INCREDIBIL. Participarea lotului de canotaj la Jocurile Olimpice de vară de la Paris s-a făcut ilegal
Dimensiune font:
Canotajul românesc a obținut cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice de vară Paris 2024, dar, din punct de vedere legal, participarea acestor sportivi s-a făcut cu încălcarea prederilor legale în vigoare.
România este reprezentată la Jocurile Olimpice vară de la Paris de 106 sportivi, dintre care 48 sunt de la canotaj. Numai că, participarea sportivilor din lotul de canotaj la această competiție s-a făcut ilegal, încălcându-se prevederile Legii educației fizice și sportului nr. 69 din 2000 și a Deciziei ICCJ nr.19 din 2023 (https://www.iccj.ro/2024/01/31/decizia-nr-19-din-13-noiembrie-2023-2/). Însă, din start trebuie precizat că sportivii n-au nicio vină și merită tot respectul pentru efortul depus și performanțele obținute. Principalii vinovați sunt cei care au condus și conduc Federația Română de Canotaj și sportul românesc în frunte cu Elisabeta „Uța” Lipă.
„Federaţiile sportive naţionale sunt persoane juridice de drept privat”
În Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările ulterioare, se precizează la articolul 35 că „Federaţiile sportive naţionale sunt structuri sportive de interes naţional, constituite prin asocierea cluburilor sportive şi asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti, pe ramuri de sport” și „Potrivit prezentei legi, federaţiile sportive naţionale sunt persoane juridice de drept privat, de utilitate publică, autonome, neguvernamentale, apolitice şi fără scop lucrativ”. Însă, tot lotul de canotaj prezent la Jocurile Olimpice de vară de la Paris este constituit din sportivi legitimați la cluburile sportive de drept public, mai precis la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București și Clubul Sportiv Dinamo București. Dar, ambele cluburi sportive sunt de drept public și nu privat și, ca atare, potrivit legislației în vigoare și a Deciziei ICCJ nr.19 din 2023 nu pot fi membre ale Federației Române de Canotaj, păstorită de Elisabeta „Uța” Lipă, cum este în cazul de față.
CSA Steaua și CS Dinamo sunt structuri sportive de drept public
Dar, suprinzător, de pe site-ul Federației Române de Canotaj au dispărut structurile sportive afiliate la această federație unde se menționa inclusiv faptul că CSA Steaua București și CS Dinamo București erau afiliate la această federație păstorită de „Uța” Lipă, deși sunt structuri sportive de drept public. Practic, cluburile sportive Steaua și Dinamo sunt structuri în cadrul ministerelor tutelare-Apărare și Interne ca unități militare, având sportivii angajați ai ministerelor, ceea ce este o discriminare evidentă, interzisă de lege, față de cluburile sportive de drept privat.
„Uța” Lipă: „Mă încurcă recursul în interesul legii”
Elisabeta „Uța” Lipă a jurat la investirea în funcția de ministru al Tineretului și Sportului să respecte Constituția și legile țării, dar, ulterior, când a ajuns președinta Agenției Naționale pentru Sport a declarat public că „mă încurcă recursul în interesul legii”. Practic, ea deja a comis o infracțiune. Poate totuși premierul Marcel Ciolacu va constata uriașa încălcare a legii și va sesiza instituțiile abilitate ale statului să facă lumină în acest caz.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau