O nouă schimbare în Codul Rutier, de care mulți șoferi nu știu. Ce riscă cei opriți de poliție
Dimensiune font:
O nouă schimbare din Codul Rutier, de care mulți șoferi nu știu, le dă mari bătăi de cap acestora, fiind pasibili de amendă. Astfel, nerespectarea acestor norme legislative poate duce uneori la grave accidente. Cu toate că această modificare a fost prevăzută în Codul Rutier de mai bine de un an, foarte mulți conducători auto încă o ignoră.
În decursul timpului, Codul Rutier a suferit mai multe modificări, acesta fiind adaptat la cerințele actuale. În cazul de față este vorba de o regulă introdusă de mai bine de un an în România, dar care pare a fi neștiută sau chiar ignorată de numeroși șoferi. Ei bine, este vorba tocmai despre obligația de a folosi luminile de întâlnire sau cele diurne pe toată durata zilei, indiferent de tipul drumului, chiar și în interiorul localităților.
O nouă schimbare în Codul Rutier, de care mulți șoferi nu știu
Această modificare, care a fost introdusă pentru a spori siguranța rutieră, stipulează că luminile de întâlnire, cunoscute și sub denumirea de faza scurtă, trebuie să fie pornite în permanență. Cu toate acestea, chiar și în Capitală, sunt mulți șoferi care nu respectă această regulă.
O simplă observație într-o intersecție aglomerată arată că peste 20 de mașini nu aveau luminile aprinse, în doar 15 minute de monitorizare. Nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni semnificative. Una dintre principalele probleme în cazul de față pare a fi tocmai lipsa de informare a conducătorilor auto. Mulți șoferi pur și simplu se scuză că spunând că nu știu de existența acestei legi. În plus, alții consideră că farurile sunt inutile în timpul zilei. Totodată, sunt și șoferi care afirmă că se bazează pe sistemele automate ale mașinilor lor pentru a aprinde farurile atunci când se întunecă.
De ce este importantă utilizarea luminilor de întâlnire
De la intrarea în vigoare a legii și până acum, au fost date aproape 50 de mii de amenzi pentru nerespectarea acestei reguli. În plus, de mai bine de o săptămână, în România se desfășoară controale ample în trafic, vizând atât șoferii care nu folosesc luminile de întâlnire, cât și pe cei care depășesc viteza legală sau conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Este esențial ca șoferii să fie informați și să respecte legislația rutieră pentru a contribui la reducerea numărului de accidente. Utilizarea luminilor de întâlnire pe timpul zilei nu este doar o obligație legală, ci și o măsură de siguranță care poate salva vieți. Specialiștii în conducere defensivă susțin că această modificare legislativă este extrem de utilă, mai ales având în vedere că România ocupă un loc fruntaș la accidentele rutiere.
„O mașină cu faruri aprinse se observă cu 3 secunde înaintea unei mașini fără faruri aprinse, de aceea în Țările Nordice, în cele Baltice, dar și în alte țări, este obligatoriu acest lucru”, a precizat Titi Aur, pilot și expert în conducere defensivă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau