Arcaşa Elena Topliceanu visează să devină... procuror
Dimensiune font:
Tirul cu arcul este un sport care se practică la Iaşi de aprope cinci decenii, aici dezvoltându-se un puternic centru în care s-au format numeroşi sportive de valoare. În ultimii doi ani, s-a remarcat şi tânăra arcaşă Elena Topliceanu, de la CSŞ Unirea Iaşi, care a tras în anul 2023 şi sub culorile CSM Iaşi 2020. Ea face parte din divizia barebow şi a reuşit să câştige anul trecut două medalii de argint la competiţia continentală de field, la U21, atât la individual, cât şi cu echipa feminină a României. Este campioană naţională de senioare individual outdoor şi la U21individual în probele de field şi 3D. Elena este studentă în anul al II-lea a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
- Elena, cum apreciezi ceea ce ai reuşit în anul recent încheiat, în sportul de performanţă, dar şi la facultate?
- Anul 2023 a fost, poate, cel mai fructuos pentru mine când vine vorba de toate activitățile în care sunt implicată. În tirul cu arcul, nu am avut cele mai bune rezultate de până acum, însă a fost anul în care am învățat cele mai multe lucruri despre acest sport, mi-am îmbunătățit tehnica, am prins mai multă încredere în mine când am arcul în mână și am experimentat cele mai diverse condiții de concurs care m-au dezvoltat. Anul trecut a fost și ultimul meu an de juniorat, un final de capitol și trecerea la unul nou, senioratul. În 2023 am terminat primul an de facultate, fiind foarte mulțumiță de rezultate, având în vedere și efortul depus.
Tot în acest an am început să practic o veche pasiune, echitația. Este un sport fascinant, relaxant și provocator pentru mine, dar și o modalitate de terapie. Chiar dacă sunt pusă la încercare în această disciplină complexă, mă linișteste și mă echilibrează în același timp.”
- Cum te-ai ,,întâlnit” cu tirul cu arcul ?
- În 2018 a început totul. Aveam o obsesie cu filmele Jocurile Foamei, unde personajul principal trage cu arcul și am descoperit de la un prieten că se practică acest sport în Iași. Imediat ce am aflat, în iunie 2018, am și început să merg la antrenamente. Mi-a placut foarte mult şi învățam repede. Foarte curând am început să particip la concursurile naționale, iar în 2019 am fost la primul Campionat European de field, în Slovenia. Cele mai bune rezultate pe care le am avut au fost la Campionatul european de field, din 2021, locul 1 cu echipa de fete și locul 3 individual, la Campionatul european indoor din 2022, la care am câștigat titlul de campioană şi la Campionatul mondial de field din 2022, locul 2 la individual.
Antrenorul Cezar Alexandrescu a contribuit foarte mult la dezvoltarea mea în acest sport. Apreciez foarte mult implicarea și răbdarea de care dă dovadă în legătura cu fiecare sportiv al clubului. Pe mine m-a ajutat foarte mult și psihic și îi mulțumesc pentri acest lucru.
- Tu tragi cu arcul barebow. Cum este acesta în raport cu arcul olimpic şi arcul compound?
- Față de arcul olimpic, arcul barebow nu are sistem de ochire și nici stabilizatoare. După părerea mea, este arcul care se apropie mai mult de “origini”, de cel tradițional. De-a lungul timpului am tras cu arc olimpic, compound și barebow, iar concluzia este că lansarea săgeţilor cu arcul barebow este mai dificilă intr o oarecare măsură, mai ales pentru că nu am un vizor cu ajutorul căruia să țintesc.
- Vorbim de arc, săgeti, ţinte. Care sunt ,,ţintele” tale în viaţă.
- Am niște obiective clare în momentul de față: să continui antrenamentele și să am rezultate în continuare și ca senioară. Pe lângă asta, să termin facultatea cu bine și să devin procuror. Spun acest lucru pentru că am simțit mereu o atracție pentru acest domeniu, juridic. Poate și unele experiențe au contribuit la dorința aceasta interioară. Îmi plac foarte mult și încercările, iar studiul ştiinţelor juridice chiar are încercări la tot pasul.
- Şi care vor fi primele încercări ale anului 2024?
- În paralel cu pregătirea pentru sesiunea de iarnă de la facultate, mă antrenez pentru primul concurs al anului, Campionatul Naţional indoor de la Aninoasa, între 1 şi 4 februarie. Apoi, între 19 şi 24 februarie, în Croaţia, voi participa împreună cu colegii din lotul naţional la Campionatul European indoor.
- Succes !
A consemnat Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau