Curiozități despre Procesele de la Nürnberg, judecata liderilor naziști

000  764100

Dimensiune font:

| 21-11-2020 13:17

 La 20 noiembrie 1945, zeci de judecători, procurori și avocați din întreaga lume s-au reunit în regiunea germană Bavaria pentru a-i judeca pe liderii naziști, o serie de evenimente care au rămas în istorie drept Procesele de la Nürnberg.

În acest articol îți prezentăm câteva lucruri interesante despre aceste procese, care au reprezentat un moment de cotitură în istoria lumii.

1

Orașul Nürnberg nu a fost ales întâmplător

Procesele de la Nurnberg
La finalul războiului, mare parte din orașul Nürnberg era în ruine. Foto: Wikimedia

Orașul bavarez unde a început ascensiunea celui de-Al Treilea Reich prin găzduirea unor mitinguri masive de propagandă în anii ‘20 și ‘30 a fost considerat de Aliați un loc potrivit pentru a marca sfârșitul erei naziștilor.

Deși o mare parte in oraș era în ruină din cauza bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial, Palatul Justiției – care dispunea de o închisoare capabilă să găzduiască 1.200 de deținuți – a rămas intact.

Odată ce deținuții germani au finalizat lucrările de extindere a sălii de judecată, aici au început Procesele de la Nürnberg.

2

A fost primul proces cu judecători din mai multe țări

Sala de judecata
Foto: Wikimedia

Procesele de la Nürnberg au marcat o etapă importantă în consolidarea dreptului internațional. Deși anterior mai fuseseră organizate urmăriri penale pentru crime de război, acestea fuseseră realizate în conformitate cu legile unei singure țări.

Până la Procesele de la Nürnberg, nu au mai existat procese internaționale ale criminalilor de război. În loc să folosească un singur judecător și un juriu, procesul liderilor naziști de rang înalt a fost condus de un grup de patru judecători.

Statele Unite, Uniunea Sovietică, Franța și Marea Britanie au furnizat fiecare câte un judecător principal și un supleant, iar judecătorul britanic Geoffrey Lawrence a fost președintele.

3

Primele procese pentru crime împotriva umanității

Inculpatii
Boxa inculpaților. Pe rândul de jos, de la stânga la dreapta: Hermann Göring, Rudolf Hess, Joachim von Ribbentrop, Wilhelm Keitel și Ernst Kaltenbrunner. Pe rândul de sus: Karl Dönitz, Erich Raeder, Baldur von Schirach și Fritz Sauckel. Foto: Wikimedia

Carta de la Londra, care a stabilit legile și procedurile pentru desfășurarea proceselor de la Nürnberg, a definit trei categorii de infracțiuni: crimele împotriva păcii, crimele de război și, pentru prima dată, crime împotriva umanității, care includeau uciderea, înrobirea sau deportarea civililor, precum și persecuția din motive politice, religioase sau rasiale.

4

Procesele de la Nürnberg au marcat „nașterea” traducerii simultane

Întrucât inculpații, judecătorii și avocații vorbeau germana, franceza, engleza și rusa, bariera lingvistică amenința să împiedice procesul.

Cu toate acestea, dezvoltarea de către compania IBM a unui nou sistem de traducere instantanee a permis fiecărui participant la proces să asculte în căști traducerea discuțiilor în timp real.

Traduceri simultane - Procesele de la Nurnberg
Foto: PRI.org

Sistemul de traducere simultană a permis ca procesul să se desfășoare de patru ori mai repede decât dacă ar fi fost folosită traducerea consecutivă.

5


Raphael Lemkin, un avocat născut în Polonia care a pierdut aproape 50 de rude în timpul Holocaustului, este creditat pentru inventarea termenului de genocid, în 1944, pentru a descrie exterminarea planificată a evreilor de către naziști.

Termenul este o combinație între „genos”, cuvântul grecesc pentru „trib” sau „rasă” și „-cid”, sufixul latin care semnifică ucidere.

6

Nu toți inculpații au fost găsiți vinovați

Hans Fritzsche
Jurnalistul de radio Hans Fritzsche a fost unul dintre cei trei inculpați achitați la Procesele de la Nürnberg. Foto: Wikimedia

Dintre cei 22 de naziști de rang înalt care au fost judecați pentru crime de război, 12 au fost condamnați la moarte prin spânzurare. Printre ei s-a numărat și Martin Bormann, secretarul personal al lui Adolf Hitler.

Alți șapte, inclusiv fostul adjunct al lui Hitler în partidul nazist, Rudolf Hess, au primit pedepse de la 10 ani de detenție la închisoarea pe viață, iar trei au fost achitați.

7

Hermann Göring s-a sinucis în ziua dinaintea execuției

Hermann Goring
Hermann Göring în timpul procesului. Foto: Wikimedia

Cel mai important nazist care a supraviețuit războiului, fondatorul Gestapo și comandantul-șef al Luftwaffe (aviația militară), Hermann Göring, și-a luat viața în noaptea de 15 spre 16 octombrie 1946, cu doar câteva ore înainte de execuția programată.

Îmbrăcat în pijamale de mătase, acesta a înghițit o capsulă cu cianură. În biletul lăsat soției sale, Göring a scris că ar fi dispus să moară prin împușcare, dar nu într-o manieră atât de nedemnă precum spânzurarea.

8

Execuțiile ar fi fost realizate cu stângăcie

După sinuciderea lui Göring, Aliații au ordonat execuția cât mai grabnică a celorlalți condamnați. În primele ore ale zilei de 16 octombrie 1946, criminalii de război naziști au fost spânzurați unul câte unul de pe un eșafod ridicat în sala de sport a închisorii.

„Sper că această execuție va fi ultimul act al tragediei celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat înainte de a muri Arthur Seyss-Inquart, ultimul dintre cei zece bărbați care au fost spânzurați.

John Clarence Woods - Procesele de la Nurnberg
Călăul John Clarence Woods. Foto: Wikimedia

Execuțiile, care au durat aproape două ore, au fost duse la îndeplinire de călăul oficial al armatei americane, John Clarence Woods.

„Nu am avut emoții. Nu-ți poți permite să ai emoții într-o asemenea activitate”, a declarat acesta pentru revista Time.

Revista a prezentat, totuși, și declarațiile unor martori care au spus că execuțiile fuseseră realizate cu mare stângăcie, din cauza ștreangurilor prea scurte și a trapelor prea mici, rezultând decese prin strangulare lentă.

Armata SUA a negat aceste zvonuri.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un mare oraș din Italia vrea să interzică înghețata și pizza după miezul nopții. Care este motivul deciziei controversate
23/04/2024 22:33

 Un oras italian este gata să interzică gustările de la miezul noptii, printre acestea: inghetata si pizza. Autoritătile propun chiar o nouă lege pentru a interzice aceste plăceri. Dacă va fi aproba ...

Jumătate de milion de euro, evaziune din afaceri cu usturoi
23/04/2024 13:47

 Două persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală, după ce ar fi realizat achiziţii de usturoi şi utilaje din Spania, simuland de pe telefonul mobil efectuarea tranzacţiilor bancare, ulterior nei ...

Câți copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Adevărul despre fiica celor doi
21/04/2024 18:05

 Cati copii a avut Veronica Micle, marea iubire a lui Mihai Eminescu? Dincolo de legendă, dragostea dintre cei doi a fost departe de perfectiune, dar nieni nu poate contesta paasiunea cu care amandoi au t ...

Presa internațională, după retragerea Simonei Halep: ”A fost nevoită”
20/04/2024 21:35

 Simona Halep nu va participa la turneul de categorie WTA 1000 Mutua Madrid Open, pentru care a primit wild card din partea organizatorilor, informează Marca. “Halep, aflată pe locul 1.146 in clas ...

Un cuplu englez care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
19/04/2024 12:30

În timp ce-si renovau bucătăria din casa lor veche, doi soti din Dorset, Anglia, au descoperit o comoară formată din peste 1.000 de monede vechi, din secolul al XVII-lea, care era ascunsă sub podea. ...

Ce trebuie să știi înainte de a închiria o mașină din aeroport
17/04/2024 15:11

 Ce trebuie să stii inainte de a inchiria o masină din aeroport Închirierea unei masini din aeroport poate fi o solutie convenabilă pentru călătorii care doresc să exploreze o nouă destina ...

Arbitrul partidei Dinamo – Poli Iași, reacție după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai
15/04/2024 22:50

 Meciul dintre Dinamo si Poli Iasi, scor 1-0, va rămane in amintirea microbistilor pentru accidentarea gravă a lui Luca Mihai, după un fault comis de Josue Homawoo, care a primit doar cartonas ...

Suma încasată de echipa României pentru calificarea la Billie Jean King Cup
14/04/2024 19:21

 Echipa de tenis a Romaniei a obtinut calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup, după ce a invins spectaculos Ucraina cu scorul de 3-2, decisiv fiind meciul de dublu castigat de Ana Bogdan ...

Tot ce trebuie să știi despre Billie Jean King Cup - România, calificată în premieră
14/04/2024 13:46

 Echipa Romaniei s-a calificat in premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (după trecerea la noul format), competitie care serveste drept Campionat Mondial de tenis pe echipe la feminin. Echi ...

Dan Petrescu vorbește despre posibila revenire la CFR Cluj
14/04/2024 10:41

 Dan Petrescu a revenit in tară după despărtirea de Jeonbuk Hyundai (Coreea de Sud), iar antrenorul de 56 de ani a comentat zvonurile conform cărora ar urma să se intoarcă pe banc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei