Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut la 10 ani

e4

Dimensiune font:

| 23-03-2024 08:24

Părintele Tudor Gheorghe de la Centrul de Evaluare şi Tratament al Toxicodependenţelor pentru tineri Sf. Stelian Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că fenomenul consumului de droguri este foarte ridicat acum în România, poate la fel de ridicat ca în perioada când au fost legalizate aşa-numitele etnobotanice, consideră acesta. Părintele de la Spitalul Sfântul Stelian care îi consiliază pe tinerii internaţi, dar şi pe părinţii acestora, trage un semnal de alarmă şi spune că a căzut vârsta de consum aproape de 10, 12 ani. Copiii şi tinerii consumă de cele mai multe ori cocktailuri de substanţe extrem de periculoase, care dau foarte repede dependenţă, a mai spus părintele Tudor Gheorghe.


Mărturii ale unor consumatori de droguri: Te duc la ruină. M-am apucat la 15 ani, din cauza anturajului /Îţi iau ce ai mai drag. Regret că am dat în mama/ Cel mai greu a fost când a murit fratele meu, de la droguri/ Mesajul pentru cei tentaţi de droguri CITEȘTE ȘI Mărturii ale unor consumatori de droguri: Te duc la ruină. M-am apucat la 15 ani, din cauza anturajului /Îţi iau ce ai mai drag. Regret că am dat în mama/ Cel mai greu a fost când a murit fratele meu, de la droguri/ Mesajul pentru cei tentaţi de droguri
„Suntem într-o perioadă de reflecţie şi de rugăciune, având Canonul cel Mare şi fiind în prima săptămână din postul Paştelui, trebuie să ne rugăm pentru cei aflaţi în suferinţă. Aici, în acest spital, tot ceea ce facem facem pentru bolnavi, care se luptă cu dependenţa. Lupta cu dependenţa reprezintă o cale aproape ascetică pentru că tânărul se luptă să renunţe la consumul de droguri.

Fenomenul are foarte mari urcuşuri, puţine coborâşuri şi din nou foarte mari urcuşuri. La ora actuală părerea mea este că ne aflăm aproape la fel de sus cum a fost atunci când au fost legalizate aşa-zisele etnobotanice, noi substanţe psihoactive. Consumul a crescut foarte mult, vârsta de debut a consumului a ajuns undeva aproape de 10, 12 ani.

Nu este doar un consum de canabis, şi chiar şi acel consum de canabis de multe ori este stropit cu noi substanţe psihoactive sau cu ketamină, MDMA, care creează mult mai repede dependenţă.

Fenomenul este un flagel, este un fenomen în continuă creştere, care nu stagnează în sensul că...părerea mea este că nu poate fi eradicat decât într-o singură situaţie: aceea în care prevenţia va fi atât de mare şi lupta, a tuturor, şi vreau să spun că biserica chiar formează specialişti, consilieri în adicţii, biserici, ong-uri, întreaga societate, crearea de centre regionale cum este acest spital care să vă spun aşa este...o mică oază, este nevoie de mult mai mult şi-n alte zone din ţară şi experienţa noastră de 20 de ani de aici ne face să vedem că acest fenomen poate fi doar tratat”, a explicat părintele Tudor Gheorghe.

De la curiozitate la modă şi acces facil la droguri. Părintele Tudor Gheorghe spune că principala cauză a consumului ridicat de droguri este accesul foarte uşor la acestea. Părintele, care este şi asistent social, şi terapeut, vorbeşte însă şi despre lipsa afectivităţii din viaţa tinerilor, dar şi despre anumite comportamente din mediul şcolar, printre motivele care îi împing să se drogheze. “Dacă nu punem ceva în sufletul tinerilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog”.

„Vreau să vă spun că, dacă cu ani în urmă curiozitatea reprezenta o cauză, la ora actuală moda este o cauză, mai mult decât atât, eu cred că principala cauză este că se găsesc peste tot şi este prea facil ca să-ţi obţii lucrul acesta. Sunt cauze extrinseci şi cauze intrinseci. Putem spune că afectivitatea, lipsa de afectivitate, lipsa de găsire a unei căi interioare, adolescenţa este vârsta de aur, este vârsta marilor transformări, a marilor căutări, şi dacă aici nu punem ceva în sufletul tinerilor, al copiilor, ei găsesc să umple acest gol afectiv chiar şi cu drog.

Pe de altă parte, există şi cauze exogene, cum ar fi şcoala, grupul de prieteni, bullyingul, presiunea de peste tot, când am spus moda, aici introduc muzica şi arta şi tot ceea ce e făcut aşa, ca sclipire, pentru că în realitate, dacă noi motivăm adolescentul să-şi găsească preocupări bune, să-şi canalizeze energiile spre lucruri frumoase, această efervescenţă a adolescenţei poate fi...nu stopată, nu trebuie să stopăm adolescenţa, ştiţi cum spune poetul, ”Noi nu vrem să fim geniali, noi vrem să fim trimbulinzi”.

Eu ştiţi cum spun la acest spital şi când merg la ei? Spun cam aşa: aici este o puşcărie pentru porumbei, sunt gratii. Un porumbel când s-a rătăcit este ţinut o perioadă într-o colivie şi i se taie aripile. Noi tăiem aripa consumului, aripa vechilor obiceiuri, cam asta este detoxul, este tăierea aripilor, după care urmează în detox partea de vindecare care cu rugăciune, cu terapie, cu medicamente, cu terapie de grup, cu consiliere socială, duhovnicească, un complex întreg, cu terapie prin sport, smulgem vechile obiceiuri, smulgem aripile cele vechi, când smulgem aripile mai iese şi puţin sânge, adică durerea iese şi cresc aripi noi, aripi noi care te învaţă să zbori spre destinaţia ta frumoasă”, a spus părintele Tudor Gheorghe.

O luptă a tinerilor şi o luptă la fel de grea a părinţilor. În lupta cu drogurile, trebuie să existe o echipă întreagă, mai spune părintele Tudor Gheorghe, pentru că dependenţa nu poate fi învinsă de unul singur de către cel care a ales calea consumului. Având experienţă de foarte mulţi ani în lucrul cu tinerii dependenţi de droguri, părintele poate spune că mulţi dintre ei sunt tineri care nu şi-au mai găsit locul în societate.

„Părinţii suferă la fel de mult sau poate mai mult decât copiii şi se întreabă, ”Doamne, de ce eu?”. De multe ori vin şi-mi spun: ”Mă cert cu el, nu mai ştiu ce să-i fac”. Rugăciunea reprezintă abia începutul. Sunt şi asistent social, terapeut, merg la ei, stau de vorbă în terapie de grup, după care merg şi la un moment dat se spovedesc. Vezi? Nu mai ai, tot trecutul tău s-a şters, duhul sfânt a şters toate şi eşti un nou născut, şi atunci vezi aşa o lumină,. ”Cum? Nu mai am toate astea?”. Nu. Tot ce ai supărat pe mama, pe tine, tot ce ai greşit nu mai există, de astazi eşti un om nou.

„Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă. Viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei”

Drogul înseamnă moarte. Fie moarte albă, fie moarte verde, depinde de culoarea lui, cristal, etc. Drogul înseamnă moarte sau mai mult decât atât, drogul nu înseamnă viaţă, viaţa în drog este o viaţă surogat, nu este o viaţă reală, nu este o viaţă a bucuriei. Eu vin cu mesajul acesta: nu doar spune nu drogurilor, ci bucură-te de tot ceea ce îţi dă viaţa în afară de drog, nu încerca lucrul acesta, nu te lăsa pradă curiozităţii, pentru că mergi pe o cale a pieirii. Nu consider toxiocomania decât un flagel grav şi o boală, foarte gravă. Aceşti copii sunt copii minunaţi, vreau să vă spun că în 12 ani am spovedit mii de tineri aşa, sunt tineri frumoşi şi curaţi, tineri foarte inteligenţi, care nu şi-au mai găsit locul. Nu trebuie să-i blamăm, nu trebuie să-i considerăm păcătoşi.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Leacurile din bătrâni pentru tuse, un remediu la îndemâna oricui, care funcționează
29/10/2024 11:34

Leacurile din bătrani pentru tuse, un remediu la indemana oricui, care functionează Tusesti de ceva timp si nu stii cum să mai tii sub control accesele? E momentul să apelezi la leacuri din bătrani pentru ...

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
28/10/2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierul ...

Investiții fără precedent în sistemul medical din România: Ciolacu anunță modernizarea a 119 spitale
28/10/2024 08:21

Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că, in prezent, in 119 unităţi medicale din ţară se derulează proiecte de investiţii in infrastructura spitalicească. El a efectuat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei