Centrul de excelenţă în fotbal de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi îşi reia activitatea
Dimensiune font:
Începutul lui 2019. La iniţiativa profesorului Andrei Marian, de la Liceul cu Program Sportiv Iaşi, demarează proiectul „Centrul de excelenţă în fotbal”. Proiectul a presupus selectarea a 20 de copii din mediul rural, născuţi în anii 2008 şi 2009, aceştia urmând a fi pregătiţi în vederea marii performanţe, într-o clasă specială a LPS. A fost vorba de un parteneriat între Federaţia Română de Fotbal, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean, prin Asociaţia ProRuralis.
Startul a fost unul excelent, plan bine întocmit, condiţii de pregătire ca la Academia Hagi. Până la declanşarea pandemiei, grupa de copii a participat la câteva turnee, rezultatele fiind peste aşteptări.
Totul s-a rupt brusc în luna august a anului trecut, când fără vreo explicaţie, a fost oprită finanţarea. Profesorul Marian n-a renunţat la idee, reuşind să păstreze grupa de copii, chiar dacă patru dintre ei au renunţat din motive financiare. „Cei din jurul municipiului Iaşi se mai descurcă, dar am copii care fac naveta de la Paşcani şi dorm în tren. Alt copil, de la 5 kilometri de Târgu Frumos, vine în fiecare dimineaţă cu o maşină de ocazie, iar alţi patru copii au închiriat un apartament pentru care plătesc 450 de euro lunar. Stau cu bunica unuia dintre ei, care le găteşte şi îi ajută la teme, mare noroc avem de ea”, spunea cu năduf Andrei Marian.
Imediat după alegerile locale din septembrie, fosta administraţie pesedistă a început să arate cu degetul către noua conducere liberală, afirmând că, din cauza acesteia s-a tăiat finanţarea Centrului de Excelenţă în fotbal. Chiar luni, 16 august a.c., a apărut o postare a lui Maricel Popa pe pagina sa de Facebook, în care senatorul afirma, negru pe alb, că „după numai un an, (proiectul, n.n.) a fost oprit de administraţia penelistă”.
Realitatea e cu totul alta. Curtea de Conturi a demarat, în primăvara anului trecut, un audit financiar la Consiliul Judeţean, încheiat cu procesul verbal de constatare numărul 24056 din 11 august 2020. Prin acest audit a fost luat la puricat contul anual de execuţie bugetară aferent anului 2019. Raportul, întins pe 61 de pagini, a constatat, printre multe altele, numeroase nereguli şi „abateri de la legalitate” în ce priveşte modul de alocare a sumelor din bugetul judeţului către Asociaţia ProRuralis, cea prin care s-a făcut finanţarea Centrului de excelenţă.
Drept urmare, prin decizia nr.96 din 9 septembrie 2020 a Curţii de Conturi a hotărât oprirea finanţării şi refacerea documentaţiei. Sarcină preluată, vrând-nevrând, de noua conducere liberală a Consiliului Judeţean, care a trebuit să îndrepte greşelile fostei administraţii condusă de Maricel Popa.
„Adevărul crunt este că modul pompieristic în care Maricel Popa a ţinut să-şi pună la rever această realizare a făcut proiectul neimplementabil de la bun început. Şi tot adevăr sunt întâlnirile pe care le-am avut în aceasta perioadă cu auditorii Curţii de Conturi, conducerea LPS Iaşi, ISJ Iaşi şi primarul Mihai Chirica pentru a găsi o cale legală să sprijnim nişte copii talentaţi care nu au nicio vină că o minte încurcată ţine să-i bage în mijlocul unui război politic”, a comentat pe marginea subiectului Marius Sorin Dangă, vicepreşedinte al Consiliului Județean Iași.
Vestea bună e că, acum, proiectul a redevenit finanţabil, iar Centrul de excelenţă va putea funcţiona normal începând cu luna septembrie, lucru confirmat, de altfel, şi de către profesorul Andrei Marian. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau