Româncele care devin mame, obligate să-și dea demisia! Sute de plângeri au fost semnalate la CNCD
Dimensiune font:
Situație halucinantă în România! Cele care devin mame și se întorc la locul de muncă după concediul post-natal sunt forțate să-și dea demisia. Femeile nedreptățite s-au dus la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, să-și caute dreptatea, dar nu au avut sorți de izbândă!
Discriminarea de gen se vede în cote alarmante în țara noastră. Nu doar că bărbații sunt, în medie, mai bine plătiți decât femeile, dar se pare că maternitatea le ridică probleme grave. Doamne și domnișoare, cu studii, care s-au chinuit ani buni să-și facă o carieră, pun venirea pe lume a unui copil pe locul al doilea. Prioritizează banii, un trai decent, o carte de muncă și vechimea necesară pentru a putea beneficia de concediul pre și post natal.
Când devin mame, stau acasă aproape doi ani, au grijă de cei mici, dar când vine momentul să de întoarcă la muncă, au un adevărat șoc. În multe cazuri, colegii și șefii le privesc cu ochi răi și acuză că performanțele lor au scăzut. Lipsa acută de empatie merge chiar până în punctul în care punt forțate să-și dea demisia!
Mame puse să-și ia „adio” de la locul de muncă. Motivul? Au copii!
După ce s-au întors din concediul de creștere al copilului, mai multe mame au acuzat la CNCD că s-au trezit cu salarii reduse, alte atribuții și chiar foaia de demisie sub nas! Angajatorii întrec orice limită a bunului simț.
„Mamele reîntoarse după concediul de creștere a copilului s-au trezit fie cu salarii reduse, nu li s-au păstrat drepturile salariale, fie li s-au schimbat atribuțiile din fișa postului atât de mult încât le-au pus în dificultate”, a spus Cătălin Raiu, membru în Colegiul Director CNCD, pentru Știrile Pro TV.
În acest context, și Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, a spus că sunt femei cu studii care sunt date la o parte de la locul de muncă pentru că au copii. Un prunc necesită atenție, poate chiar zile în care să fi obosită la job, dar această normalitate este privită ca pe un handicap pe piața muncii.
„Sunt femei cu nivel înalt de educație care au surpriza extrem de neplăcută să constate că nu mai sunt dorite și că li se fac tot felul de șicane dacă nu chiar discriminare pe față”, a spus Ana Măiță pentru sursa citată anterior.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau