Sportivii sunt revoltați! Nu vor să fie simpli turiști la Tokyo!
Dimensiune font:
Antrenorul coordonator al lotului olimpic de canoe al României, Florin Popescu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că Ministerul Tineretului şi Sportului a trimis o adresă, în contextul pandemiei de coronavirus, prin care le cere să evacueze Complexul Sportiv Naţional Nicolae Navasart de la Snagov, dar a precizat că sportivii săi sunt revoltaţi şi vor să continue pregătirea pentru că nu vor meargă în calitate de turişti la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
"Am primit o adresă de la MTS să evacuăm complexul unde ne pregătim ... şi probabil că o să plecăm. Dar nu mi se pare corect deloc, pentru că tocmai am văzut la ştiri că preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic a anunţat că Jocurile Olimpice de la Tokyo se ţin. Iar noi ce facem, oprim pregătirea şi mergem turişti în Japonia? Trebuie găsită o soluţie, Guvernul să dea o ordonanţă specială, ceva în aşa fel încât loturile olimpice sau măcar cei calificaţi pentru Tokyo să rămână în pregătire. Eu ca antrenor de lot naţional nu îmi permit să îl sun pe ministru, dar trebuie făcut ceva", a spus campionul olimpic la canoe de la Sydney 2000.
"Sportivii sunt revoltaţi pentru că muncesc de patru ani. Unii sunt calificaţi şi aşteaptă Jocurile Olimpice, e normal să fie supăraţi, nu vor să fie turişti în Japonia. Nu ne mai gândim acum la turnee de calificare, că ele au fost amânate, anulate... ne gândim la sportivii calificaţi, care au muncit, s-au investit nişte bani în ei şi acum să meargă turişti în Japonia. Eu ce să fac în situaţia asta, să mă duc la sportivi şi să le spun să plece acasă după atâtea eforturi şi sacrificii?", a adăugat Florin Popescu.
El a menţionat că are în lotul olimpic de canoe doar opt sportivi şi pregătirea ar putea continua fără riscuri deoarece Complexul Sportiv Naţional Nicolae Navasart de la Snagov este izolat în mijlocul pădurii, iar accesul publicului este interzis.
"Din câte ştiu în adresa de la minister se spune să părăsim baza din cauza coronavirusului până mâine dimineaţă (n.r. - sâmbătă dimineaţă). Noi suntem la Navasart (n.r. - ), dar suntem puţini. Opt sportivi şi patru în staff-ul tehnic... deci chiar nu am ajunge la numărul ăla de 100 de persoane, care se spune să nu fie într-un loc. Mai ales că suntem izolaţi, suntem în pădure la Snagov. Aici e doar lotul olimpic de canoe, la kaiac nu s-au calificat la Tokyo şi nu se mai pregătesc centralizat. Deci suntem puţini şi complexul nu e deschis publicului, aici sunt doar sportivi şi atât. Nimeni de aici de la complex nu ne-a spus să plecăm. Am o relaţie foarte bună cu conducerea complexului şi mi s-a spus că dacă se hotărăşte de la MTS ca noi să rămânem în pregătire ei ne deservesc, deci nu se pune problema, aşa cum s-a zvonit, că nu vor să lucreze şi aşa mai departe", a precizat Florin Popescu.
La 25 februarie, lotul olimpic de canoe al României care se pregătea în Italia în vederea calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a întors în ţară cu o lună mai devreme decât era prevăzut din cauza pandemiei de coronavirus. De la acel moment, sportivii şi-au continuat pregătirile în cadrul Complexului Sportiv Naţional Nicolae Navasart de la Snagov.
Guvernul ia în calcul închiderea Centrelor Sportive Naţionale, fapt ce va duce la sistarea pregătirii loturilor olimpice în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo, au declarat joi pentru AGERPRES surse din mediul sportiv.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis miercuri autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma deciziei luate împreună cu preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach, şi cu ceilalţi preşedinţi ai comitetelor olimpice naţionale europene, privind continuarea antrenamentelor sportivilor.
Conform sursei menţionate, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a încercat să susţină ideea continuării pregătirii sportivilor în condiţii speciale, de carantină, dar a primit un răspuns negativ din partea comisiei formate din experţi epidemiologi, care au considerat că riscul de contaminare este ridicat chiar şi în condiţiile propuse.
Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie. Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.
În prezent, tot mai multe voci din lumea sportului au început să se pronunţe pentru amânarea sau anularea Olimpiadei de vară de la Tokyo pe motivul răspândirii coronavirusului, deşi Comitetul Internaţional Olimpic şi Comitetul de organizare a JO 2020 susţin că nu se impune o astfel de decizie.
Forul olimpic mondial, care a organizat miercuri o teleconferinţă cu responsabilii comitetelor olimpice naţionale, a repetat marţi angajamentul său de a organiza Olimpiada din capitala Japoniei în perioada 24 iulie-9 august, îndemnându-i pe sportivi să îşi continue pregătirile, în ciuda creşterii speculaţiilor referitoare la impactul virusului asupra Jocurilor.
Sursa: Agerpres
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau