Belgia vrea să construiască o insulă artificială pentru a putea renunţa la energia nucleară
Dimensiune font:
Belgia plănuieşte construirea unei insule artificiale din nisip la o distanţă de 3 kilometri de coasta sa, în apropiere de oraşul Wenduine. Structura artificială va avea o formă de cerc, urmând să aibă rolul de a stoca energia eoliană. Noua insulă din Marea Nordului ar fi construită de-a lungul a 5 ani, conform unei prezentări realizate de Ministrul Mării Nordului din guvernul Belgian, Johan Vande Lanotte.
Iniţiativa vine în urma încercărilor belgiene de a reduce dependenţa de energia nucleară. În 2011, aproximativ 57% din totalul energiei consumate de Belgia a fost obţinută graţie reactoarelor nucleare, însă în epoca post-Fukushima politicienii belgieni doresc să renunţe la acest tip de energie cât de repede posibil, pe măsură ce surse alternative de energie devin disponibile.
Una dintre cele mai mari probleme ale electricităţii constă în dificultatea de stocare, lucru agravat în cazul energiei eoliene şi solare de faptul că acestea depind de vreme. „Avem multă energie de origine eoliană, dar uneori aceasta se pierde pentru că nu există suficientă cerere de electricitate în acel moment”, explică purtătoarea de cuvânt a ministrului Johan Vande Lanotte. „Această insulă care ar permite stocarea energiei constituie o soluţie grozavă”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.
Energia neutilizată ar fi folosită pentru a pompa apa din centrul insulei, urmând ca aceasta să fie eliberată înapoi în centrul insulei, trecând prin turbine, atunci când cererea de energie electrică depăşeşte oferta.
În ciuda faptului că Belgia plănuieşte să abandoneze energia nucleară îndată ce acest lucru va fi posibil, anul trecut autorităţile belgiene au amânat cu 10 ani închiderea celui mai vechi reactor nuclear, în urma temerilor că ţara nu va dispune de suficientă energie electrică.
Inspecţiile efectuate anul trecut de experţii în energie nucleară au descoperit crăpături la vasul reactorului Doel 3, lângă Antwerp şi la Tihange 2, lângă Liege. Cele două reactoare au fost oprite anul trecut, autorităţile belgiene anunţând că necesită mai multe informaţii înainte de a hotărî repornirea acestora.
Un studiu cerut de Partidul Verde din Parlamentul European susţine că „în cazul repornirii celor două reactoare, este imposibil de eliminat posibilitatea unei crăpături neaşteptate rezultate în urma stresului termic; consecinţele ar putea fi catastrofale”.
Dacă insula artificială anunţată de ministrul belgian ar fi, într-adevăr, construită, Belgia ar putea genera 2.300 de MW din reţeaua sa de eoliene amplasate în Marea Nordului, înlocuind astfel o mare parte din energia generată de cele două reactoare nucleare.
În acest moment, energia eoliană constituie doar 4% din totalul energiei consumate de Belgia, însă în 2020 energia eoliană ar putea genera 4.000 de megawaţi, estimează European Wind Energy Association.
Un factor important în construirea acestei insule artificiale îl reprezintă reţeaua electrică de pe coasta belgiană, care necesită întăriri pentru a putea gestiona o cantitate sporită de energie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau