Politehnica Iaşi nu poate scăpa de datoriile istorice
Dimensiune font:
Cu toate că, în vară, Consiliul Local a alocat Politehnicii Iaşi consistenta sumă de 1.585.000 lei, clubul de fotbal se află, în continuare, în mare jenă financiară. Aparent, bugetul e mai mult decât suficient pentru ca echipa să se bată la promovare, nu să aibă drept obiectiv o poziţionare liniştitoare, la mijlocul clasamentului Ligii 2.
În realitate, situaţia e una la limita falimentului şi asta pentru că sunt datorii istorice, care s-au tot rostogolit de ani şi ani de zile. Către furnizori: „Am vorbit cu parteneri noştri, am reeşalonat datoriile. Spre exemplu, avem la o firmă de panificaţie de plătit suma de 100.000 de lei! Pentru că s-au consumat într-un sezon produse de panificaţie de 100.000 de lei. În sezonul trecut. Pâine, prăjituri, torturi… Și a trebuit să apelăm la bunăvoinţa acelei firme să mai scadă din datorii şi să reeşalonăm”, după cum a declarat preşedintele clubului, Florin Briaur, care a ţinut să adauge cu există un organizator de cantonamente care are de încasat 14.000 euro încă de acum doi ani.
Apoi, sunt bani datoraţi foştilor jucători sau angajaţi ai clubului. Prime sau bani pentru chirii. Aceştia şi-au pierdut răbdarea, au chemat clubul la comisii, iar acolo au avut câştig de cauză. Poli trebuie să plătească în cel mai scurt timp, altfel riscă depunctarea. La fel şi în cazul datoriilor către Federaţia Română de Fotbal. „Un alt exemplu de datorii din urmă este miliardul de lei vechi pe care îl avem de plătit către Federaţia Română de Fotbal. Este vorba despre baremele de arbitraj. În sezonul trecut clubul nu a plătit niciun barem şi s-au acumulat datorii de 100.000 de lei. Am vorbit la FRF şi am găsit înţelegere, am făcut o eşalonare şi vom plăti suma de 100.000 de lei în zece tranşe lunare. Practic, noi lunar va trebui să dăm câte 10.000 de lei la federaţie. Gândiţi-vă că în Liga 1 clubul primea cel puţin un milion de euro din drepturi, iar în Liga a 2-a primim doar 37.500 de euro, fără TVA, prima tranşă fiind una imensă: 12.500 de euro! ”.
De fapt, din finanţările publice şi sponsorizările private, clubul ieşean îşi asigură un trai decent, dar nu reuşeşte, de doi ani de zile să recupereze mai nimic din aceste datorii istorice. „În momentul de faţă avem datorii cifrate la aproximativ 6 milioane de lei, adică undeva la 1,2 milioane de euro. Dar presante sunt de aproximativ 1,5 milioane de lei, restul banilor sunt datoraţi la bugetul statului, unde avem o reeşalonare pe 5 ani de zile, adică undeva în jur de 4 milioane de lei. De când am venit am reuşit să mai stingem din datorii şi să facem o eşalonare, lunar avem în jur de 55.000 de lei de plată pentru datorii vechi, adică 11.000 euro lunar. Asta înseamnă câţiva jucători foarte buni cu 3.000 – 4.000 de euro salariu dacă nu aveam aceste datorii din urmă. Dar trebuie să ne adaptăm, clubul acesta trebuie să rămână în picioare doar dacă plătim din urmă, altfel ANAF ne pune poprire pe conturi şi am închis activitatea”, a detaliat preşedintele clubului.
În altă ordine de idei, ultima acţiune a jucătorilor Politehnicii Iaşi din acest an nu are nicio legătură cu fotbalul. Avându-l în frunte pe antrenorul Costel Enache, sportivii au mers, miercuri la prânz, să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzie. Ioan TÂRNOVEANU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau