Un ,,pionier” la privatizării structurilor sportive a plecat la cele veşnice
Dimensiune font:
Aflu de la antrenorul Veniamin Lupan că un fost finanţator al handbalului ieşean şi preşedinte al Federaţiei de specialitate, pentru scurtă vreme, Adrian Pascal, a decedat. L-am cunoscut bine şi am contribuit în anii 1992 -1993 la promovarea imaginii clubului său privat AURA Iaşi, care preluease echipa de primă divizie de la Asociaţia Sportivă TEROM Iaşi. Aceasta, care îşi desfăşurase activitatea în cadrul Combinatului de Fibre Sintetice Iaşi, nu mai putea susţine financiar formaţia. Adrian Pascal, la vremea respectivă om de afaceri, şi-a dorit să se implice în susţinerea sportului.
În ediția 1992-1993 a Diviziei A, cu prof. Veniamin Lupan pe banca tehnică, echipa, din care făceau parte jucătoare valoroase, a fost întărită cu interul Lenuţa Borş, componentă a echipei naţionale. La finalul campionatului, AURA Iaşi a câştigat medalia de bronz.
În anul competiţional 1993-1994, AURA a reuşit să ajungă în sferturile de finală ale Cupei EHF, după ce a învins echipele Struga (Macedonia) şi Kiriat Sharet (Israel) şi s-a bătut de la egal la egal cu legendara Dijon (Franţa).
În toamna anului 1992, Adunarea Generală de Alegeri a Federaţiei Române de Handbal l-a ales preşedinte pe Adrian Pascal, primul om de afaceri care ajungea șef peste o federație sportivă din România. După numai câteva luni, în primăvara lui 1993, Ministerul Tineretului și Sportului l-a suspendat pe Adrian Pascal din funcția de președinte al FRH din cauza faptului că promisiunile sale nu fuseseră îndeplinite. El a continuat să finanţeze echipa o scurtă perioadă de timp, retrăgându-se apoi.
Cu bune şi cu rele, Adrian Pascal a fost, într-un fel, pionierul privatizării structurilor sportive în handbal. Şi a reuşit cu echipa sa cel mai bun rezultat în campionatul ţării, locul al treilea. Odihnă veşnică!
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau