E cert: fotbalul judeţean începe pe 22 august
Dimensiune font:
* în Liga 4, doar 14 echipe * la Liga 5 mai sunt discuţii, decizia finală va fi luată în prima decadă a lunii * ori două serii a câte 16 echipe, ori trei serii * principalul adversar al competitorilor, protocolul medical * preşedintele AJF nu acceptă niciun compromis * nu se va mai disputa campionatul de juniori A1, dar echipele de Liga 4 sunt obligate să aibă un junior în teren pe tot parcursul meciului
În premieră absolută, clasica şedinţă de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Iaşi de dinantea începerii unui nou sezon s-a derulat în două reprize. Astfel, sâmbătă, de la ora 10.00 la ora 12.00, au venit la discuţii şi la votarea deciziilor privind sezonul 2021/2022 reprezentanţii echipelor de Liga 4 şi a celor din Liga 5, seria III (zona Paşcani). Apoi, de la 12.00 la 14.00 au urmat cei din seriile I şi II a Ligii 5.
Preşedintele AJF, Sorin Boca, i-a plictisit un pic pe delegaţi, prezentând în detaliu raportul de activitate pentru ultimul an şi jumătate, bilanţul contabil, rapoartele comisiei de cenzori etc. Apoi s-a trecut la chestiunile concrete. Când şi în ce condiţii încep întrecerile, care sunt echipele participante, care sunt costurile, detaliile despre protocolul medical, câte echipe promovează, câte retrogradează etc.
Primii care au intrat în dezbatere au fost, aşa cum şi este normal, cei de la Liga 4. Aici vor fi 14 echipe, vor retrograda doar două, urmând ca din Liga 5 să promoveze patru, pentru a reveni la formatul clasic de 16 echipe. Cu toţii au votat pentru, discuţiile încinse au apărut atunci când a venit vorba de juniori. Pentru că, până înainte de pandemie, fiecare club de Liga 4 era obligat să înscrie şi o echipă în campionatul de juniori A1 (Under 19). Dat fiind însă situaţia de acum, s-au luat în discuţie trei variante. Ori pe vechea tradiţie, ori fără campionat A1, dar cu un junior pe teren pe tot parcursul jocului sau fără juniori. Vot foarte strâns, a câştigat varianta cu un junior.
Altă discuţie aprinsă, data de începere. 15, 22 sau 29 august. Câştig de cauză au avut cei care au optat pentru data de 22 august.
Cinci schimbări, în trei întruperi de meci. Vaccinaţii liniştiţi tot sezonul, cei trecuţi prin boală doar până la retur, ceilalţi trebuie să se testeze mereu
Campionatul judeţean a tras heblul pe 10 martie 2020, fără nici măcar o etapă din returul acelui sezon. Doar meciurile din Cupa României. Apoi nimic, nimic. Legislaţia, protocoalele medicale n-au mai permis niciun fel de competiţie oficială organizată de AJF. Acum, la reluarea întrecerilor, sunt câteva modificări majore faţă de ce era în vara lui 2019. Se vor putea efectua (ca şi la Liga 1), cinci schimbări în decursul unei partide, dar în doar trei întreruperi de meci. Pauza dintre reprize nu este socotită întrerupere.
Jucătorii, pentru a putea intra pe teren ori a lua loc pe banca de rezerve, trebuie să prezinte un certificat de vaccinare care e valabil pentru întreg sezonul 2021/2022, un act care să ateste că au trecut prin boală (valabil 180 de zile) sau să facă teste rapide înaintea fiecărui meci. Testele PCR sunt valabile 14 zile, dar nu ajută foarte mult din cauza costurilor. În clipa de faţă, se aşteaptă un răspuns de la DSP în ce priveşte pe cei care vin cu test de anticorpi.
Observatorii au încă o belea pe cap
În afară de a verifica dacă sunt îndeplinite toate condiţiile (asistenţă medicală, pază şi ordine, starea terenului) şi de a superviza evoluţia brigăzii de arbitri, observatorii de joc mai au încă o mare belea pe cap. Ei trebuie să fie prezenţi la teren cel puţin cu o oră înaintea începerii jocului, să asiste la dezinfecatarea vestiarelor (gazde, oaspeţi, arbitri), apoi să le sigileze şi să permită accesul doar după ce li se prezintă actele medicale care confirmă că meciul se poate juca fără riscuri.
Toate aceste probleme organizatorice au determinat pe reprezentanţii Ligii 4 şi pe cei ai seriei III să solicite amânarea cu o săptămână a începerii campionatului. În loc de 15 august, să fie 22 august. Propunerea a fost acceptată aproape în unanimitate şi de către delegaţii cluburilor din seriile I şi II ale Ligii 5.
Cât priveşte taxele de participare, baremurile de arbitraj, asistenţa medicală, cartonaşele, toate acestea rămân la nivelul din 2018.
Ținând cont de conjunctură, perioada de transferuri a fost extinsă până în data de 3 septembrie, adică până după etapa a doua. La fel şi perioada de înscrieri. S-a tras un ţintar cu seriile şi meciurile, dar e mai mult o ciornă. Decizia finală va fi luată în perioada 10-15 august. Neclarităţile sunt la Liga 5. Dacă vor confirma participarea doar 32 de echipe sau mai puţin, vor fi două serii. Dacă se depăşeşte acest număr, se va respecta tradiţia cu trei serii. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau