Serviciile de terapie pentru copiii cu autism vor fi decontate de Guvern
Dimensiune font:
După trei ani de așteptare și eforturi susținute, Asociația Help Autism a obținut din partea guvernului decontarea directă a serviciilor de terapie. Este un rezultat important atât pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist, cât și pentru familiile acestora. Victoria a fost celebrată, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, printr-un eveniment artistic unic.
Autismul este considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei. 22.000 de copii și adolescenți români trăiesc cu diagnostic de afecțiune mintală. Unul din patru copii cu autism nu merge la grădiniță sau la școală, conform datelor furnizate de Asociația Help Autism
Peste 40.000 de persoane cu autism trăiesc în România. Doar 1% dintre adulții cu autism au un job în țară. În Europa, procentul este de 10%.
Toate aceste numere transmit un mesaj despre o realitate prea puțin cunoscută, înțeleasă și acceptată, încă, în România. Însă, lucrurile încep, încet, să se schimbe – după trei ani de eforturi susținute, guvernul a aprobat, în sfârșit, decontarea serviciilor de terapie și logopedie pentru persoanele cu autism.
„Există susținere din partea guvernului din ce în ce mai mare. Faptul că de la 1 octombrie, prin ordinul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), se decontează direct serviciile de terapie este o formă de susținere. Întârziată, este adevărat, pentru că banii au fost alocați acum trei ani. Dar, în sfârșit, de la 1 octombrie, conform procedurii, prestatorii de servicii – psihologul, psihoterapeutul, organizat sub o formă avizată de Colegiul Psihologilor din România, sau ONG-urile care au angajați astfel de specialiști – pot intra în contractare cu CNAS și deconta aceste ședințe de terapie. Este o mană cerească. Pentru că două ședințe de terapie pe zi pentru un copil cu autism, un adolescent sau un adult reprezintă minimul necesar pentru a-i asigura evoluția necesară spre a-și atinge cât mai rapid potențialul”, ne-a declarat Raluca Bogdan, director de comunicare Asociația Help Autism.
O luptă dusă în numele pacienților
Deblocarea fondurilor alocate de guvern pentru persoanele diagnosticate cu tulburare de spectru autist a fost un demers de durată. De-a lungul celor trei ani, Asociația Help Autism, alături de alte ONG-uri implicate în susținerea acestei cauze, au depus eforturi constante.
„Obținerea acestei alocări este rezultatul eforturilor demarate de o altă asociație, iar ștafeta a fost ulterior preluată de Daniela Bololoi, președinta Asociației Help Autism, mama unui copil cu diagnostic. Alături de celelalte ONG-uri reprezentante ale pacienților din federație sau din rețeaua informală RO TSA (Tulburări din Spectrul Autist – n.r.). Adică peste 100 de organizații cu care s-a consultat. Daniela a fost vârf de lance în această bătălie. O numim bătălie pentru că au fost foarte multe momente în care a trebuit să adapteze legea pentru felul în care fiecare dintre aceste organisme se organizează, respectiv CNAS și Colegiul Psihologilor din România. Dar până la urmă s-a găsit o formulă prin care aceste servicii să poată fi decontate. Și iată că, în sfârșit, cu noua conducere a CNAS, acest lucru a devenit posibil”, ne-a explicat Raluca Bogdan.
Din păcate însă, până când acest lucru se va transpune în practică, va mai trebui așteptat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau