Deși în ziua de astăzi pokerul e unul dintre cele mai populare jocuri, istoria lui a fost destul de complicată. Considerat multă vreme doar joc de noroc și, în același timp, de ghinion, pokerul a trecut prin mai multe schimbări pentru a ajunge jocul pe care-l știm azi. Treptat, a reușit să scape de eticheta de un simplu joc de noroc și a ajuns să dețină statutul de joc al minții.
Un joc cu origini necunoscute
Din nefericire, originea jocului de poker rămâne încă necunoscută. Unii presupun că prima versiune a sa a apărut în China, acum 1000 de ani, sub forma unui joc de cărți de tip domino, alții susțin că în secolul XVI, în Persia, sub forma unui joc de 20 de cărți denumit
As Nas. Acesta putea fi jucat urmând reguli similare celor folosite de jucătorii de poker în prezent. În timpul unui joc de As Nas trebuia să blufezi și să-ți supraestimezi mâna prin pariat exagerat.
În același timp, forme din ce în ce mai elaborate ale As Nasului au început să-și facă apariția și in Europa. Francezii și germanii au preluat regulile și stilul de la jocul de cărți spaniol Primero, și au dezvoltat propriile lor versiuni de joc, și anume Poque și, respectiv, Pochen. Britanicii aveau și ei versiunea lor pe nume Brag.
De la Poque la Poker
După Achiziția Louisianei din 1803, coloniștii francezi au introdus Poque-ul pe teritoriul american, iar vorbitorii de limba engleză din zona orașului New Orleans l-au transformat dintr-un joc de 20 de cărți în unul de 52, și l-au redenumit Poker. Prima atestare a jocului de poker a avut loc în 1829 și îî aparține actorului
Joseph Crowell. Acesta l-a descris în notițele lui în timp ce călătorea pe râul Mississippi
Popularitatea pokerului a crescut considerabil în timpul Războiului Civil, fiind jucat de soldății ambelor tabere. În 1871, jocul de poker a fost introdus sub forma actuală în Europa într-un mod cât se poate de roial, regina Victoria fiind printre primele persoane care și-au exprimat curiozitatea în legătură cu regulile lui. În timpul Primului Război Mondial, soldații americani îl fac cunoscut în toată Europa. Tot ei îl fac popular, mai târziu, și în Asia.
Pokerul în era internetului
Odată cu dezvoltarea tehnologică și cu aprobarea legislativă, popularitatea pokerului dobândește noi dimensiuni. Transmisiunea în direct a turneului World Series of Poker în 1973 atrage interesul publicului larg. Câțiva ani mai târziu, apariția îl face accesibil tuturor.
Poker online este unul dintre cele mai accesate și jucate jocuri din mediu virtual, cu o comunitate de jucători profesioniști și nu numai în continuă creștere. Acum, ca să participi la o partidă de poker, tot ce trebuie să faci e să deschizi PC-ul, laptopul, tableta sau telefonul, să te loghezi în cont și să te așezi la o masă.
Duse sunt zilele când depindeai de programul rudelor și a prietenilor pentru a stabili o seară de poker împreună. Acum poți juca de oriunde și cu oricine, chiar cu persoane complet străine. Tot ce-ți trebuie acum e răbdare și abilități de analiză și strategie pentru a ridica victorios de la masa de joc.
Cele mai populare versiuni ale jocului poker
La fel cum s-a întamplat și la începuturile pokerului, creșterea numărului de jucători a declanșat inventarea a mai multor versiuni, unele mai mult sau mai puțin populare.
Texas Holdem
Texas Holdem a apărut într-un mic orașel in Texas, în și ajuns popular odată cu transmisiunea în direct a turneului World Series of Poker din 1973. În prezent, Texas Holdem este cea mai populară versiune a jocului de poker. El se joacă cu două cărți în mână care vor forma mâini câștigătoare cu trei din cele cinci cărți de pe masă.
Seven Card Stud
În timpul unei partide de
Seven Card Stud fiecare jucător primește treptat șapte cărți, patru dintre ele fiind întoarse cu fața în sus. Mâinile vor fi formate cu doar cinci dintre ele. În comparație cu Texas Holdem, într-un joc de Seven Card Stud miza este fixă.
Omaha
La o masă de Omaha, jucătorul primește patru cărți în mână, două dintre ele împreună cu alte trei de pe masă vor forma mâna câștigătoare. Versiunea aceasta de poker are și propriile ei variații: Omaha Hi/Lo, Five Card Omaha și Pot Limit Omaha.
2-7 Triple Draw
Cunoscut drept și Lowball, 2-7 Triple Draw este opusul pokerului pe care-l cunoști. Mâna câștigătoare în Lowball este formată din cea mai slabă combinație posibilă cu cărțile din mână și cele de pe masă.
Five Card Draw
Jocul clasic cu care am început cu toții și care rămâne în continuare printre preferatele noastre este Five Card Draw. Într-o partidă clasică de Five Card Draw poker, ficare jucător primește cinci cărți pe care le poate schimba după prima rundă de pariuri.
Concluzie
Chiar dacă timpul și-a lăsat amprenta și originile pokerului ne rămân necunoscute, el va rămâne în continuare favoritul nostru, pentru ca e un joc care a evoluat și s-a schimbat odată cu noi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau