Stil de viata sanatos pentru adultii in varsta
Dimensiune font:
“ Unii oameni, indiferent cat de mult imbatranesc, nu-si pierd niciodata frumusetea, ci doar si-o muta de pe fete in inimile lor” Martin Buxbaum
Admitem cu usurinta citatul renumit: “tineretea este o stare de spirit”. In acelasi context, de ce nu am parafraza si sa spunem, de asemenea: “batranetea este o stare de spirit”?
Varsta a treia, cum se mai numește, este o provocare cu care ne vom confrunta la un moment dat. Ea vine cu dificultatile si cu bucuriile ei. Cu acceptarea schimbarilor care au loc in corpul nostru si in mintea noastra, o data cu inaintarea in varsta. Deoarece procesul biologic de imbatranire este inevitabil si destul de greu de controlat.
Studiile medicale, in acest domeniul, au dovedit ca peste 75% dintre adultii cu varsta de peste 65 de ani sunt afectați de una sau mai multe boli cronice.
In 2017, in cadrul unei cercetări cu privire la speranta de viata a adulților in varsta, s-a ajuns la concluzia ca un stil de viata sanatos poate crește durata de viata a unui barbat peste 65 ani cu 8 ani, si a unei femei peste 65 ani cu 10 ani.
Cativa factori care accelereaza procesul de imbatranire
Alimentarea unei mașini cu un combustibil neadecvat, nu doar ca ii va reduce performanțele, ci poate să o blocheze sau sa o opreasca definitiv. Dar dacă ne alimentam corpul cu o alimentatie nesanatoasa, toxica?
Nu este mai important corpul nostru, pe care vrem sa-l pastram sănătos toată viața, decât o masina pe care o schimbăm la cativa ani?
· Cresterea excesiva in greutate si obezitatea - se stie ca o data cu înaintarea in varsta metabolismul se incetineste iar arderile sunt mai lente, de aceea trebuie sa avem grija sa mancam mai puțin si sa fim mai atenți la calitatea hranei.
· Scaderea in greutate brusc si neintentionat poate sa fie un semnal de alarma si sa indice simptomele unei afectiuni grave.
· Consumul nejustificat de zahăr, prezent in dulciurile cumparate sau in cele făcute in casa. Dar si in alte preparate care contin zahar “ascuns” cum ar fi: sosuri, ketchup, concentrate de supa, alimente semipreparate.
· Consumul de alimente din surse industrializate, bogate in grasime, aditivi alimentari, cu adaos de sare in exces in defavoarea alimentelor simple, naturale, gatite in casa.
· Lipsa mișcării, chiar si o simpla plimbare in aer liber este benefică.
· Lipsa unor lucruri noi de invatat.
· Tipare de gândire negativă sau anturajul unor persoane cu gandire nociva.
· Lipsa suplimentelor nutritive adecvate sau utilizarea lor fără discernământ.
· Mesaje negative despre imbatranire.
· Lipsa sensului si a scopului in viata.
Respecta cateva dintre obiceiurile de baza ale unui stil de viata sanatos
Vrei sa faci parte din categoria persoanelor in vârstă, care duc o viata vibrantă, plini de energie si cu o sanatate de invidiat?
Sa analizam in continuare ce trebuie sa evitam si ce trebuie alegem pentru a imbatrani frumos si sanatos:
Alimentatie echilibrata - bazată pe următoarele principii: Mai puțin, mai natural, mai simplu, este mai bine! O alimentatie in care sa fie prezente legumele si fructele, o dieta bogată in fibre si saraca in grasimi saturate. Proteinele sa fie alternate (carne, peste, oua, branzeturi, proteine vegetale) si asociate întotdeauna cu o salată proaspătă.
Pofta de dulce sa fie satisfacuta cu fructe sau puțină miere adaugata într-un iaurt. Se va servi ca o gustare, între mese si nu ca un desert, imediat după masa.
Suplimente alimentare - la aceasta varsta devin o necesitate, deoarece in corp se instalează carențe datorate unei absorbtii deficitare a nutrientilor. Hiperaciditatea din corp, tendințele inflamatorii, o imunitate scăzută sunt dezechilibre care se pot evita prin consumul responsabil si cu recomandari profesionale de Produse Forever.
Miscarea - este absolut necesara persoanelor in varsta. Astfel isi mentin mobilitatea, echilibrul si forta fizica. Dacă posibilitatile de exerciții fizice sunt limitate, plimbarea intr-o zona fara aglomeratie si cu aer curat este benefica.
Somn de calitate - se știe ca la persoanele in varsta se scurtează durata de somn din timpul nopții. Un somn de 7 ore pare sa fie suficient. Dar pentru a fi un somn de calitate, este bine sa inceapa la ore rezonabile (între 22-23) si fără elemente de perturbare a somnului: televizor in camera de dormit, tabletă sau telefon mobil.
Sanatate mintala - acum este timpul pentru diverse activități si hobby-uri care alta data nu încăpeau in programul aglomerat al unui adult activ. Este timp pentru citit, ascultat muzica, pictura sau gradinarit. Este timp pentru rebus sau mici reparații, si orice alta activitate care va solicita mintea si va da un sentiment al scopului.
Sanatate socială - a fi conectat cu cei dragi este cel mai bun “tratament” pentru o sanatate mintală si socială. Implicarea in diverse activități: biserica, voluntariat, hobby-uri, călătorii, scade riscul izolării sociale si a depresiei.
· Fii o persoana care nu spune niciodată că urăște faptul ca imbatraneste.
· Apreciaza-ti varsta, experiențele si relațiile.
· Privește înainte si nu in urma. Folosim trecutul doar pentru amintiri plăcute sau lecții de viața invatate si nu pentru regrete.
· Găsește motive pentru care esti recunoscator si trăiește fără resentimente!
Punctele forte ale persoanelor in vârstă sunt: bunatatea, calmul, înțelepciunea si experienta de viata, simțul umorului. Acestea ii pot face sa fie o companie placuta atat pentru membrii familiei cat si pentru prieteni.
“ Nimeni nu imbatraneste prin simpla acumulare a unui număr de ani. Devenim batrani prin părăsirea idealurilor noastre. Anii pot rida pielea, dar renuntarea la entuziasm ne rideaza sufletul.”
Samuel Ullman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau