Jandarmeria Capitalei: Au fost identificaţi 458 de suporteri din grupul care a întrerupt meciul România - Kosovo
Dimensiune font:
Jandarmeria Capitalei a anunțat miercuri că până acum au fost identificați 458 de suporteri din grupul din cauza căruia a fost întrerupt meciul România - Kosovo, după ce a fost afișat un banner cu mesajul „Kosovo e Serbia”. Șeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, intervine și el în acest scandal și spune că sunt necesare legi care să permită Jandarmeriei să confişte astfel de bannere.
Conform Jandarmeriei Capitalei, au fost constatate şi întocmite trei acte de sesizare către organele abilitate, în conformitate cu prevederile legii privind regimul materiilor explozive.
De asemenea, au fost date 17 amenzi în valoare totală de 8.000 de lei.
Filmul intervenției la meciul România - Kosovo, întrerupt aproape o oră
Jandarmeria Capitalei explică şi cum s-a procedat după întreruperea meciului de marţi seară:
- „În urma consultării reprezentanţilor Federaţiei Române de Fotbal şi ai UEFA, unul dintre obiectivele avute în vedere a fost detensionarea situaţiei, astfel încât meciul să fie reluat în condiţii de siguranţă, fără a-i pune în pericol pe ceilalţi spectatori şi de a nu se lua decizia anulării jocului sportiv.
- Astfel, jandarmii, împreună cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal, au intervenit imediat pentru a discuta cu membrii acestei facţiuni de suporteri pentru conştientizarea riscurilor asociate afişării mesajelor care incită şi pot crea o atmosferă tensionată în cadrul evenimentului sportiv şi riscului de a pierde meciul la ”masa verde”.
- În urma consultării cu reprezentanţii UEFA şi cei ai Federaţiei Române de Fotbal, s-a hotărât de comun acord ca forţele de ordine să gestioneze această situaţie prin dialog, fără a fi nevoie de evacuarea persoanelor şi neexistând nicio solicitare din partea celor două foruri în acest sens. După evaluarea situaţiei şi obţinerea asigurărilor din partea suporterilor că astfel de comportamente nu vor mai avea loc, meciul a fost reluat în condiţii de siguranţă, fără a exista violenţe”.
Șeful CNCD: În locul FRF, aş da în judecată acei suporteri pentru că ei creează prejudicii
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, intervine și el în acest scandal, declarând, pentru News.ro, că sunt necesare legi care să permită Jandarmeriei să confişte astfel de bannere.
- „Am nevoie de legi mai clare care să permită, de exemplu, Jandarmeriei să confişte astfel de bannere, interdicţia acelor suporteri care au afişat astfel de mesaje şi au scandat mesajele respective.
- Dacă aş fi în locul FRF, aş da în judecată acei suporteri în răspundere civilă pentru că ei creează prejudicii.
- Dincolo de prejudicii de imagine, sunt amenzi care se aplică de UEFA, suspendări de a mai juca cu spectatori ceea ce înseamnă pierderi financiare şi susţinerea echipei naţionale şi limitarea celorlalţi suporteri decenţi de a nu participa la aceste evenimente sportive.
- Să plătească financiar pagubele pe care le creează prin acest comportament de ani de zile. Cred că la un moment trebuie pus piciorul în prag. Libertatea nu este absolută, libertatea comportă responsabilităţi şi îndatoriri şi trebuie să înţeleagă şi acei suporteri. Dacă nu înţeleg, locul lor nu este pe stadion”, a declarat preşedintele CNCD.
El a mai precizat că instituţia pe care o conduce are un dialog bun de mai mulţi ani cu Federaţia Română de Fotbal, care „face eforturi pentru a lua măsuri de prevenţie a manifestărilor de ură pe stadioane”: „Şi cu Jandarmeria avem o colaborare bună. Atât pentru partida cu Israel, cât şi pentru cea cu Kosovo, am avut colegi care au fost în centrul de comandă şi au asistat Jandarmeria cu privire la posibile mesaje şi suntem disponibili pentru aşa ceva”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau