Modificare legislativă importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor. Care sunt noutățile
Dimensiune font:
O modificare legislativă aprobată de Camera Deputaților aduce o noutate importantă pentru cuplurile aflate în divorț și copiii lor.
Parlamentarii au aprobat introducerea noțiunii de înstrăinare părintească, privită ca o formă de violență psihologică asupra minorilor. Schimbarea ar trebui să limiteze cazurile în care unul dintre părinți îl denigrează pe celălalt în fața copilului, în încercarea de a-l îndepărta de acesta.
Înstrăinarea părinteasca se referă la situațiile în care un părinte sau un membru al familiei extinse în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate, nejustificate sau disproporționate, față de oricare dintre părinți.
Formă de violență psihologică
Pe viitor, instanța ar urma să aprecieze dacă unul dintre părinți este vinovat de astfel de acte. Cel înstrăinat, dezavantajat în relația cu minorul, va avea mai multe șanse să îi fie încredințat copilul la divorț sau să i se stabilească un program de vizitare mai generos.
„Părintele care suferă de înstrăinarea părintească poate să își exercite acest drept. Dar în urma unei decizii, care să constate și care să sancționeze aceasta formă de violență psihologică pe care unul dintre părinți intenționat o folosește împotriva celuilalt.”, spune deputatul Laurențiu Leoreanu, inițiatorul proiectului legislativ.
Legislația ar trebui să îi protejeze și pe copiii prinși în războaiele dintre părinți
Un adult care se face vinovat de înstrăinare părintească și care nu va respecta deciziile instanței, va plăti între 10 și 15 % din venitul net, lunar, până la conformare. Adoptată de Parlament, noua lege va merge la promulgare, la președinte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau