Măreția rugbiului!
Dimensiune font:
Rugbiștii de la CS Politehnica Iași, pregătiți de antrenorii Cosmin Rațiu și Mihai Stuparu, se apropie de finalul celui de-al doilea campionat întreg de la reînființarea formației, petrecută în 2021. Încă de anul trecut s-a izbit de schimbarea sistemului competițional și a fost nevoită să se confrunte și cu rugbiul profesionist din România, dar tot a reușit o clasare mai mult decât onorabilă, locul 8 din 14 formații participante. Anul 2023 a adus-o în faza a doua a campionatului în grupă cu campioana en-titre, CSM Știința Baia Mare, formație care sâmbătă va juca din nou finala Ligii Naționale. Formația ieșeană s-a clasat a doua în acea grupă, în urma grupării maramureșene, și fost parcă un semn că și-ar putea îmbunătăți rezultatul de anul trecut.
Totul depindea însă de deznodământul meciului de sâmbătă, de pe Stadionul „Tepro”, cu CS Năvodari. Era una din cele două „semifinale” pentru locurile 5-8 în clasamentul final. În prima dintre ele, RC Bârlad nu s-a prezentat la Cluj-Napoca, așa că Universitatea, cea de-a cincea echipă considerată profesionistă, alături de Baia Mare, Timișoara, CSA Steaua și Dinamo, a câștigat cu 28-0 la „masa verde”.
Meciul dintre CS Politehnica Iași și CS Năvodari avea însă o încărcătură aparte. Trei din ultimele patru întâlniri dintre cele două echipe se desfășuraseră tot pe Stadionul „Tepro”, dar toate fuseseră câștigate de CS Năvodari, care s-a impus și în meciul de pe propriul teren! Așadar, 19-25 în aprilie, la Năvodari, în Grupa 2, și 25-31, în iunie, în retur, la Iași, în faza I a ediției 2023 a Ligii Naționale, respectiv 17-20 în aprilie și 17-21, în august, la Iași, în play-out, în ediția 2022! Meciuri echilibrate, încheiate la diferențe mici, meciuri încrâncenate, deschise de fiecare dată oricărui deznodământ. Sâmbătă, însă, miza a fost parcă mai mare ca niciodată: echipa învingătoare își asigura locul 6!
Formația ieșeană a început timorată disputa. Precedentele patru înfrângeri își spuneau din plin cuvântul și s-a văzut condusă cu 0-3, oaspeții transformând o lovitură de pedeapsă din chiar primele secvențe ale disputei. CS Politehnica Iași n-a părut prea impresionată și și-a așezat cu răbdare acțiunile. S-a blocat bine în apărare, a început să mute jocul cât mai departe de propriile buturi și a așteptat la pândă ca o formație mult mai experimentată. Experiența și valoarea lui Curcan au fost decisive când centrul ieșean a sesizat găurile din defensiva oaspete și a pătruns irezistibil spre primul eseu al meciului. Budăian, un transfer inspirat în linia a III-a, a reușit o fază la indigo, iar Ghenea, potrivit ca o mănușă în linia a II-a ieșeană, a marcat și el o încercare, finalizată cu o rostogolire spre deliciul susținătorilor prezenți în tribune. Nicuță a înscris a patra încercare a formației ieșene, Michiduță le-a transformat pe toate, așa că la pauză tabela indica 28-8!
Tot la pauză au apărut și calculele privind meciul decisiv pentru locurile 5-6, cel cu Universitatea Cluj-Napoca, calcule care spuneau că dacă formația ieșeană câștiga la o diferență mai mare de 28 de puncte va susține meciul la Iași, ca o surpriză oferită inimoșilor săi suporteri. La cum se desfășurase prima repriză, părea un obiectiv realizabil, însă socotelile nu prea s-au potrivit pe teren.
Așa cum CS Politehnica Iași nu s-ar fi deplasat la Cluj, pe CS Năvodari ar fi așteptat-o un drum la Bârlad și se părea că nu i-a fost deloc pe plac. A intrat mult mai decisă pe teren, a dominat disputa, a marcat trei eseuri la rând, iar scorul indica 28-23! Deliu și Nicuță s-au accidentat în dificilul meci pentru care Văcaru, Micu, Chiriac și Ignea nici n-au intrat în calcule tot pe motive de ordin medical, așa că Vaman, care absenta de câteva meciuri, a fost nevoit să intre deși nu era pe deplin refăcut! Trecuse însă euforia că meciul putea fi câștigat la peste 28 de puncte diferență, acum trebuia doar câștigat...
Michiduță a adus liniștea cu două precise transformări din lovituri de pedeapsă, după ce în prima repriză, în urma unuia dintre eseuri, mingea șutată de el a lovit bara din stânga, apoi bara din dreapta înainte de a se odihni câteva clipe în terenul de țintă advers. Scorul devenise 34-23, CS Politehnica își permitea să încaseze un eseu transformat și o lovitură de pedeapsă pe deasupra pentru a câștiga la un punct diferență, însă n-a vrut să le mai dea emoții celor prezenți. Neagu a marcat eseul care a închis practic jocul, dar ultimul cuvânt l-a avut tot Michiduță, transformând cu siguranță pentru 41-23 scor final!
A fost un meci spectaculos, un meci pe placul spectatorilor și câștigat de CS POLITEHNICA IAȘI chiar când a contat mai mult și mai mult. A fost o victorie a unei generații de jucători care fac din echipa ieșeană, cu resurse atât de limitate încât nu-i deloc exclus să le și pun cu altă ocazie pe tapet pentru că ieșenii au tot dreptul să afle adevărul, să fie cea mai bună din România dintre cele de teapa sa, adică exceptându-le pe cele cinci echipe profesioniste de care deja am amintit. Și-a asigurat locul 6, se află în progres evident și poate ar fi loc și de mai bine dacă ar fi susținută corespunzător.
Deocamdată a obținut maximum posibil. Cine spune că s-ar fi putut mai mult probabil că elev fiind prin clasa a IV-a își permitea să-i dea afară pe băieții de liceu care puneau stăpânire pe terenul de fotbal din curtea școlii. Asigurarea locului 6 înseamnă că formația ieșeană s-a autodepășit tot anul, nu doar în meciul de sâmbătă. N-am să compar, deocamdată, acest loc cu cele ocupate de alte grupări de seniori ieșene, n-am să compar bugetele avute la dispoziție, n-am să compar nici sacrificiile rugbiștilor care vin la antrenamente după o zi de muncă, așa cum fac și colegii lor handbaliști de la CS Politehnica, așa cum fac și colegii lor baschetbaliști, cu cele ale sportivilor de la alte discipline colective!
Voi adăuga însă că rugby-ul de la CS Politehnica mai are ceva ce nu mai întâlnim la nivelul Iașului. Echipa de seniori are în spate o echipă de juniori Under 20 bazată pe generația vicecampioană națională crescută de antrenorul Claudiu Clapon la CSS „Unirea” Iași. CS Politehnica Iași, cu resursele sale de club universitar, s-a încumetat s-o adopte pentru ca rugbiul ieșean să aibă viitorul asigurat cu jucători tineri, cu ieșeni care să și simtă ceva pentru culorile clubului și ale orașului.
Cam despre asta este vorba la rugby, iar cine nu înțelege și nu susține cum se cuvine un astfel de spirit are numai de pierdut!
Iată în încheiere și echipa care a fost pe teren sâmbătă în cel mai important meci al anului: Cangea, Matei, Platon – Holbocianu, Ghenea - Budăian, Baboiu, Arariței – Moroșanu, Husdup – Nicuță, Curcan, Deliu, Neagu – Michiduță (căpitan; a fost desemnat omul meciului). Rezerve au fost Stanciuc, Vieru-Găină, David, Fânariu, Sidău, Vaman, Sandu și Novac. Dragoș GAȘPAR
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau