Facilități pentru elevele gravide și elevii părinți
Dimensiune font:
Elevele gravide și elevii părinți vor avea parte de educația necesară în școli, conform unei propuneri a Ministerului Educației. Astfel că, atât elevele gravide, cât și elevii deveniți părinți vor beneficia de sprijin financiar, consiliere școlară și psihologică, posibilitatea de a amâna examenele, toate acestea pentru a-i ajuta în continuarea studiilor.
Anul trecut, la Iași, 120 de adolescente au devenit mame
Din păcate, România rămâne prima țară din Uniunea Europeană cu cele mai multe mame minore.
La Iași, sute de copile devin mame înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Anul trecut, 120 de adolescente au devenit mame în cadrul unităților medicale ieșene. La maternitatea „Cuza Vodă” Iași, în anul 2022, s-au înregistrat 32 gravide minore și 80 mame care nu aveau împlinită vârsta de 18 ani. La Maternitatea „Elena Doamna” s-au prezentat 32 gravide minore și alte 24 de adolescente devenite prea devreme mame, neîmplinind nici măcar 18 ani.
Conform datelor publicate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, în anul 2022, numărul de gravide înainte de a împlini 18 ani prezente în unitățile medicale ieșene a fost de 57. Numărul rămâne aproximativ același față de anul precedent, unde în spitalele din Iași s-au înregistrat 58 de gravide minore.
În spitalul din Pașcani, în anul tocmai ce a trecut s-au înregistrat 12 mame minore, la Spitalul „Sf. Maria” Iași o singură mamă minoră și alte trei mame minore s-au înregistrat în alte unități medicale.
Facilități pentru elevele gravide și elevii părinți
Elevele gravide și elevii părinți vor avea parte de educația necesară în școli, conform unei propuneri a Ministerului Educației. Un nou articol de lege propus de ministrul Educației, Ligia Deca, votat în Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților, prevede faptul că elevele gravide și elevii părinți vor beneficia de un program de studiu adaptat nevoilor lor. Totodată, aceștia vor beneficia de facilități care vizează combaterea abandonului școlar. „Elevele gravide și elevii părinți vor beneficia de un program de studiu adaptat nevoilor lor, care să le permită să-și continue studiile, inclusiv prin oferirea, acolo unde este posibil, de posibilități de învățare online”, se arată în articolul de lege.
Totodată, mai este precizat și faptul că, elevele gravide pot beneficia de sprijin financiar, de motivarea unui număr limitat de absențe, transferul în cadrul unor grupe speciale cu program flexibil, asistență medicală specifică în cabinetele de medicină școlară și în cabinete specializate, activități de învățare remedial. De asemenea, ei au voie să revină în unitatea de învățământ oricând în timpul anului școlar.
Și mai grav este faptul că multe dintre elevele ce rămân gravide aleg să abandoneze școala. Astfel că, România ocupă primul loc în ceea ce privește mamele minore. „45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol”, se arată într-un studiu realizat de organizația „Salvați copiii”, în anul 2022. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau