentru HotNews.ro o sursă medicală.
De cealaltă parte, Vasile Barbu, președintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, atrage însă atenția că, odată cu recomandarea interzicerii refolosirii acestor dispozitive în țările europene, ele au fost modificate de către producători și sunt construite în așa fel încât „nu avem certitudinea că ele mai pot fi refolosite”. Unele dintre ele au inclusiv o baterie care se epuizează în timp, așadar „există riscuri de tot felul”. Nu în ultimul rând, pe ambalajul unora dintre ele, producătorii scriu explicit că nu sunt reutilizabile.
„Practic, odată cu modificarea legii, ele au fost adaptate și de producători și nu mai sunt reutilizabile, așa cum erau înainte”, subliniază Vasile Barbu, care spune că măsura interzicerii reutilizării a dus inclusiv la o scădere a costurilor unora dintre aceste dispozitive.
În România, în acest moment, spitalul achiziționează aceste dispozitive în limita unui buget anual predefinit: „E un buget care se stabilește în fiecare an, pentru un anumit număr de dispozitive. Dacă acest buget se termină, trebuie întrebată CNAS ce se întâmplă atunci când se termină bugetul. Sau ce face un spital dacă are mai mulți pacienți decât permite acel buget? Normal ar fi să se facă o analiză - care este necesarul anual și care este numărul de dispozitive pe care poate să îl ofere în acest moment, anual, sistemul de sănătate din România. Sunt convins că numărul celor care au nevoie este mai mare decât posibilitățile. Și atunci, în situația în care bugetul se termină și nu ai suficiente dispozitive, iar numărul de cereri este mai mare decât posibilitățile, care sunt indicațiile Ministerului Sănătății? Ce se face în situația în care s-au terminat banii și nu ai dispozitive?”, se întreabă un medic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau