De ce ar trebui să rămână Mirel Rădoi în funcţie
Dimensiune font:
Nici victoria cu Armenia, nici calculele privind barajul nu reprezintă subiectul zilei, ci plecarea lui Mirel Rădoi de la cârma reprezentativei. După cum bine se ştie, selecţionerul a făcut neaşteptatul anunţ imediat după partida decisivă de luni seara, din Ghencea: "În momentul de faţă ar trebuie să vorbim despre partidele rămase şi nu despre situaţia mea. Nu încerc să pun presiune pe conducerea federaţiei să vină cu vreun contract. Şi dacă s-ar prelungi, ar fi cu acordul meu. Dar în momentul de faţă nu vreau să creăm un alt subiect. Oricine, din luna noiembrie încolo, poate fi în faţa dumneavoastră, aşa că orice este posibil. Îmi vine greu să cred că acum vreţi să mai fiu aici, după ce în tur voiaţi să-mi dau demisia. Mi-e greu să cred că după partida cu Islanda (barajul pentru EUROP 2020, n.red.), când voiaţi să plec, acum vreţi să mai rămân la echipa naţională vreo doi ani, să mai staţi cu mine pe aici. Reacţionăm doar în funcţie de rezultat? Nu are rost, mă ştiţi. Din luna noiembrie, echipa naţională trebuie să-şi găsească antrenor. Indiferent ce se întâmplă. Şi dacă vom fi pe primul loc, eu nu voi mai fi, am spus foarte clar. Contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea, echipa naţională rămâne în continuare, să aduceţi pe cine vreţi dumneavoastră".
Vestea a luat pe nepregătite atât publicul larg, cât şi presa. Dar jurnaliştii au reacţionat imediat, sesizând că nu-i nimic spectaculos, nimic suprinzător în discursul şi opţiunea lui Rădoi. Pur şi simplu, contractul cu federaţia se încheie în noiembrie, iar Burleanu nu i-a făcut, până în acest moment, nicio ofertă de prelungire a înţelegerii. Deşi, în caz de calificare la baraj, contractul se prelungeşte automat, dar numai cu acordul actualului selecţioner. La fel ca şi în cazul participării la turneul final.
La conferinţa de presă de după meci, Rădoi a mai adăugat: "Pentru mine nu ar însemna foarte mult o calificare la baraj, ar însemna pentru echipa naţională şi pentru băieţi. Gândurile nu mi le-am schimbat, cred că trebuie să vorbim despre meciurile echipei naţionale şi nu despre mine. Eu vreau să câştigăm cele două meciuri şi apoi vom vedea ce va fi, contractul meu se termină în luna noiembrie. Oferte au fost până acum, în momentul de faţă chiar nu am nimic, vă dau cuvântul de onoare, nu am nicio înţelegere tacită. Federaţia nu mi-a făcut o ofertă şi dacă ar face-o nu aş accepta, e un ciclu care s-a terminat din punctul meu de vedere. Nu am ce să reproşez federaţiei, mi-au pus totul la punct. Am nevoie de o pauză, dacă va veni apoi o ofertă probabil că voi accepta".
E greu de citit printre rânduri, greu de precizat dacă federalii nu mai au de gând să continue cu Rădoi sau dacă acesta chiar vrea să urmeze exemplul lui Mutu şi să preia o echipă de club, aşa cum a afirmat. Dar nu asta e ideea textului de faţă, ci să încercăm a vedea cum e mai bine pentru viitorul echipei naţionale.
Atuurile lui Mirel Rădoi
Principalul argument pentru ca actualul selecţioner să-şi continue munca e faptul că-i cunoaşte foarte bine pe jucătorii din lotul lărgit, pe foarte mulţi i-a avut la echipa de tineret, promovându-i apoi la echipa mare. Da, aici startul a fost dezamăgitor pentru suporteri, deşi era de aşteptat pentru specialişti. E diferenţă imensă între nivelul de la tineret şi cel de la seniori. Rădoi a riscat mult cu experimentele, la un moment dat i se imputa acest fapt, i se cerea răspicat demisia, dar iată că, o dată terminate testările, reprezentativa începe să arate chiar bine. Nu-i deloc uşor să înscrii pe terenul nemţilor şi apoi să fii la un pas de 2-0. Înfrângerea n-a venit datorită jocului extraordinar al gazdelor, ci în urma unei stupide greşeli individuale. Apoi, la trei zile distanţă, meci direct cu o contracandidată la locul de baraj. România a jucat pragmatic şi a obţinut rezultatul dorit.
Alt atu: e foarte apropiat de jucători, a arătat că ştie să-i motiveze, iar ăsta e un lucru foarte important.
În fine, sunt aproape patru ani de când Rădoi îi antrenează pe jucătorii ce alcătuiesc actualul nucleu al echipei naţionale. Jucători tineri, care mai pot creşte încă mult în valoare, care alcătuiesc deja un lot cu o bună omogenitate. Reprezentativa poate merge pe actuala osatură încă 7-8 ani. Nu s-a mai pomenit aşa ceva din vremea Generaţiei de Aur. Rădoi ştie foarte bine ce are de făcut în continuare. Un altul ar putea strica o construcţie începută practic din 2018. Federalii ar trebui să ia seamă la acest aspect şi să încerce să-l păstreze pe post. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau