Descoperirea uimitoare despre ciori. Pariu că nu știai că pot face asta
Dimensiune font:
Păsările sunt subestimate de foarte multe ori, chiar dacă dau dovadă de o inteligență aparte. O echipă de cercetători și-a propus să analizeze comportamentul pe care îl au ciorile, așa că au descoperit că ele au dezvoltat o caracteristică observată până acum la oameni sau la primate.
Ce reușesc să facă ciorile. Cercetătorii au făcut o descoperire fantastică
Un nou studiu publicat în eLife a demonstrat că păsările pot să dezvolte un comportament interesant în momentul în care găsesc unelte pentru a procura hrana. Acestea țin la lucrurile de valoare și au grijă de ele, la fel ca oamenii și primatele. Inteligența lor i-a uluit pe toți.
„Mulți suntem agitați când avem un telefon nou, ne asigurăm că nu se zgârie, nu cade și nu se pierde. În schimb, ne comportăm destul de neglijent cu un telefon vechi, care are ecranul crăpat.”, a explicat ecologistul Barbara Klump, de la Institutul Max Planck, Germania.
Ciorile sunt renumite pentru inteligența de care dau dovadă în multe momente, așa că cercetătorii și-au dorit să le analizeze comportamentul. S-a demonstrat nu doar că ele pot să folosească obiectele găsite ca și unelte pentru a procura hrana, dar pot și să le contruiască din mai multe lucruri care par nefolositoare.
Ce experiment a fost făcut
Când se află în libertate, ciorile se folosesc de diferite unelte făcute din crengi pentru a scoate la iveală insectele ascunse în găurile din copaci. Cercetătorii au analizat 27 de păsări capturate pentru ca rezultatele să nu fie influențate de diferite antrenamente anterioare, potrivit Science Alert.
Specialiștii au lăsat ciorile să aleagă între două tipuri de unelte, iar păsările au ales obiectele care prezentau un cârlig, demonstrând că sunt capabile să facă diferența între obiectele care pot să le ajute mult mai mult atunci când își doresc să se hrănească și lucrurile care le fac să muncească mai mult.
Ce au demonstrat specialiștii
Apoi, 17 păsări au fost observate timp de două zile, în timp ce aveau în față copaci cu găuri de dimensiuni diferite, în care se ascundeau păianjeni sau erau puse bucăți de carne. Într-o zi ele au avut acces la rămâuri adecvate pentru a construi unelte cu cârlige, iar în cealaltă ele au primit bețe drepte.
Astfel, s-a demonstrat că păsările și-au dorit să păstreze în siguranță uneltele care aveau cârlige, așa că le-au ascuns prin copaci pentru a beneficia de ele și mai târziu. Același lucru s-a întâmplat și când au primit cârlige din partea cercetătorilor, arâtând că prețuiesc lucrurile de valoare.
„A fost interesant să vedem că ciorile sunt un pic mai atente cu uneltele care sunt mai eficiente și mai greu de înlocuit.”, a punctat și etologul James St. Clair de la Universitatea St. Andrews.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau