„Fac şah mereu, de fapt, respir şah”
Dimensiune font:
* mărturiseşte valoroasa şahistă Irina Bulmaga
La începutul acestui an, remarcabila şahistă Irina Bulmaga a fost legitimată la C.S.M. Iaşi 2020. La 29 de ani, ea este una dintre cele mai bune jucătoare de şah din lume, aflându-se în prezent pe locul 39 în clasamentul mondial, alcătuit de federaţia internaţională de specialitate (FIDE). Irina s-a născut în Republica Moldova şi a obţinut titlurile de mare maestru la feminin (2012) și maestru internațional la open (2013). A câștigat trei Campionate Mondiale de Șah Școlar (2005, 2006 și 2007). A devenit campioană a Republicii Moldova de două ori consecutiv. Din 2009, şahista reprezintă România.participând cu echipa naţională la cinci Olimpiade de Șah, fiind câștigătoare a medaliei de bronz în 2014.
- Irina, ce te-a convins să revii într-un club ieşean?
-Primul club pentru care am jucat când m-am mutat în Romania a fost Politehnica Iasi, unde am rămas peste 10 ani. Am amintiri plăcute legate de această perioadă.Un alt aspect important este faptul că dintotdeauna, în Iaşi, s-a pus accent pe şahul feminin. Astfel, aici au existat mereu jucătoare foarte bune şi posibilitatea de a evolua şi de a te dezvolta.
- De ce la Campionatul Naţional pentru seniori din luna februarie ai optat pentru întrecerea Open, alături de cei mai buni şahişti bărbaţi, deşi în concursul feminin ai fi pornit favorită ?
-Mi-am dorit dintotdeauna să imi "măsor forţele" cu baieţii. Şi anul acesta am fost foarte multumită să am susţinerea clubului să o fac.A fost o provocare şi dacă cineva îmi spunea înainte de concurs că voi ieşi pe locul 4, pe care am terminat, aş fi fost foarte mulţumită. Am reuşit să joc partide bune: remize cu campionul naţional Kiril Shevchenko, cu vicecampionul David Gavrilescu, cu multiplul campion naţional Mircea Parligras... Mi-a lipsit foarte puţin să urc pentru a urca pe podium. Îmi ajungea o remiză în ultima rundă. A fost o partidă lungă cu Samuel Ghimpu de la Clubul central de şah-Smart Galaţi, de lupt, cu şanse de ambele părţi, pe care din păcate am pierdut-o, adversarul meu ocupând locul al treilea, cu o jumătate de punct în faţa mea. Deşi mi-a lăsat un gust amar, locul 4 este un rezultat foarte bun, iar înfrângerile m-au motivat mereu să muncesc mai mult.
- Cum a fost această experienţă şi care au fost beneficiile pentru tine?
- Am avut o experienţă pozitivă, din care am învăţat multe şi care mi-a dat încredere că sunt pe drumul cel bun. Sper că am reuşit să inspir şi alte jucătoare să nu se limiteze doar la concursurile feminine.Îmi doresc să am o susţinere mai puternică şi din partea Federaţiei, iar acest rezultat, alături de rezultatele bune de anul trecut sper să îi convingă.
- Irina, descrie-ne evoluţia ta la Campionatul European din Muntenegru, unde te-ai aflat printre protagoniste,după care ai coborât în clasament.
-Într-adevar, am început foarte bine turneul, cu 4,5 puncte din 5, însă fiind al treilea turneu dificil la rând, după ,,Naţionale” şi după ,,Europeanul masculin" din Serbia, nu am mai avut energie să mă pregătesc eficient în a doua jumătate a turneului. Din păcate asta a dus la anumite alegeri neinspirate în deschideri, iar apoi şi la pierderea obiectivităţii în momentele critice.
- Ce înseamnă să fii jucătoare profesionistă de şah?
- A fi jucătoare profesionistă de şah e o profesie ca oricare alta. Dacă vrei să fii cel mai bun, este nevoie să îţi investeşti tot timpul şi toate resursele în asta.Iubesc şahul şi stilul de viaţă pe care îl implică. Îmi place să călatoresc şi sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a vedea peste 40 de ţări de pe aproape toate continentele. Este interesant să descoperi culturi si oameni noi.Pregătirea are un grad ridicat de intensitate, fac şah mereu, de fapt, respir şah. Constituie primul lucru la care mă gândesc când mă trezesc, dimineaţa, şi ultimul la care meditez înainte de culcare,seara.Nu am hobby-uri.Şahul,în acelaşi timp, îmi aduce plăcerea, dar şi suferinţa maximă în viaţă. Din dezavantaje, cel mai mare este poate lipsa unei vieţi sociale "normale", pentru că sunt mai tot timpul plecată de acasă. Mai e şi incertitudinea zilei de mâine, veniturile depinzând în totalitate evoluţia de la fiecare turneu.
- Ai un program încărcat în următoarea perioadă?
- Eu vi-l spun şi dumneavoastră trageţi concluziile. Luna asta voi juca în Liga Franţei, pe masa 1, pentru echipa în care joc deja de ani buni, Cannes Echecs. Apoi, urmează un turneu în Italia şi Jocurile Europene din Polonia, în iunie.În iulie merg la un Open în Corsica, iar din 29 iulie voi participa la Cupa Mondială în Azerbaidjan. Am calendarul plin până pe 31 decembrie.
- Ce înseamnă să te afli pe locul 39 în ierarhia mondială feminină?
- Nu cred că acest lucru are vreo valoare deosebită neapărat în această perioadă pentru mine. De ani buni mă aflu în Top 50 mondial, am avut şi clasări mai bune, în Top 30. De fapt, acest loc reflectă doar forma pe care am avut-o luna precedentă. Desigur, cu cât eşti mai bine clasat, ai parte de invitaţii la turnee mai bune şi, implicit, de venituri mai mari, dar până la urmă e doar o poziţie care se poate modifica la care încerc să nu mă gândesc prea mult.Mă concentrez pe ceea ce îmi doresc - să devin o jucătoare mai bună şi încerc să nu dau valoare deosebită factorilor care mă distrag sau încearcă să mă împiedice în cursivitatea în pregătire şi în joc.
-Se pare că te pasioneză şi ,,derivatele “ şahului clasic: şahul rapid, blitz şi dezlegări, de vreme ce ai obţinut rezultate bune şi în astfel de competiţii ?
-Este adevărat. La Bucharest Grand Prix Rapid, un concurs open cu 317 participanţi din 22 de ţări, am avut 7 puncte. M-am clasat pe poziţia a 32-a în clasamentul internaţional open şi pe locul I în cel international feminin, devenind şi campioană naţională la şah rapid. Îmi place şi şahul rapid, şi celelalte două probe. Eu spun că viitorul va fi al acestor discipline mai rapide, mai spectaculoase pentru cei care urmăresc partida. Mă fascinează şi dezlegările, pentru că îmi place să dau frâu liber imaginaţiei şi apreciez frumuseţea soluţiilor.
Lucian VLAD
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau