Europenii năvălesc în România pentru a vedea acest loc. Se spune că nicăieri pe continent apa nu e mai pură ca aici
Dimensiune font:
Există un loc în România cu cea mai pură apă. De aici și legendele potrivit cărora cei care se spală pe mâini cu ea sunt protejați tot anul.
Lacul Sfânta Ana, din apropiere de Tușnad, are cea mai pură apă. Zeci de mii de turiști, atât din România, cât și din Europa, ajung aici pentru povești și relaxare. Lacul Sfânta Ana, din județul Harghita, este situat la circa 50 de kilometri de Miercurea Ciuc și la aproximativ trei ore distanță față de București.
Este singurul lac vulcanic din România, iar frumusețea locului atrage turiști în fiecare an.
Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului. S-a format pe fundul singurului crater rămas intact în Europa Centrală și de Est, după o erupție vulcanică care s-a produs acum zeci de mii de ani.
Scăldatul este interzis
Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că „Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții”. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
Lacul Sfânta Ana este o rezervație complexă naturală, geologică, floristică și faunistică, fiind legat de Băile Tușnad prin poteci turistice. Lângă lac se află o capelă romano-catolică cu hramul Sfintei Ana. Scăldatul în Lacul Sfânta Ana nu mai este permis din decembrie 2017. Chiar dacă turiștilor nu le este permis scăldatul, legenda spune că cei care se spală pe mâini cu apa de aici vor fi protejați de primejdii de Zâna Lacului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau