Tot mai mulți ieșeni ajung la spital cu plămânii distruși
Dimensiune font:
* managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, se teme că în viitorul apropiat va fi înregistrată o creştere alarmantă a numărului de cazuri de tuberculoză, atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât şi din cauza numărului mare de refugiaţi * incidenţa tuberculozei în rândul copiilor din judeţul Iaşi este cu mult mai mare faţă de alte judeţe - 19,7 la 100.000 de copii, în 2021
Medicii pneumoftiziologi din Iaşi trag un semnal de alarmă și reclamă faptul că, din cauza pandemiei, oamenii nu au mai venit la medic să se trateze, nici măcar nu şi-au mai făcut controale pentru prevenirea infectării cu această boală.
România se află pe un puţin onorant loc 1 în Uniunea Europeană privind incidenţa cazurilor de tuberculoză. Practic, 22% dintre români suferă de această boală. Se estimează că în această zonă a țării sunt 50.000 de persoane care au tuberculoză, însă, în ralitat, numărul ar putea fi mult mai mare, dat fiind faptul că în ultimii doi ani puţini au fost cei care au mai trecut pragul spitalelor, iar despre prevenţie nici nu poate fi vorba.
„E îngrijorător că, deşi în momentul de faţă avem o scădere a numărului cazurilor de tuberculoză în România, în judeţul Iaşi situaţia este dificilă, din cuza subdiagnosticării acestor cazuri în perioada pandemiei. Pacienţii nu au acces la sistemul sanitar. O parte dintre ei au avut această anxietate de a veni la spital de teama de a nu fi izolaţi din cauza cornavirusului, să nu fie internaţi”, a spus dr Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
În ultima perioadă au început să vină persoane aflate în stare extrem de avansată de boală. „Practic, întâlnim oameni cu plămânii distruşi, pentru că asta face această boală. Subdiagnosticată, în 5-7 luni, maxim un an de zile, o persoană ajunge să aibă manifestări pulmonare atât de mari încât recuperarea este foarte lungă, anevoioasă şi aproape imposibil să nu rămâmă cu sechele. Această boală e tratabilă sută la sută, sută la sută sechele tratabile în timp, dacă e tratată corect”, a spus dr Radu Crişan Dabija.
„Ne aşteptăm la o creştere a cazurilor de tuberculoză şi ne pregătim pentru acest lucru”
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie se teme că în viitorul apropiat va fi înregistrată o creştere alarmantă a numărului de cazuri de tuberculoză, atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât şi din cauza numărului mare de refugiaţi. „Fără doar şi poate contextul din Ucraina poate determina o creştere a numărului de cazuri, pentru că avem experienţa Războiului de Independenţă, ulterior Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial... După fiecare conflagraţie mondială sau regională numărul de cazuri de tuberculoză, în mod statistic, a crescut între 30 şi 60%. După Primul Război Mondial am avut două epidemii: una de tuberculoză şi una de tifos. Ne aşteptăm la o creştere a cazurilor de tuberculoză şi ne pregătim pentru acest lucru”, spune dr. Radu Crişan Dabija.
Medicii pneumoftiziologi consideră că tuberculoza este cel mai mare ucigaş infecţios al omenirii din toate timpurile. Ei cer atât populației, cât și celor aflați la conducerea țării o mai mare implicare atât în prevenție, cât și în elaborarea de programe specifice. „În România este necesară o mai multă conştientizare a flagelului şi mai multe investiţii la nivel guvernamental pentru diagnosticul tuberculozei, pentru că de tratat ştim să o tratăm foarte bine. Oamenii trebuie să înţeleagă că boala ţine de educaţia sanitară, iar aceasta trebuie făcută la toate nivelurile. Asta a pierdut România, conştientizarea şi cultura socială, cultura civică medicală: să învăţăm că trebuie să mergem la stomatolog chiar dacă nu ne dor dinţii, că trebuie să ne facem analize chiar dacă nu ne simţim rău sau nu suntem bolnavi, să înţelegem că trebuie să ne spălăm pe mâini, trebuie să mergem în vizită la doctor, să înţelegem ce înseamnă prevenţie, ce înseamnă vaccinare. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat că poporul român vrea prevenţie dar este total reticient şi mai degrabă răspunde la aceste atacuri de tip fake news vizavi de vaccinare, ce înseamnă o boală infecţioasă, cum se previne, şi alte metode de igienă. Investiţia trebuie să fie şi în alte metode de educaţie şi în sistemul sanitar. Nu pot spune care e mai prioritar”, a spus dr. Radu Crişan Dabija.
Incidenţa tuberculozei în rândul copiilor din Iași, mult mai mare faţă de alte judeţe
Incidenţa tuberculozei în România este de peste 59,9 la 1.000 de locuitori. „Se remarcă în România în 2020 şi 2021 chiar şi o scădere a incidenţei cazurilor noi şi a recidivelor până la 39,5 la mia de locuitori%. Nu e cazul să ne bucurăm foarte tare. Nu se întâmplă o minune. Este vorba de o lipsă de prezentare a bolnavilor cu simptome respiratorii către serviciile de specialitate pneumologică. Este o lipsă de depistare a bolnavilor”, a spus dr Adriana Sorete.
În Iaşi a existat un vârf al incidenţei tuberculozei în anul 2005, urmată fiind de o scădere până în 2019, la 48,56 la mia de locuitori. „Suntem pe locul 12 în ţară. Telormanul şi Oltul, judeţe din sudul ţării, se află pe primele locuri. Majoritatea cazurilor se găsesc în mediul rural, în zonele private din punct de vedere socio economic şi unde nu sunt servicii medicale. Cel mai frecvent bărbaţii se îmbolnăvesc de tuberculoză, spre deosebire de femei, iar vârsta la care apare tuberculoza este vârsta adultului tânăr şi maturului”, a spus dr.Sorete.
Situaţia se schimbă în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei în rândul copiilor din judeţul Iaşi. „Incidenţa este cu mult mai mare faţă de alte judeţe. În 2021 a ajuns la 19,7 la 100.000 de copii. Iaşul este oraş universitar. Avem asemenea îmbolnăviri şi printre studenţi. Incidenţa are o tendinţă schimbătoare: de la o cădere brutală în 2020, la o tendinţă în creştere. Creşterea cazurilor grave ne arată că avem multe surse de infectare în teritoriu”, a spus dr Sorete.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau