NASA şi ESA, împreună către Lună
Dimensiune font:
NASA colaborează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a duce astronauţi dincolo de orbita Pământului. Europa va furniza propulsia şi modulul de alimentare pentru noua capsulă cu echipaj numită Orion ce aparţine NASA, au anunţat oficialii.
Acest aşa-numit modul de serviciu va avea ca model naveta de aprovizionare a ESA folosită pentru Staţia Spaţială Internaţională. Prima călătoria a lui Orion este o misiune fără echipaj care va avea loc în 2017. Alte componente europene vor fi încorporate în prima misiune cu echipaj din 2021.
Conducătorul secţiei de explorări cu echipaj uman de la NASA, Bill Gerstenmaier, a afirmat că ambele misiuni vor avea ca destinaţie vecinătatea Lunii. Detaliile exacte sunt încă în lucru; se mizează mai degrabă pe treceri prin apropierea Lunii decât pe aterizări.
NASA vrea să folosească în cele din urmă naveta spaţială cu formă de clopot Orion pentru a transporta astronauţi pe asteroizi şi pe Marte. Cooperarea internaţională va fi foarte importantă pentru asemenea provocări, a spus Gerstenmaier reporterilor.
Statele Unite are de stabilit obiective clare de viitor pentru astronauţi, la un an şi jumătate după ce navetele spaţiale NASA au încetat să mai fie folosite. Cerinţele de bază pentru naveta Orion sunt bine înţelese indiferent de destinaţie, permiţând continuarea eforturilor, a precizat Gerstenmaier.
„Nu proiectezi o maşină doar pentru a merge la supermarket”, a spus el reporterilor.
Oficiali din ambele tabere au recunoscut că nu va fi uşor în perioada următoare. Gerstenmaier a recunoscut că nu este „sută la sută relaxat” în a pune ESA într-un rol atât de important. „Însă eu nu sunt niciodată complet relaxat”, când vine vorba de zborul în spaţiu. „Vom vedea cum vor decurge lucrurile, însă am procedat inteligent”. Staţia Spaţială a ajutat la punerea bazelor acestui proiect, a mai spus el.
Fostul astronaut Thomas Reiter, directorul pentru zboruri în spaţiu cu echipaj uman de la ESA, a afirmat că este normal ca primul echipaj al lui Orion să includă şi europeni. Atenţia este deocamdată îndreptată spre aspectele tehnice, a mai spus el. NASA va furniza motoare de navete spaţiale care nu mai sunt utilizate pentru a fi folosite la modulele de reparaţii.
Reiter a estimat contribuţia financiară europeană la aproape 600 de milioane de dolari.
Orion a făcut iniţial parte din programul Constellation al NASA care viza baze selenare în era post-navetă. Preşedintele Barack Obama a anulat programul Constellation, însă Orion a fost redirecţionată şi a supravieţuit.
Un zbor de test al capsulei este programat pentru anul viitor; aceasta va zbura 3600 de mile (5790 de kilometri), urmând ca apoi să se întoarcă la sol.
Sursa: http://www.scientia.ro/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau