Adevărul nefardat despre goana după licenţiere la CSM Politehnica Iași!
Dimensiune font:
Aniversarea luni a 75 de ani de fotbal la Iaşi găseşte mult mai liniştite apele la gruparea din Copou, grijile privind licenţa pentru sezonul viitor fiind risipite încă de vineri, când au fost primite două dovezi de plăţi consistente, banii urmând să intre astăzi în cont, dacă nu cumva deja au intrat. De fapt, deşi preşedintele executiv Ciprian Paraschiv n-a spus-o niciodată, alte surse din club lăsau lejer de înţeles că emoţiile cu licenţierea erau deja în linii mari rezolvate încă dinaintea sărbătorilor pascale, atunci când i-a fost pusă la dispoziţie suma de 45.000 de euro. Paraschiv a precizat că suma n-ar fi „reală, ci doar apropiată de cea reală”, evitând să spună de unde au venit banii. Se ştia doar că nu-i aparţin antrenorului Mircea Rednic, cel în care preşedintele executiv şi-a pus toate speranţele că la nevoie va fi salvatorul formaţiei pe care a preluat-o la sfârşit de ianuarie cu ambiţii declarate ce au înfierbântat la maximum imaginaţia sufletiştilor suporteri ieşeni.
Deşi datoriile la 31 decembrie 2019 începeau să fie stinse, lichidarea lor până la sfârşitul acestei luni fiind obligatorie pentru a primi licenţa de cupe europene, aşa cum a solicitat gruparea ieşeană, fostul manager de dezvoltare din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a continuat să prezinte în termeni dramatici situaţia legată de licenţiere deşi ştia, dar poate nu avea deplină încredere, că are spatele asigurat de acelaşi Consiliul Director care rezolvase împrumutul celor 45.000 de euro de care am pomenit mai sus, acelaşi Consiliu Director care de fiecare dată când, în special în ultimii doi ani şi jumătate, clubul părea a fi intrat în situaţii fără ieşire a găsit cu maximum de discreţie calea pentru a-l readuce pe linia de plutire ca astăzi să putem vorbi de 75 de ani de fotbal în Copou.
Craiova a trimis 35.000 de euro
Să admitem că lipsa sa de experienţă, fiind la debutul ca preşedinte executiv, într-o astfel de situaţie, totuşi destul de tulbure, l-a împins probabil spre amintitul discurs, iar ambiţia sa declarată de a nu abandona pista Universitatea Craiova, care avea pe 15 aprilie termen limită de a achita ultima tranşă, de 50.000 de euro, din transferul lui Qaka, a dat rezultate. Vineri, gruparea olteană a făcut dovada plăţii a 35.000 de euro şi adăugată sumei de 45.000 de euro asigurată de Consiliul Director s-a ajuns la 80.000 de euro cât s-a spus că erau datoriile la 31 decembrie 2019. Practic, criteriul financiar din dosarul de licenţiere a devenit o simplă formalitate, zilele acestea urmând să fie făcut şi restul de plăţi pentru a fi stinse toate datoriile.
Mutarea lui Rednic
Să spunem însă, deşi pare imposibil, că nu va mai ajunge în conturi această sumă de la Universitatea, aşa cum Paraschiv a fost auzit spunând că a avut „ordin de plată ştampilat de bancă” pentru acea misterioasă sponsorizare de 200.000 de euro, iar banii au fost blocaţi de generoasa firmă chiar înainte de a lua calea Iaşului, şi putem aduce în discuţie a doua plată de vineri ce a vizat a mai alina dorul de bani din conturile ieşene. Ei bine, după ce a părut să bată în retragere când a menţionat că „nu este echipa mea, toţi trebuie să facem sacrificii”, Mircea Rednic a direcţionat vineri 60.000 de euro spre CSM Poli Iaşi, el fiind deja autorul unui alt împrumut la început de an, de 100.000 de euro. Suma era deja mai mare decât necesarul pentru licenţiere, dar experimentatul antrenor, care poate fi oricând şi preşedinte şi practic cam orice vrea în club, a demonstrat că şi-a calculat bine şi următoarea mutare. În afara faptului că este direct interesat ca Iaşul să obţină licenţa şi să se menţină în Liga 1 pentru a fi sigur că-şi va recupera banii din drepturile de televizare (tranşa vizată în vară urmând să fie de 700.000-800.000 de euro), Rednic ştie că banii săi vor fi direcţionaţi spre plata salariilor pe februarie, ceea ce i-ar face pe jucătorii săi ceva mai îngăduitori atunci când vor reveni la pregătire, ultimul salariu încasat fiind cel pe ianuarie. Nu este exclus ca antrenorul de la CSM Poli să contribuie cât de curând cu o nouă tranşă de bani, care să-i rotunjească implicarea la 200.000 de euro, aşa că jucătorii vor şti cui să mulţumească în principal când vor reveni la Iaşi. Nu doar fotbaliştii îi pot mulţumi probabil unicului antrenor ce putea ajunge la CSM Poli nu doar pentru a o salva de la retrogradare, ci şi de a se implica financiar, şi poate ar merita amintit că Rednic a venit la Iaşi graţie insistenţelor lui Adrian Ambrosie (cel care i-a cedat postul lui Paraschiv, devenind manager executiv) şi Anton Heleşteanu, şeful Departamentului de Scouting, sigur, cu acceptul primarului Mihai Chirica.
Să mai aducem încă o dată imposibilul în discuţie şi să admitem că nici banii direcţionaţi de Rednic nu vor ajunge în timp util în conturi pentru a rezolva licenţierea. S-ar rămâne astfel cu suma de 45.000 de euro, iar salvarea ar veni, însoţită de aceeaşi discreţie, tot de acolo de unde a venit de fiecare dată când situaţia devenea într-adevăr dramatică, acelaşi Consiliu Director având grijă ca Iaşul fotbalistic să nu fie nevoit să suporte o imensă ruşine chiar când împlineşte 75 de ani! Dragoş GAŞPAR
Sursa foto: CSM Politehnica Iași
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau