Care este planta otrăvitoare a anului 2023
Dimensiune font:
Plantă periculoasă în bucătărie. Este de neînlocuit în bucătărie. Fie cu cartofi, fie în supă – în ciuda faptului că este foarte popular, poate fi și otrăvitoare. Este vorba de planta otrăvitoare a anului 2023.
Botanischer Sondergarten Wandsbek alege în fiecare an, din 2005, planta otrăvitoare a anului . Anul acesta, infamul clasament a fost câștigat de pătrunjel , care a fost declarat drept planta otrăvitoare a anului 2023. Oleandrul s-a clasat pe locul al doilea , iar macul de porumb (Papaver rhoeas) a fost pe locul trei .
Multora le place sa mânânce pătrunjel, iar in unele culturi este chiar o parte integranta a bucătăriei. Populara plantă comestibilă câștigă pentru a doua oară consecutiv cursa pentru planta otrăvitoare a anului în Germania. Și încă o dată se dovedește că mâncarea noastră are și părțile ei întunecate, de care mulți oameni nu sunt conștienți .
Planta otrăvitoare a anului 2023 găsită în fiecare bucătărie este așadar pătrunjelul. Unele părți ale acestuia, precum frunzele tinere, pot fi consumate cu moderație, dar rădăcina poate fi otrăvitoare dacă este consumată în cantități mari. Este important să se respecte dozele recomandate și să se consulte un medic în cazul în care apar simptome neplăcute după consum.
Partea întunecată a pătrunjelului apare abia în al doilea an după înflorire . Pătrunjelul este o plantă bienală. În primul an, formează o rozetă bazală, din care se dezvoltă tulpini de flori de 30 până la 70 cm înălțime în al doilea an. În inflorescențe se formează semințele, iar în ele se formează ulei de pătrunjel. Nu toată lumea știe că apiolul se formează în ulei – un compus chimic aromat care este otrăvitor .
Un compus chimic periculos în pătrunjel
Apiolul actioneaza asupra fibrelor musculare netede ale vezicii urinare, intestinelor si in special a uterului. În acest din urmă caz, toxina poate chiar declanșa contracții uterine. În plus, Apiol poate provoca reacții alergice. O doză prea mare poate duce, de asemenea, la leziuni ale rinichilor și ficatului. Apiolul prezintă, de asemenea, efecte psihoactive . Prin urmare, Serviciul Federal a decis să includă pătrunjelul pe lista plantelor care conțin substanțe otrăvitoare și intoxicante, justificând-o prin faptul că din semințele sale pot fi produse medicamente.
Nu numai că semințele sunt otrăvitoare după înflorire, ci și frunzele conțin o anumită cantitate de apiol . Prin urmare, pătrunjelul nu trebuie consumat deloc în timpul sau după înflorire. De asemenea, trebuie evitată ornirea alimentelor cu pătrunjel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau