Cum ALEGEM jantele corect la masina - Sfaturi utile!
Dimensiune font:
Oamenii au gusturi diferite în ceea ce privește aspectul unei mașini. Preferințele variază de la culoare, motorizare, dotări și până la aspectul jantelor.După o perioadă, șoferii încep să își personalizeze autoturismele, de la interior până la exterior. Majoritatea doresc să înceapă cu jantele mașinii.
La început mașinile vin echipate, în general, cu jante standard (jante de tablă). Dorința de a le schimba vine fie datorită aspectului banal, fie din dorința de a o echipa cu anvelope de dimensiuni mai mari. Când alegem jantele trebuie să ținem cont de recomandările producătorului de mașini și de dimensiunile înscrise în cartea tehnică a mașinii. Dacă ignorăm acele informații, satisfacția va fi doar de moment și pot apărea probleme tehnice.
Alege să cumperi jante de la Vadrexim și vei scăpa de toate aceste bătăi de cap, au jante din aliaj si tablă la prețuri foarte bune și vei fi consiliat să alegi jantele care se potrivesc mașinii tale.
Caracteristicile jantelor
Designul jantelor este, din păcate, detaliul la care șoferii sunt atenți când caută setul de jante pentru mașina lor. Sunt destule situații când, fără o informare corectă, aceștia constată incompatibilitatea cu caracteristicile autovehiculului. Tineți cont de următoarele caracteristici și nu veți avea bătăi de cap!
În cartea tehnică a mașinii obesrvăm primul element de care trebuie să ținem cont în căutarea jantelor, și anume diametrul. Această caracteristică este prezentată în țoli sau inchi și este prezentă pe părțile laterale, ca de exemplu: la o jantă de 16 inchi, pe jantă si cartea tehnică este menționat 6J X 16. Dacă ne hotărâm la jante cu diametru mai mare vom fi nevoiți să schimbăm anvelopele.
Încă un criteriu de căutare al jantelor este lățimea. Aceasta este specificată în prima cifră a codului și reprezintă distanța dintre muchiile între care se fixează anvelopa.
Litera specificată lângă această cifră indică profilul acesteia. În funcție de tipul mașinii putem vedea că acestea sunt diferite. Pe jantele de off road întâlnim literele „JJ” iar pe mașinile mai vechi fabricate de către cei de la Bentley și Jaguar întâlnim „P” sau „K”.
Jantele sunt prevăzute pentru montaj cu orificii dispuse radial pentru fixarea în prezoane. Numărul de prezoane trebuie sa fie același cu numărul acestor orificii. Nu doar numărul lor contează ci și distanța dintre acestea și poartă numele de „PCD” (Pitch Circle Diameter) și îl găsim sub forma 5x100, adică janta se fixează în 5 prezoane și distanța dintre acestea este de 100 milimetrii.
În centrul jantei se află gaura centrală sau „CB” (Centre Bore) în care aceasta se fixează pe butuc/fuzetă. Dimensiunea acesteia apare în detaliile tehnice ale jantei, ea nefiind scrisă în cartea mașinii, de aceea nu orice jantă este compatibilă cu orice mașină.
Stabilitatea mașinii în mers, în special la viraje este dată de o altă caracteristică a jantelor, și anume de cât de mult iese în exteriorul mașinii. Acest criteriu care dă echilibru mașinii se mai numește offset sau „ET”. Dacă ignorăm acest parametru, la achiziția unui set de jante, mașina poate căpăta vibrații ale volanului în mers sau probleme la suspensii și etrieri.
Ce tip de jante alegem ?
Prețul este principalul motiv pentru care alegem un set de jante, iar pe al doilea loc preferințele. Cine dorește jante de aliaj este pregătit să plătească un preț pe măsură.
Aspectul unei mașini se îmbunătățește când o vedem echipată cu jantele de aliaj. Acestea oferă prestanță și eleganță pe șosea și sunt preferate de persoanele cu un stil de condus preponderent sportiv. Sunt făcute dintr-un amestec de magneziu și aluminiu, tratate termic pentru a le mări rezistența în condițiile în care pot fi cu 50% mai ușoare față de cele din oțel. Prețul reflectă aderența și manevrabilitatea crescută și o eficiență îmbunătățită a frânării. Trebuie avut în vedere că aceste jante nu ruginesc, dar și prețul este pe măsură. Jantele de aliaj sunt sensibile, se pot zgâria ușor prin lovituri și în timp pot apărea exfoliații.
Cele mai întâlnite și mai permisive ca buget sunt jantele de oțel. Aceste jante sunt mai rezistente la drumurile cu gropi, iar în cazul unei atingeri de bordură, dacă janta este zgâriată, o putem rectifica, devenind astfel inobservabilă. Rugina nu ocolește aceste jante și poate apărea datorită schimbărilor vremii. Datorită drumurilor, roțile echipate cu astfel de jante trebuie echilibrate și eventual îndreptate folosind mașina de roluit la service-urile auto, lucru care necesită operațiuni mai complexe la jantele din aliaj.
De unde cumpărăm jantele?
Din dorința de a cumpăra un set de jante, prima căutare o vom face pe internet și vom descoperi că sunt foarte multe oferte, în general vorbind de jante aftermarket. Ca să găsim jantele compatibile cu mașina noastră, printre detaliile pe care trebuie să le știm sunt marca mașinii, modelul, anul de fabricație și motorizarea. Pentru a face acest lucru fără efort le putem comanda direct de la dealer-ul auto de la care am achiziționat mașina.
Gândește-te dacă vei conduce preponderent pe drumuri asfaltate, pe drumuri neasfaltate sau pe ambele. Cei de la Vadrexim.ro ne atrag atenția asupra faptului că atunci când ne decidem să cumpărăm jante aliaj trebuie să avem în vedere că acestea atrag după sine anumite costuri și după achiziția lor. Te poți aștepta la deformări, fisuri sau chiar necesitatea de înlocuire a lor. Procedeul de rectificare a avariilor suferite în trafic pentru o jantă de aliaj este destul de complex și costisitor, fapt pentru care, în anotimpul de iarnă, când pe asfalt nu sunt vizibile toate imperfecțiunile, șoferii preferă ca anvelopele de iarnă să fie montate pe jante de oțel.
Cosmetizarea jantelor
Așa cum protejăm integritatea fizică a jantelor, trebuie să avem grijă și de aspectul curat al acestora. Nu trebuie să folosim soluții corozive sau abrazive pentru a îndepărta murdăria. Nu spălăm jantele imediat după un drum efectuat, deoarece acestea, fiind calde, pot căpăta pete ca urmare a soluției de curățare aplicată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau