În ultimii ani, giganții orologeriei europene au fost blocați într-o luptă aprinsă pentru a concepe cel mai subțire ceas mecanic din lume. 

Brandurile de lux Bulgari, Piaget și Richard Mille au deținut, începând din 2018, recordul râvnit, care a fost doborât cel mai recent de elegantul Octo Finissimo Ultra Mark II de 1,7 milimetri grosime al Bulgari, în aprilie.

Dar acum, un ceasornicar și inventator rus independent s-ar putea să le fi întrecut pe toate, relatează CNN.

Konstantin Chayzin, cu sediul la Moscova, spune că noul său prototip ThinKing, pe care l-a prezentat la târgul Geneva Watch Days din Elveția, are o grosime de doar 1,65 milimetri. De asemenea, el crede că este printre cele mai ușoare ceasuri din lume, cântărind doar 13,3 grame, fără curea.

Într-un e-mail trimis CNN, Chaykin a declarat că a dezvoltat diverse inovații pentru a face designul său mai subțire „fără a-i compromite funcționalitatea”, inclusiv un mecanism de înfășurare care este integrat în butoiul ceasului. ThinKing are, de asemenea, o roată cu „balans dublu” care i-a permis lui Chaykin să reducă numărul de straturi din mișcarea ceasului. 

 

Mecanismele de înfășurare a ceasului și de reglare a cadranelor sale se găsesc, între timp, într-o carcasă separată de 5,4 milimetri grosime, eliberând spațiu. Chaykin a declarat că a depus mai multe cereri de brevet, însă niciuna nu a fost încă acordată.

Ceasul este fabricat din oțel inoxidabil și carbură de tungsten, un compus ușor, dar extrem de rigid. Chaykin, care este singurul membru rus al prestigioasei Académie Horlogère des Créateurs Indépendants, a declarat că are în vedere și utilizarea safirelor sau a diamantelor în versiunile viitoare ale ceasului, potrivit site-ului web al mărcii sale.

Cu afișajele orelor și minutelor separate unul de celălalt, designul seamănă cu o față – un semn distinctiv al colecției Wristmons, semnată de ceasornicar. Cadranele sunt protejate fiecare de cristale de safir de 0,35 milimetri grosime. 

 

 Mai subțire și mai subțire

Producția de ceasuri ultra-subțiri care sunt fiabile, precise și suficient de durabile pentru a fi purtate a reprezentat o provocare tehnică majoră pentru producătorii de ceasuri din întreaga lume. Dar cursa pentru proiectarea de ceasuri din ce în ce mai subțiri pare să se fi accelerat în ultimii ani.

În 2018, marca elvețiană Piaget a debutat cu Altiplano Ultimate Concept, cu o grosime de 2 milimetri, pe atunci cel mai subțire ceas din lume, înainte de a-l pune în producție doi ani mai târziu. Gigantul de lux Bulgari a preluat apoi coroana cu prima iterație a modelului său Octo Finissimo Ultra, care avea doar 1,8 milimetri.

 

Ceasornicarul Richard Mille a devenit în curând mai subțire cu 0,05 milimetri – o diferență echivalentă cu o bucată de hârtie – în 2022, cu modelul RM UP-01 Ferrari. Bulgari a recucerit apoi titlul în acest an cu modelul Octo Finissimo Ultra Mark II menționat anterior, un model în ediție limitată despre care s-a relatat că a costat peste 500.000 de dolari.

Dacă modelul ThinKing al lui Chaykin poate fi sau nu considerat acum deținătorul recordului, cu toate acestea, poate fi un subiect de dezbatere în cercurile de orologerie. (Guinness World Records nu enumeră în prezent un record adjudecat independent pentru cel mai subțire ceas).

În primul rând, ThinKing este în prezent doar un prototip, iar funcționalitatea și precizia sa nu au fost încă evaluate independent. Descriindu-l ca fiind „mai mult un studiu de proiectare și inginerie în acest moment”, James Stacey, editorul principal al revistei online de ceasuri Hodinkee, a scris săptămâna trecută că este „sigur că orice fel de record va fi stabilit cu o piesă de ceas (mai degrabă) pentru producție (decât) pentru non-producție”.

Designul este, de asemenea, atât de subțire încât necesită o curea specială, cu suporturi din titan și inserții elastice, pentru a-l proteja de șocurile și tensiunile purtării zilnice.

Cu toate acestea, Chaykin crede că precizia cronometrării prototipului său și rezerva de putere de 32 de ore îl califică drept noul deținător al recordului. El a salutat evaluarea externă, spunând pentru CNN că, în timpul celor cinci zile ale târgului Geneva Watch Days, „sute de oameni” au putut inspecta creația sa.  „Vizitatorii au putut să țină ceasul în mână, să verifice ora și să-i testeze funcționalitatea”, a spus el. „Este un pas destul de îndrăzneț din partea noastră să prezentăm prototipul în acest mod.  Dar ceasul, spre bucuria noastră, funcționează perfect și, spre bucuria vizitatorilor, a fost posibil să atingă ceasul… Cu toate acestea, suntem pregătiți să efectuăm toate testele independente necesare.”

Ceasornicarul a declarat că va prezenta o versiune „finală” a designului său la târgul Watches & Wonders, tot la Geneva, în aprilie anul viitor. Până atunci, designul actualizat ar trebui să prezinte, printre altele, precizie îmbunătățită, rezervă de baterie și „etanșeitate”, a declarat el pentru CNN. El a adăugat că prețul ceasului „nu este încă cunoscut”.

Într-o declarație separată, Chaykin, care și-a fondat marca omonimă de ceasuri în 2003, a declarat că a devenit interesat de ceasurile subțiri după ce a întâlnit un ceas de buzunar Bagnolet ultra-subțire din secolul al XIX-lea în urmă cu aproximativ 20 de ani.

A fost inspirat să realizeze unul după ce a fost provocat de un client să proiecteze propriul său ceas ultra-subțire. „Inițial am luat în considerare multe posibilități și am dedicat un întreg Moleskine (caiet) pentru a găsi soluții tehnice”, a mai spus el.

Declarația lui Chaykin a comparat, de asemenea, procesul de configurare a mecanismelor interne ale ceasului cu un puzzle. „Ca în cazul oricărui puzzle bun, a trebuit să mă chinui, să caut soluții non-triviale, să aleg cele mai bune opțiuni și să calculez fluxurile de energie”, a adăugat ceasornicarul rus.