Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită

10_11zon

Dimensiune font:

| 19-07-2024 16:03

Jocurile Olimpice s-au născut acum 128 de ani, la Atena (Grecia), cu doar 241 de participanți proveniți din 14 țări. Între timp, sărbătoarea sportului mondial s-a transformat într-o monstruzitate!

Dacă din punct de vedere sportiv, dezvoltarea evenimentului e un lucru îmbucurător – la Paris, sunt așteptați peste 10.000 de atleți din 206 țări recunoscute de CIO – în schimb, faptul că organizarea a devenit o povară financiară insuportabilă e un subiect tare neplăcut. Care revine în atenția publicului, inevitabil, înainte și după fiecare ediție. De fapt, pierderile uriașe generate de Jocuri și decontate de oamenii de rând sunt de o notorietate atât de mare, încât în 2017, înainte ca ediția din 2024 să fie acordată Parisului, trei orașe s-au retras din cursa pentru organizare: Budapesta, Roma și Hamburg.

Au rămas, așadar, două variante: Paris și Los Angeles. Și, în loc să fie un duel decis prin tradiționalul proces de votare, francezii au optat pentru JO 2024, iar americanii pentru JO 2028. Acum, când mai avem o săptămână până la startul ediției pariziene, francezii „fierb“, iar americanii urmăresc cu înfrigurare disperarea lor, știind că riscă să trăiască același dezastru financiar peste patru ani.

Hoteluri goale și amenințări cu grevă

Potrivit „The Telegraph“, președintele Emmanuel Macron (46 de ani) a „fluturat“ ideea organizării Jocurilor Olimpice în fața publicului, cu promisiunea că evenimentul va avea un impact masiv asupra turismului, va atrage investiții majore și va relansa economia țării. Toate bune și frumoase, cu o singură problemă. Nu se va întâmpla nimic din toate astea!

De fapt, JO 2024 va fi, în mod cert, un dezastru financiar. Și promisiunea că se vor amortiza costurile organizării e deja privită ca pe o glumă proastă. „Nota de plată“ se ridică la aproximativ 10 miliarde de dolari, potrivit „LA Times“. Iar boom-ul turistic despre care s-a vorbit atât de mult s-a transformat, de fapt, într-un mare fâs! Oricum, Parisul, cu 44 de milioane de turiști care vizitează orașul anual, n-avea probleme din acest punct de vedere, fiind chiar lider la acest capitol într-un clasament global. Acum însă, pe durata Jocurilor Olimpice, turismul chiar va suferi!

Air France a raportat pierderi de 180 de milioane de euro pentru prima perioadă a anului fiscal pentru simplul motiv că vânzările de bilete pentru Paris sunt cu mult sub nivelul așteptărilor. De asemenea, rezervările pentru hoteluri sunt extrem de dezamăgitoare. O singură statistică vorbește de la sine: gradul de ocupare al camerelor pentru perioada Jocurilor Olimpice e sub nivelul înregistat în iulie – august 2023! Motiv pentru care hotelurile au început să micșoreze prețurile, într-o tentativă disperată, pe ultima sută de metri, de a atrage turiștii spre capitala Franței.

De ce însă oamenii nu vor să fie la Paris, între 26 iulie – 11 august? Pentru că Orașul Luminilor avea, oricum, reputația unei destinații scumpe și aglomerate. Iar turiștii n-au vrut să fie aici pe durata JO 2024, fiind convinși că prețurile vor exploda, iar orașul va fi și mai aglomerat decât de obicei.

Și, de parcă acest tablou nu era deja suficient de sumbru, organizatorii „tremură“ și din alt motiv. Concret, din cauza amenințărilor cu grevă care riscă să „paralizeze“ orașul. Poliția franceză și angajații aeroporturilor cer bonusuri consistente pentru cele 17 zile în care volumul de muncă va crește din cauza Jocurilor, fix în perioada concediilor.

Biletele nevândute și o singură consolare

Faptul că JO 2024 e departe de estimările organizatorilor, în ceea ce privește interesul publicului, reiese și din vânzarea biletelor.

Francezii au anunțat, joi, că mai sunt disponibile 1,2 milioane de bilete pentru 30 din cele 32 de sporturi de pe tabloul competiției. Singura consolare? Parisul a stabilit deja un nou record în privinţa numărului de bilete vândute, cu 8,7 milioane de tichete, fiind astfel depăşind precedentul record deţinut de Atlanta, cu 8,3 milioane de bilete vândute în 1996. Această reușită a fost obținută însă datorită faptului că arenele franceze au o capacitate mai mare, comparativ cu cele care au găzduit JO 1996.

Potrivit organizatorilor, 60% din bilete au fost cumpărate până acum de francezi. Și această statistică ne arată că oamenii din afara Hexagonului au preferat să stea departe de Paris pe durata competițiilor din această vară.

Ultima ediție profitabilă, acum 40 de ani!

Jocurile Olimpice n-au fost mereu o „mașină de tocat bani“. Presa americană a notat că, în 1984, Los Angeles a dat o veritabilă lovitură financiară prin organizarea acestui show de dimensiuni planetare. Din păcate, ulterior, lucrurile s-au schimbat în rău.

Atena 2004 a fost un eșec atât de mare, încât Grecia a fost îngenuncheată, intrând, ulterior, într-un colaps financiar

Rio de Janeiro a cheltuit niște sume astronomice pentru ridicarea unor arene pe care s-a „depus praful“ după evenimentul din 2016, în condițiile au zăcut nefolosite. Au urmat alte dezastre financiare, la Tokyo (2021) și la Beijing (2022), de această dată din cauza pandemiei COVID-19 care a golit arenele și a făcut imposibilă atragerea unor fonduri din vânzarea biletelor și din turism.

Soluția: gazdă permanentă

La ora actuală, 44% dintre parizieni sunt de păreri că organizarea JO 2024 a fost o idee proastă. La furia oamenilor au contribuit și știri precum celei legate de salariul încasat de Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare: 290.000 de dolari pe an, plus bonusuri!

Următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară vor avea loc la Los Angeles (2028) și la Brisbane (2032). Mai departe însă, rămâne de văzut cum se va desfășura evenimentul, în condițiile în care nu prea mai sunt doritori pentru organizare. De pildă, Jocurile Olimpice de Iarnă din 2034 vor ajunge la Salt Lake City (SUA) pentru simplul motiv că nu există vreo altă candidatură!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:59

Derbiul Moldovei a devenit o „bătălie a săracilor” din SuperLiga
19/07/2024 14:44

* Poli Iasi – FC Botosani, astăzi, de la ora 19, in deschiderea etapei cu numărul 2 a SuperLigii O stiu pană si academicienii din Copou, cei care-i invată pe copiii iesenilor cum să se lege strans l ...

Fotbaliștii lui Poli Iași încearcă să dreagă busuiocul eșecurilor conducerii manageriale
18/07/2024 10:35

* vineri, de la ora 19, fortati de caniculă, SuperLiga a programat in Copou un nou derbi al suferintei, intre Poli Iasi si FC Botosani Hotărat lucru, FC Politehnica Iasi nu poate avea parte de liniste! Dacă ...

Rezultate de excepție pentru minifotbalul ieșean, la competițiile naționale
17/07/2024 22:11

* Liberto a castigat Cupa Romaniei, iar Belfoot a devenit vicecampioană natională Minifotbalul iesean a fost la inăltime in această vară! Echipele iesene au scris istorie la competitiile nationale organiz ...

Ioana Babiuc va împărţi dreptatea la Olimpiadă, în întrecerile de judo!
17/07/2024 22:10

Între puţinii reprezentanţi ai Iaşului la Jocurile Olimpice de vară de la Paris, care vor incepe la 26 iulie, se numără şi arbitrul de judo Ioana Babiuc. Fostă sportivă de performanţă, actualme ...

Echipamentul sportivilor din Mongolia la Jocurile Olimpice de la Paris a făcut furori pe net
17/07/2024 15:15

Internetul a ales echipamentul sportiv preferat de la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar dacă s-ar oferi aurul pentru acesta, echipa Mongoliei ar castiga. Sunt doar unele dintre concluziile din presa internati ...

Echipa Olimpică TEAM ROMANIA va fi prezentată astăzi președintelui Klaus Iohannis
17/07/2024 11:25

Prezentarea oficială a Echipei Olimpice TEAM ROMANIA va avea loc la Palatul Cotroceni, miercuri, de la ora 19.30, unde va fi primită de către preşedintelui Klaus Iohannis. Delegaţia TEAM ROMANIA va fi c ...

Patricia Cireş, speranţa sportului ieşean la Olimpiada de la Paris!
16/07/2024 21:50

* sportul ieşean va fi reprezentat la Paris de canotoarea Patricia Cireş, legitimată la CSM Iaşi * in lotul olimpic la acest sport se mai află două componente născute in judeţul nostru, Mădălina Bere ...

Triumful cuplului Crețu-Pavel a mai îndulcit bilanțul celor cinci ani fără român în sferturi la simplu!
15/07/2024 19:49

 A fost o săptămană cu destule povesti rămase in urmă la editia 2024 a turneului cu statut ATP Challenger 100. Baza Sportivă Ciric s-a reinventat, scotand printre altele, ca din joben, 2.000 de locur ...

Novak Djokovic nu s-a mai abţinut! Anunţ clar al sârbului. Tocmai a fost demolat în finala de la Wimbledon 2024
15/07/2024 08:36

Novak Djokovic nu s-a mai abţinut! Anunţ clar al sarbului. Tocmai a fost demolat in finala de la Wimbledon 2024. Fostul lider mondial ATP nu a avut nicio şansă in ultimul act al celui de-al treilea turneu d ...

Poli Iași continuă să decepționeze
14/07/2024 20:12

* Sepsi Sfantu Gheorghe – Politehnica Iasi 1-0 (1-0) in prima etapă a SuperLigii la fotbal Orice-ar face conducerea clubului de fotbal Politehnica Iasi, orice jucători ar aduce – din păcate, doa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei