S-au schimbat simptomele Covid-19/ Anunțul specialiștilor
Dimensiune font:
Virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA), anunță că simptomatologia generală a COVID-19 a suferit schimbări. În același timp, cercetătorul Octavian Jurma avertizează că foarte curând România va intra în valul 7.
Simptomatologia generală a COVID-19 a suferit schimbări, care sunt independente de statusul vaccinal, anunță virusologul român Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh (SUA). Acest lucru a fost raportat de administratorii unei aplicații din Marea Britanie (COVID Symptoms Tracker) care permite utilizatorilor săi autoraportarea simptomelor COVID,
Virusologul român susține că simptomele urmează schimbările structurale ale virusului, Omicron venind cu simptomatologie proprie.
Simptomele
Patru simptome sunt prezente la toţi pacienții: cefalee, tuse persistentă, dureri în gât, rinoree, iar al cincilea simptom depinde de statusul vaccinal, explică doctorul Apetrei. Astfel, persoanele care au două doze de vaccin se pot confrunta cu dureri în gât, rinoree, nas înfundat, tuse persistentă și cefalee, simptome diferite de cele pe care le aveau pacienții suprainfectați înainte de Omicron, respectiv pierderea mirosului, dificultăți de respirație si febră.
Persoanele care au o singură doză de vaccin pot avea simptome precum: cefalee, rinoree, dureri în gât, strănut, tuse persistentă. Iar cei care nu s-au vaccinat anti-COVID în tot acest timp, dacă se infectează acum pot avea simptome precum: cefalee, dureri în gât, rinoree, febră și tuse persistentă. Alte simptome asociate cu Omicron sunt oboseala, greața, dureri musculare etc.
În ce privește „long COVID”, este încă destul de devreme pentru a fi făcute estimări, potrivit medicului. „În mai, riscul de long COVID (cu variantele inițiale Omicron) era de 20%. Per ansamblu, toată istoria începe să semene cu o viroză respiratorie tipică. Lucru bun, pentru că asta înseamnă că poate o să avem un virus de care să nu ne mai pese. La fel ca și celelalte patru coronavirusuri tradiționale”, mai susține dr. Cristian Apetrei.
La rândul său, cercetătorul Octavian Jurma a anunțat că există confirmarea că varianta BQ.1.1 „Cerberus“ este în circulaţie comunitară în România, dar și a două cazuri de BA.2.75 „Centaurus“ în Mureş şi a unui caz de BQ.1.3 în Bucureşti.
„Astfel, în primele două săptămâni din octombrie, au fost identificate prin secvenţiere 3 noi cazuri de infectare cu BQ.1 (familia BQ), 2 în Bucureşti şi 1 în Iaşi. În plus, în Bucureşti a fost confirmată şi versiunea BQ.1.3. BQ.1.1 (supranumită „Cerberus“) este o versiune Omicron de Nivel 6 din grupul Pentagon, care este în creştere rapidă în vestul Europei. Despre versiunea BQ.1.3 nu există prea multe date în plus faţă de BQ.1.1, dar în Madrid (Spania) este versiunea dominantă a grupului BQ, spunea cercetătorul, subliniind că în Mureş avem confirmate două cazuri de infectare cu varianta BA.2.75 „Centaurus“, „ceea ce sugerează existenţa unui focar de Centaurus“.
Valul 7 în România, în maximum două săptămâni
Acesta atrage atenția că România s-ar putea confrunta cu valul 7 de COVID în maximum două săptămâni, „în funcţie de rata de testare care este foarte redusă”. Medicul a subliniat de asemenea că este tot mai probabilă apariţia „cazurilor cu dublă infectare Covid-gripă”. „Dacă nu vrei să te infectezi în valul 7 care va debuta în maximum 2 săptămâni (poate chiar săptămâna viitoare), ar fi bine să începi să porți masca. Datele oficiale sunt mult în urma valului acum și nu ne ajută prea mult la prevenție. Dacă nu vrei să faci o formă severă de boală în cazul [foarte probabil] în care totuși de infectezi, atunci e bine să te vaccinezi atât cu vaccinul bivalent (nu există încă în România), cât și cu vaccinul antigripal (există în România și e chiar promovat prin reclame de Guvern). Cele două vaccinuri pot fi administrate simultan, dar pentru asta ar trebui ca și vaccinul bivalent să fie disponibil în această perioadă“, a îndemnat Jurma.
Potrivit acestuia, viteza cu care se răspândesc aceste variante în populație este egalată doar de viteza cu care se diversifică fiecare ramură odată ce a dobândit un avantaj față de varianta din care provine.
„Din fericire, niciuna dintre aceste variante nu se anunță la fel de virulentă ca versiunea originală B.1.1, însă există o tendință vizibilă în studiile de laborator ca noile variante Omicron să fie nu doar mai infecțioase, ci și mai virulente decât varianta precedentă. Virulența măsurată în laborator a BQ.1.1 (B.1.1.529.5.3.1.1.1.1.1.1) este deja mai apropiată de B.1.1 decât de BA.1 (B.1.1.529.1)”, a explicat Jurma.
Patru simptome sunt prezente la toți pacienții:
• Cefalee
• Tuse persistentă
• Dureri în gât
• Rinoree
În continuare, al cincilea simptom este dependent de statusul vaccinal:
Două doze de vaccin: nas înfundat (lipsă la celelalte grupe), iar ordinea frecvenței simptomelor este:
1. Dureri în gât
2. Rinoree
3. Nas înfundat
4. Tuse persistentă
5. Cefalee
O singură doză de vaccin: strănut, iar ordinea frecvenței simptomelor este:
1. Cefalee
2. Rinoree
3. Dureri în gât
4. Strănut
5. Tuse persistentă
Nevaccinații: febră, iar ordinea frecvenței simptomelor este:
1. Cefalee
2. Dureri în gât
3. Rinoree
4. Febră
5. Tuse persistentă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau