Țigările electronice cu arome, adevărată capcană pentru tineri
Dimensiune font:
* medic psihiatru: ,,Industria își concentrează energia în această direcție”
În România, fumatul este un viciu extrem de răspândit, iar acest lucru este îngrijorător, susțin medicii psihiatri. Conform acestora, foarte mulți tineri se apucă de fumat, încă de la vârste fragede. O mare parte din vină o are și industria, care își concentrează energia pentru a identifica noi metode prin care să atragă potențialii consumatori. Astfel, susțin psihiatrii, foarte mulți adolescenți sunt atrași de țigările electronice de unică folosință, ce au diferite arome și culori care mai de care mai interesante. „În acest moment, pe piața din România există tot felul de dispozitive electronice, cu diverse arome, care sunt interesante pentru tineri. Acestea au diverse culori, care sunt foarte interesante și reușesc să îi păcălească pe cei care nu sunt pregătiți în acest sens, care nu au o educație sanitară corespunzătoare. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că ele sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul clasic, nu se cunosc exact efectele pe termen lung. În România există pachete de țigări seducătoare, cu arome și promoții care, într-un anumit context, reușesc să atragă tinerii care nu au format încă un cadru de valori. Este un fenomen răspândit și la modă. În țările civilizate, pachetele sunt întunecate, se vând doar în anumite locații. La noi se găsesc oriunde, chiar și la bucată și oricine poate cumpăra aceste gadgeturi inovative. Repet, nu s-a dovedit științific că ele nu afectează sănătatea pe termen lung, la fel cum o fac țigările clasice”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.
Lipsa unui cadru legislativ clar, un factor ce distruge sănătatea românilor
Medicii susțin că ar trebui să existe legi clare, care să reducă număr de fumători în România. Conform acestora, dependența de țigări, chiar dacă este legală, nu este sănătoasă și trebuie să fie combătută. Acest lucru ar putea fi realizat printr-o educație sanitară corespunzătoare, ce trebuie să fie făcută încă din școală.
„În România ne confruntăm cu un fenomen demn de vestul sălbatic, în timp ce în alte țări fumatul a s căzut masiv în ultimii ani, dar la noi crește incidența. Acest lucru se întâmplă mai ales pe segmentul populației tinere, în rândul adolescenților. Legislația permite acest lucru și nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, adaugă medicul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau