Reforme de faţadă la Academia de Fotbal Politehnica Iaşi
Dimensiune font:
Da, evident, cifrele arată sec o realitate dură. Rezultatele echipelor de juniori de la Academia de Fotbal Politehnica Iaşi în întrecerile "elite" n-au cum să mulţumească. Încă din vară s-a promis un proces de reformă. Numai că, în loc să fie unul de substanţă, de profunzime, acest proces s-a dovedit doar unul de faţadă. Condiţiile de pregătire a micilor fotbalişti rămân în continuare precare, terenuri de antrenament mult prea puţine, dotări materiale (echipament, mingi, popete, gărduleţe etc.) jenante. Salarii sfidător de mici pentru antrenori, aceştia fiind siliţi să-şi caute şi alte surse de venit. Cu asemenea remuneraţii, nu se pot întreţine. Mai au şi familii...
De la această stare de fapt trebuia plecat. În Abator, cu sprijinul autorităţilor, se putea face în aceste şase luni încă trei-patru terenuri de antrenament. Mai sunt şi alte locaţii în municipiu pretabile la aşa ceva. Plus o salarizare decentă a tehnicienilor care fac o muncă deloc uşoară.
Toate astea n-ar fi costat mai mult decât contractul unui Deretti, să zicem. Brazilianul şi-a luat banii şi a plecat, nimic n-a rămas în urma lui. Însă de aceste mult tânjite terenuri s-ar fi bucurat generaţii la rând.
În schimb, ce ne propune managerul executiv? "Toate grupele au fost monitorizate, am decis să susţinem financiar, din bugetul clubului, contravaloarea taxei pentru cursurile de Licenţa A UEFA pentru antrenorii noştri, însă am rămas cu banii în cont. Ne dorim tehnicieni calificaţi şi, în cel mai scurt timp, vom organiza şi un concurs pentru ocuparea unui post, iar principala cerinţă va fi deţinerea Licenţei A UEFA de către candidaţi. Tot în acest an, îmi doresc să-i văd şi pe ceilalţi antrenori neposesori ai licenţei A din club admişi la cursurile Academiei Naţionale de Fotbal", a declarat Florin Briaur, manager executiv al CSM Politehnica Iaşi.
Mai bine că s-a rămas cu banii în cont. Licenţa A UEFA nu foloseşte la nimic unui antrenor de copii şi juniori, antrenor care vrea să iasă la pensie de pe poziţia asta. E utilă celor care vor să ajungă principali la echipe de seniori de Liga 3, Liga 2 ori secund la Liga 1.
Atunci, de ce această insistenţă? Simplu, e mai uşor să pui pe drumuri inutile angajaţii ca să faci punctajul necesar licenţierii Academiei, decât să investeşti într-un proiect pe termen lung.
În paragraful citat mai sus există o frază care denotă fie un habarnism total al actualei conduceri, fie un pumn de praf în ochii suporterilor exasperaţi: "Ne dorim tehnicieni calificaţi şi, în cel mai scurt timp, vom organiza şi un concurs pentru ocuparea unui post, iar principala cerinţă va fi deţinerea Licenţei A UEFA de către candidaţi". În judeţul Iaşi, mai sunt doar patru antrenori cu Licenţa A UEFA ce nu fac parte din colectivul Academiei. Doi aici, doi la Paşcani. Unul are propriul club, care merge foarte bine. Păşcănenii au treburile lor. Şi cine ar veni pe un salariu de 2.300 lei, cu antrenamente la ore imposibile, din pricină de prea puţine terenuri? Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau