Securitatea muzeului olandez de unde s-a furat tezaurul dacic, testată de hoți în august 2024. Cât ar câștiga aceștia dacă ar topi piesele de o valoare inestimabilă
Dimensiune font:
Poliția olandeză are deja un cerc de suspecți în legătură cu jaful de la muzeul din Assen, de unde hoții au sustras artefacte din tezaurul dacic, inclusiv renumitul Coif din aur de la Coțofenești, plus trei brățări dacice.Forțele de ordine din întreaga Europă colaborează pentru a-i captura pe acești suspecți. Ei au fost surprinși de camerele de supraveghere în momentul în care au provocat explozia care i-a ajutat să pătrundă în clădirea muzeului, reușind să fugă cu prada în doar două minute, scrie stirileprotv.ro.Autoritățile române au anunțat că vor acționa în instanță Muzeul Drents dacă se dovedește că nu a respectat condițiile de securitate pentru protejarea tezaurului.Anchetatorii suspectează că jaful a fost planificat cu mult înainte și iau în considerare posibilitatea ca suspecții să fi testat măsurile de securitate.
Pe 22 august, un bărbat a fost văzut aprinzând focul la niște resturi sprijinite de zidul muzeului, iar cei care îl pot recunoaște sunt rugați să contacteze numărul de urgență.Un detectiv de artă din Amsterdam este de părere că, dacă hoții nu sunt capturați rapid, există riscul ca aceștia să încerce să topească piesele pentru a valorifica aurul. Când am auzit că muzeul a fost jefuit, m-am rugat să fie vorba de picturi. În cazul tablourilor, se încearcă vânzarea și le putem găsi. Dar când am auzit că ținta lor a fost aurul...
În cele mai multe cazuri aurul este topit. Dacă faci asta, valorează aproximativ 60.000 de euro. Sunt trei hoți cel puțin, așa se vede pe imaginile camerelor de supraveghere. Asta înseamnă 20.000 de euro pentru fiecare, iar ei vor merge la închisoare pentru 6-7 ani. Sper că vor păstra coiful intact și nu îl vor topi, pentru că va fi mai bine pentru ei”, a declarat Arthur Brand, detectiv din Olanda.O româncă din Olanda, care a fost să viziteze expoziția dacică a declarat pentru sursa citată că: „fiul meu a auzit explozia, dar nu ne-am dat seama ce era. Am fost să vizitez expoziția cu soțul și chiar mă minunam că ce bine că au adus-o și aici. Dar ce am observat atunci era că nu am văzut pază”.Conform unor surse din România, muzeul din Assen nu ar fi respectat contractul în ceea ce privește securitatea pieselor de tezaur expuse.
Sistemul de securitate a fost verificat pe două paliere. Pe de o parte de asigurătorul care a plătit asigurarea și colegi de-ai noștri care au verificat la fața locului sistemul. Asigurătorul a mai cerut în plus, având în vedere valoarea excepțională a pieselor, întărirea elementelor de securitate prin niște elemente care să blocheze accesul la ferestre, la ieșirea de urgență și la alte spații care să nu fie direct în contact cu expoziția”, susține Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie al României.Directorul MNIR a declarat că va acționa muzeul olandez în instanță dacă, în urma investigațiilor, se va constata că nu s-au respectat toate măsurile de securitate asumate. Conform contractului, aceștia aveau obligația de a supraveghea expoziția non-stop și de a contacta imediat poliția în cazul unor incidente.
Deși tezaurul era asigurat, despăgubirile vor fi acordate doar în anumite condiții.„Sunt 4 bunuri culturale mobile. Sperăm să revină toate 4 întregi. Dar în cazul în care unul sau mai multe obiecte sunt deteriorate, toate condițiile se schimbă. De asta nu putem discuta de sume, termene de plată. Vă dau un caz ipotetic: ce se întâmplă dacă se recuperează doar un bun?”, a declarat pentru stirileprotv.ro avocatul MNIR, Adrian Ristea.Conform declarațiilor oficialilor muzeului, tezaurul expus în Olanda a inclus 673 de artefacte provenind din colecțiile a 18 muzee din România.Obiectele din expoziție urmează să fie readuse în țară în decurs de o săptămână, unde vor fi supuse verificărilor de către arheologi. În vederea organizării expoziției, statul român a investit peste 100.000 de lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau