De ce sare uleiul din tigaie, de fapt. Ce pun gospodinele în el ca să nu mai murdărească aragazul
Dimensiune font:
Uleiul din tigaie poate pune probleme mai ales gospodinelor începătoare. Nimeni nu vrea să se aleagă cu stropi de ulei încins pe aragaz sau, în cazuri și mai neplăcute, cu arsuri pe corp, mai mult sau mai puțin grave. Există însă un motiv pentru care uleiul sare din tigaie, dar există și soluții pentru a evita asta.
De ce sare uleiul din tigaie, de fapt
Poate că ți s-a întâmplat ca atunci când ai pus cartofii în tigaie sau carnea la prăjit să sară uleiul încins din tigaie și să umple aragazul sau pereții cu stropi fierbinți. Multe persoane chiar s-au ales cu arsuri în astfel de situații. Trebuie să știi că motivul pentru care uleiul sare din tigaie este acela că are apă în el.
Dar există un truc la care poți face apel și nu este vorba de ceva complicat. Este vorba despre banala sare, pe care toată lumea o folosește în bucate. Prin urmare, dacă vrei ca uleiul încins să rămână în tigaie și să nu invadeze pereții, aragazul sau, mai rău, pielea ta, atunci trebuie să presari puțin din solniță și lucrurile se rezolvă. Sarea trebuie pusă atunci când uleiul începe să se încigă.
Mai sunt și alte sfaturi care te ajută să împidici uleiul încins să sară din tigaie. Spre exemplu, se recomandă să folosești o tigaie de calitate, cu capac. Deși ți se poate părea o variantă mai costisitoare, ea ajută foarte mult.
Un alt sfat care se pretează pentru o astfel de situație este ca tigaia să nu aibă stropi de apă. Atunci când torni uleiul într-o tigaie încinsă, ea trebuie să fie complet uscată, întrucât dacă are picături de apă în ea, uleiul încins va sări în stropi.
Alte sfaturi de urmat
Un alt sfat important este acela de a citi rețeta înainte de a te apuca de preparat. Se prea poate ca stropii să înceapă să sară din tigaie pentru că focul este prea intens, fapt pentru care se impune micșorarea flăcării.
Sau mai sunt și situații în care lichidul din tigaie se evaporă sau este complet absorbit în mâncare, fapt pentru care este indicat să mai adaugi fie ulei, fie supă de pui sau apă, dacă este nevoie. Uleiul nu va mai sări din tigaie dacă faci așa!
Un alt sfat este folosirea unui instrument modern, numit „spaltter guard”, fabricat de regulă din metal. Acesta se așază deasupra tigăii încinse pentru ca uleiul să nu poată sări din ea. Dar e și o veste proastă aici: instrumentul nu se prea găsește pe la noi, dar vestea bună este că prețul nu este unul mare la aceste capace – circa 3 dolari.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau