Tulburările endocrine și infertilitatea masculină: Pași pozitivi către sănătate!

ZiarulEvenimentul (2)(2)(1)

Dimensiune font:

| 03-10-2024 09:23

 Infertilitatea masculină este o problemă destul de frecventă în ziua de azi, la nivel mondial și reprezintă incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil. Ea poate afecta viața de cuplu, din cauza problemelor de sănătate ale bărbatului.

Un prim pas al analizei infertilității masculine este evaluarea hormonală. Spermatogeneza este procesul de creare a spermatozoizilor, are loc în epiteliul tubilor seminiferi ai testiculelor și implică o concentrație adecvată de testosteron, produsă prin steroidogeneză în celulele Leydig.

Sistemul endocrin reglează metabolismul, creșterea și dezvoltarea, funcția sexuală dar și reproducerea (care depinde de echilibrul hormonal). Hormonul GnRH produs de neuronii din hipotalamus, este eliberat de terminațiile neuronale și stimulează hipofiza să secrete gonadotropine, hormonul FSH și LH. Hormonul foliculostimulant (FSH) are efect asupra celulelor Sertoli din testicule și astfel stimulează producția de spermatozoizi. Hormonul luteinizant (LH) acționează în celulele Leydig și ajută la sinteza și eliberarea de testosteron (cel mai important pentru dezvoltarea sistemului reproductiv al bărbatului). Nivelul de testosteron nu este constant, dimineața este mai crescut decât seara. Pentru a susține spermatogeneza normală, este necesar ca nivelul de testosteron testicular să fie mai mare.

Perturbarea unui echilibru hormonal duce la o serie de endocrinopatii, la infertilitate la bărbați.  

Infertilitatea masculină – Ce tratament redă unui bărbat bucuria de a deveni tată?

 

La bărbatul diagnosticat cu infecții și tulburări hormonale, apare o scădere a fertilității și este necesar un tratament cu medicamente de la medic. Un exemplu este oreionul, produs de o infecție virală, care poate duce la inflamația testiculelor și scăderea producției de spermatozoizi.  

O altă problemă la bărbați este hipotiroidismul care a fost asociat cu scăderea libidoului și disfuncția erectilă. Hipotiroidismul scade procentul de spermatozoizi normali, afectează motilitatea lor și reduce volumul spermei. Hipertirodismul are un impact negativ asupra parametrilor spermatozoizilor, scade nivelul de testosteron și poate crește nivelul de SHBG și LH. Un nivel anormal de mare de SHBG afectează echilibrul hormonal și indică anumite probleme de sănătate, ce sunt legate și de ficat. Afecțiunile hepatice pot perturba echilibrul de SHBG și duc și la tulburări ale hormonilor sexuali.

Un alt hormon legat de infertilitatea la bărbați este prolactina. Un exces de prolactină poate duce la infertilitate masculină, iar în plus depistarea cauzelor acestei afecțiuni, numite hiperprolactinemie, este și dificilă. Se presupune că anumite cauze sunt: stresul, bolile hepatice, hipotiroidismul. Această afecțiune reduce libidoul și poate cauza chiar și infertilitate masculină pentru că are acțiune inhibitoare asupra hipotalamusului, astfel este afectată producția de gonadotropine, testosteron și spermatogeneza.

Alte cauze ale infertilității masculine sunt:

· Varicocelul care afectează 20% dintre bărbați și constă în dilatarea venelor la nivelul scrotului, în reducerea producției de spermatozoizi;

· Oligospermia sau numărul redus de spermatozoizi;

· Orhita caree constă în inflamația testiculelor și este produsă din cauza unor traumatisme ori infecții;

· Forma anormală a spermatozoizilor;

· Operațiile chirurgicale și problemele anatomice;

· Tulburările de producere a spermatozoizilor (de exemplu febra poate scădea cu 9% concentrația de spermatozoizi și cu 4,5% motilitatea acestora).

Mulți factori, care țin de stilul de viață, pot avea un efect negativ asupra funcției spermei și anume: dieta nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool și de droguri.

Unii bărbați evită să vorbească despre infertilitate, deoarece ei au obiceiul să afișeze o mască, prin care arată că sunt duri, puternici și rezistenți. Problemele cu fertilitatea îi face să se simtă rău, jenați și de aceea preferă să nu discute despre acestea. Când ajung în situația de a avea un diagnostic de infertilitate, ei se confruntă cu emoții dificile și cu stări de depresie, pentru că asta este o experiență dureroasă pentru ei.

Prin aplicarea unor tratamente adecvate, recomandate de medicii specialiști în infertilitate masculină, se poate îmbunătăți starea de sănătate a oamenilor și se poate îndeplini visul multor cupluri de a deveni părinți.   

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Leacurile din bătrâni pentru tuse, un remediu la îndemâna oricui, care funcționează
29/10/2024 11:34

Leacurile din bătrani pentru tuse, un remediu la indemana oricui, care functionează Tusesti de ceva timp si nu stii cum să mai tii sub control accesele? E momentul să apelezi la leacuri din bătrani pentru ...

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
28/10/2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierul ...

Investiții fără precedent în sistemul medical din România: Ciolacu anunță modernizarea a 119 spitale
28/10/2024 08:21

Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că, in prezent, in 119 unităţi medicale din ţară se derulează proiecte de investiţii in infrastructura spitalicească. El a efectuat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei