Măreaţa realizare a lui Putin: Rusia nu are ce căuta în lumea sportului
Dimensiune font:
Probabil că doar Africa de Sud, în anii de apus ai apartheid-ului s-a mai confruntat cu o asemenea izolare în plan sportiv, la nivel mondial. Startul l-a dat, cum era de aşteptat, fotbalul, adică sportul-rege, cel mai popular şi mai influent dintre sporturi. FIFA şi UEFA au decis luni, 28 februarie, ca toate echipele ruse, fie echipe reprezentative naţionale, fie echipe de club, să fie suspendate de la participarea în competiţiile organizate de cele două foruri.
A urmat, imediat, decizia ca UEFA să încheie parteneriatul cu Gazprom în toate competiţiile. Decizia a intrat deja în vigoare şi acoperă toate acordurile existente, inclusiv UEFA Champions League, competiţiile UEFA la echipele naţionale şi UEFA EURO 2024.
După decizia celor două foruri internaţionale, echipa naţională a Rusiei a rămas şi fără sponsorul tehnic, Adidas. Astfel, în cursul zilei de marţi, purtatorul de cuvânt al companiei a anunţat suspendarea cu efect imediat a contractului cu Federaţia Rusă de Fotbal. Parteneratul data din anul 2008.
Tot marţi, tehnicianul german Markus Gisdol a părăsit clubul Lokomotiv Moscova, aflat pe locul şapte în prima ligă rusă de fotbal, după ce a petrecut doar patru luni şi jumătate pe banca tehnică, transmite DPA. Gisdol, 52 de ani, a declarat că a plecat din Rusia, din cauza invadării Ucrainei. Lokomotiv a postat însă un mesaj pe Twitter în care anunţa că germanul a fost demis.
„Meseria de antrenor este cea mai frumoasă din lume pentru mine. Dar nu pot continua profesia mea într-o ţară al cărui lider este responsabil pentru un atac în mijlocul Europei. Asta nu se potriveşte cu valorile mele. Nu pot sta la Moscova pe terenul de antrenament unde jucătorii se antrenează şi să cer profesionalism când la câţiva kilometri ordinele au adus mizerie unui întreg popor. Este o decizie personală şi sunt absolut convins de ea”, a spus Gisdol, care le-a mai antrenat pe Hoffenheim şi Hamburger SV în Bundesliga.
Un alt antrenor german, Sandro Schwarz de la Dinamo Moscova, echipă aflată pe locul doi în liga rusă, la două puncte de liderul Zenit Sankt Petersburg, a anunţat că nu va renunţa la postul său. „Nu sunt genul care cumpără un bilet, sare în avion şi zboară departe de Rusia. Nu este stilul meu. Îmi asum responsabilitatea şi rămân la club”', a declarat Schwarz.
FIFPro va cere forului mondial să permită tuturor jucătorilor străini din liga Rusiei să poată rezilia contractele unilateral. Louis Everard, preşedintele olandez al FIFPro, a dezvăluit într-un interviu pentru revista batavă Voetbal International: „Vom cere ca FIFA să permită jucătorilor străini din liga Rusiei să poată rezilia contractele unilateral. Trebuie acţionat cât de repede posibil. Escaladarea conflictului din Ucraina e un motiv suficient de bun pentru a pune capăt angajamentelor fără a plăti o compensaţie cluburilor”.
Patinajul şi voleiul, asemeni fotbalului
Imediat, modelul fotbalului a fost adoptat şi de alte sporturi. Patinatorii ruşi şi belaruşi au fost declarate persona non grata de la toate competiţiile de patinaj, a anunţat, marţi, Uniunea Internaţională de patinaj (ISU), într-un comunicat dat publicităţii, o măsură luată „cu efect imediat şi până la noi ordine”. Conform recomandării Comitetului Internaţional Olimpic, ISU a decis că niciun patinator rus sau belarus nu va fi invitat sau autorizat să participe la evenimentele organizate de federaţie.
În afara probelor de patinaj artistic, în care Rusia a obţinut şase medalii, dintre care două de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, probele de patinaj viteză şi short-track sunt şi ele vizate de această măsură a ISU.
Anterior, comitetul de organizare a Campionatelor Mondiale de patinaj artistic şi Federaţia franceză a sporturilor pe gheaţă au anunţat că sportivii din Rusia şi Belarus nu vor putea participa la Campionatele Mondiale programate la Montpellier între 23 şi 26 martie.
A urmat voleiul, Confederaţia Europeană anunţând, în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, că a decis, cu efect imediat, că echipele naţionale, cluburile, sportivii şi oficialii din Rusia şi Belarus nu mai au eligibilitate în competiţiile europene.Decizia survine după ce forul continental anunţase că toate evenimentele care urmau să fie organizate în Rusia au fost anulate, tot cu efect imediat, şi până la noi comunicări ale CEV. Mai mult, Board-ul CEV a decis să suspende toţi membrii federaţiilor de volei din Rusia şi Belarus care au deţinut funcţii în structurile Confederaţiei Europene. În acest circumstanţe fără precedent, „familia voleiului european îşi exprimă speranţa că situaţia se va îmbunătăţi, astfel încât voleiul să-şi reia rolul şi misiunea de a aduce oamenii împreună, în spiritul fair-play, prietenie şi respect reciproc”, se mai arată în comunicatul CEV.
Măsuri intransigente, dure, luate fără ezitări şi asta la doar câteva zile de la declanşarea ostilităţilor. Vor urma, cu siguranţă, şi altele, mesajul transmis de lumea sportului fiind cât se poate de inechivoc: nu războiului. Ioan TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau