Campionatul Mondial 2022, ediţie de toamnă-iarnă
Dimensiune font:
Mondialul din Qatar va fi unul inedit. Ediţia cu numărul 22 a competiţiei va fi doar a doua organizată în Asia (după CM 2002 din Japonia şi Coreea de Sud), va fi prima ce se va desfăşura toamna (şi nu în mai/iunie/iulie ca până acum) şi ultima la care vor lua parte doar 32 de echipe, urmând ca din 2026 să participe 48 de selecţionate.
Turneul final va debuta în data de 21 noiembrie 2022, atunci când gazda Qatar va juca primul meci la Mondial pe stadionul Al Bayt, o arenă cu 60.000 de locuri.
Partidele din faza grupelor se vor disputa la orele 13:00, 16:00, 19:00 şi 22:00. România se află pe acelaşi fus orar cu ţara gazdă a competiţiei. Cele din ultima rundă, care se vor disputa în acelaşi timp, precum şi cele din fazele eliminatorii, vor începe la orele 18:00 şi 22:00.
Finala Cupei Mondiale va avea loc pe 18 decembrie 2022, de la ora 18:00, pe stadionul Lusail (capacitate de 80.000 de locuri).
Din cele 32 de naţionale prezente la Mondial, 13 vor fi din Europa. Sistemul de calificare va cuprinde 10 grupe (5 grupe de câte 5 echipe şi 5 grupe de câte 6 echipe). Preliminariile se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2021, iar play-off-ul în martie 2022.
Cele 10 câştigătoare ale grupelor vor merge direct la CM 2022, cele 10 ocupante ale locurilor secunde vor merge în play-off împreună cu primele două cel mai bine clasate câştigătoare de grupă din Liga Naţiunilor (în afara celor calificate direct la Mondial sau clasate pe loc de baraj). În urma play-off-ului în sistem semifinale-finală într-o singură manşă vor fi stabilite ultimele 3 reprezentante ale Europei în competiţia din Qatar.
La ediţia din 2022, fanii fotbalului vor avea ocazia fără precedent de a urmări la televizor şi patru meciuri pe zi, răspândite într-un interval de 11 ore, în faza grupelor.
Datorită distanţelor relativ scurte dintre arenele din jurul oraşului Doha, spectatorii au posibilitatea de a viziona mai multe meciuri pe zi decât la orice altă ediţie precedentă.
Primul meci al zilei va începe de la ora locală 13:00 (aceeaşi oră în România), în timp ce jocul patru este programat de la ora 22:00 şi se va încheia cu puţin timp înainte de miezul nopţii.
Meciul de deschidere al Cupei Mondiale 2022 va avea loc pe 21 noiembrie, pe stadionul Al Bayt, cu o capacitate de 60.000 locuri. Finala competiţiei este programată în data de 18 decembrie şi se va juca pe Lusail Stadium, care ca şi Al Bayt va găzdui şi câte un meci din semifinale.
''Cupa Mondială este întotdeauna un festival al fotbalului, o sărbătoare adevărată pentru fanii care vor urmări meciurile la faţa locului. În Qatar, prin caracterul său compact, acest lucru va fi amplificat şi mai mult prin cele 32 de echipe şi cele 32 seturi de suporteri în Doha şi în împrejurimile sale'', a declarat Colin Smith, şeful turneelor finale şi evenimentelor FIFA.
Forul mondial va aştepta până la tragerea la sorţi, plănuită pentru martie sau aprilie 2022, înainte de a stabili programul exact al meciurilor, cu date şi arenele gazdă. Asta va permite o mai bună armonizare a jocurilor cu fusul orar pentru partenerii de televiziune autohtoni ai echipelor participante.
Turneul final a fost mutat din perioada obişnuită iunie-iulie, din cauza căldurii excesive şi va fi primul care se va desfăşura în mijlocul sezonului european. Nasser Al Khater, preşedintele comitetului de organizare al CM 2022, a precizat că 90% din lucrările pentru infrastructură şi stadioane sunt finalizate: ''Când vorbim de stadioane, peste 85% din lucrări au fost încheiate şi acum, în ultimii doi ani, ne vom concentra pe pregătirea operaţională şi să ne asigurăm că vom pune în aplicare planurile de experimentare a sistemelor de ventilaţie''.
Ultima prezenţă a României la Cupa Mondială datează din 1998, la ediţia găzduită de Franţa. Atunci, naţionala pregătită de Anghel Iordănescu a fost învinsă în optimile de finală de Croaţia, echipă clasată pe locul 3 la finalul competiţiei. Ioan TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau