Tulburările endocrine și infertilitatea masculină: Pași pozitivi către sănătate!
Dimensiune font:
Infertilitatea masculină este o problemă destul de frecventă în ziua de azi, la nivel mondial și reprezintă incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil. Ea poate afecta viața de cuplu, din cauza problemelor de sănătate ale bărbatului.
Un prim pas al analizei infertilității masculine este evaluarea hormonală. Spermatogeneza este procesul de creare a spermatozoizilor, are loc în epiteliul tubilor seminiferi ai testiculelor și implică o concentrație adecvată de testosteron, produsă prin steroidogeneză în celulele Leydig.
Sistemul endocrin reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea, funcția sexuală dar și reproducerea (care depinde de echilibrul hormonal). Hormonul GnRH produs de neuronii din hipotalamus, este eliberat de terminațiile neuronale și stimulează hipofiza să secrete gonadotropine, hormonul FSH și LH. Hormonul foliculostimulant (FSH) are efect asupra celulelor Sertoli din testicule și astfel stimulează producția de spermatozoizi. Hormonul luteinizant (LH) acționează în celulele Leydig și ajută la sinteza și eliberarea de testosteron (cel mai important pentru dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului). Nivelul de testosteron nu este constant, dimineața este mai crescut decât seara. Pentru a susține spermatogeneza normală, este necesar ca nivelul de testosteron testicular să fie mai mare.
Perturbarea unui echilibru hormonal duce la o serie de endocrinopatii, la infertilitate la bărbați.
Infertilitatea masculină – Ce tratament redă unui bărbat bucuria de a deveni tată?
La bărbatul diagnosticat cu infecții și tulburări hormonale, apare o scădere a fertilității și este necesar un tratament cu medicamente de la medic. Un exemplu este oreionul, produs de o infecție virală, care poate duce la inflamația testiculelor și scăderea producției de spermatozoizi.
O altă problemă la bărbați este hipotiroidismul care a fost asociat cu scăderea libidoului și disfuncția erectilă. Hipotiroidismul scade procentul de spermatozoizi normali, afectează motilitatea lor și reduce volumul spermei. Hipertirodismul are un impact negativ asupra parametrilor spermatozoizilor, scade nivelul de testosteron și poate crește nivelul de SHBG și LH. Un nivel anormal de mare de SHBG afectează echilibrul hormonal și indică anumite probleme de sănătate, ce sunt legate și de ficat. Afecțiunile hepatice pot perturba echilibrul de SHBG și duc și la tulburări ale hormonilor sexuali.
Un alt hormon legat de infertilitatea la bărbați este prolactina. Un exces de prolactină poate duce la infertilitate masculină, iar în plus depistarea cauzelor acestei afecțiuni, numite hiperprolactinemie, este și dificilă. Se presupune că anumite cauze sunt: stresul, bolile hepatice, hipotiroidismul. Această afecțiune reduce libidoul și poate cauza chiar și infertilitate masculină pentru că are acțiune inhibitoare asupra hipotalamusului, astfel este afectată producția de gonadotropine, testosteron și spermatogeneza.
Alte cauze ale infertilității masculine sunt:
· Varicocelul care afectează 20% dintre bărbați și constă în dilatarea venelor la nivelul scrotului, în reducerea producției de spermatozoizi;
· Oligospermia sau numărul redus de spermatozoizi;
· Orhita caree constă în inflamația testiculelor și este produsă din cauza unor traumatisme ori infecții;
· Forma anormală a spermatozoizilor;
· Operațiile chirurgicale și problemele anatomice;
· Tulburările de producere a spermatozoizilor (de exemplu febra poate scădea cu 9% concentrația de spermatozoizi și cu 4,5% motilitatea acestora).
Mulți factori, care țin de stilul de viață, pot avea un efect negativ asupra funcției spermei și anume: dieta nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool și de droguri.
Unii bărbați evită să vorbească despre infertilitate, deoarece ei au obiceiul să afișeze o mască, prin care arată că sunt duri, puternici și rezistenți. Problemele cu fertilitatea îi face să se simtă rău, jenați și de aceea preferă să nu discute despre acestea. Când ajung în situația de a avea un diagnostic de infertilitate, ei se confruntă cu emoții dificile și cu stări de depresie, pentru că asta este o experiență dureroasă pentru ei.
Prin aplicarea unor tratamente adecvate, recomandate de medicii specialiști în infertilitate masculină, se poate îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor și se poate îndeplini visul multor cupluri de a deveni părinți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau