Poate deveni Iaşul un oraş al fotbalului?
Dimensiune font:
Deşi al doilea oraş al ţării ca număr de locuitori, la capitolul fotbal Iaşul stă jalnic. În timp ce Clujul, Timişoara, Craiova şi Constanţa au câte două echipe în primele două ligi, în capitala Moldovei, doar Poli ce se zbate în anonimatul eşalonului secund. În afara clubului din Dealul Copoului, în municipiu mai activează două echipe. Ambele în Liga 5. Concluzie evidentă: la momentul actual, Iaşul nu e un oraş al fotbalului. Întrebarea e dacă poate deveni sau nu...
Zilele astea, se discută intens pe tema solicitării Consiliului Director ca municipalitatea să aloce, din bugetul pe 2022, suma de 10,9 milioane lei pentru clubul de fotbal. Mulţi dintre chibiţi deja au socotit că e cam impertinentă cererea conducerii Politehnicii, că nici când activa în primul eşalon, echipa n-a primit atâţia bani. Iar acum, când în actualul sezon nu există nici un obiectiv, de ce ar fi nevoie de asemenea sumă?
Totul, depinde de proiect, de cum este gândit viitorul clubului. Dacă se merge pe reţeta din ultimul deceniu, cu schimbarea anuală a staff-ului tehnic şi a lotului de jucători, se poate vorbi chiar de finanţare excesivă.
Diametral opusă e varianta schiţată de Cornel Şfaiţer. O academie de copii şi juniori bine structurată, capabilă să producă jucători competitivi la foc automat. O echipă de seniori care să atace, an de an, podiumul Ligii 1 şi cupele europene. Pentru aşa ceva, mai trebuie bani. N-are sens să mai intrăm în detalii.
De subliniat e altceva. Staff-ul administrativ al Politehnicii e foarte realist. La capitolul venituri proprii, se estimează încasări de 1.887.500 lei, din următoarele surse: bilete şi abonamente (60.000), vânzare jucători (490.000), reclamă (650.000), drepturi TV (235.000), UEFA (375.000), participarea în Cupa României (40.000), finanţări nerambursabile (37.500). Mai exact, contribuţia suporterilor ar fi doar de 3%. Infim. Nu poate fi vorba de un oraş al fotbalului.
Nu cu mult timp în urmă, la începutul săptămânii trecute, pe site-ul Politehncii a apărut o invitaţie adresată susţinătorilor. Aceea de a direcţiona 3,5% din impozit către clubul de fotbal. Se specifică faptul că „toate fondurile obținute prin bunăvoința susținătorilor alb-albaștrilor vor fi direcționate, exclusiv, spre sectorul juvenil”. Campania e abia la început, cei ce se pretind „ultraşi” n-au popularizat-o, dar mai e timp. Să vedem cât de suporteri sunt suporterii, dacă pronosticarea unor încasări de numai 60.000 lei din bilete şi abonamente a însemnat doar o mostră de prudenţă sau un pesimism realist. Dacă răspunsul la întrebarea din titlu va fi unul afirmativ sau nu. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau