Cum poate influența războiul prețurile pentru turiști în Grecia, Turcia sau Bulgaria. Sute de mii de ruși erau așteptați în 2022
Dimensiune font:
Pandemia a influențat extrem de mult turismul. Restricțiile de călătorie au adus pierderi uriașe companiilor care lucrează în domeniu, în întreaga lume.
Deși unele țări au început să ridice restricțiile, noua criză, războiul din Ucraina, ar putea să influențeze turismul.
În 2019, Grecia a primit peste 500.000 de turiști ruși. În Bulgaria, cifra oficială pentru același an a fost de peste 450.000, potrivit euroactiv.com.
Însă, aceste cifre au scăzut în pademie. Iar de când a început războiul și UE a impus sancțiuni Rusiei, sunt așteptați și mai puțini turiști din Rusia. Ceea ce ar putea însemna și o scădere a prețurilor.
Cu un an înainte, numărul de turiști ruși care au vizitat Grecia a fost și mai mare, potrivit russtd.com.
„În întâlnirea cu prim-ministrul Greciei Alexis Tsipras, președintele Rusiei Vladimir Putin a anunțat că în 2017 Grecia a fost vizitată de un număr record de ruși – 850 000 de persoane. Aproximativ 950 000 de turiști ruși au venit în Grecia în 2018”, transmitea la acel moment un oficial rus.
Informația a fost confirmată și de guvernul elen.
Pe de altă parte, Turcia nu a impus sancțiuni în ceea ce privește circulația aeriană a Rusiei, așa că turiștii ruși s-ar putea îndrepta către această destinație. Și Egiptul este o destinație de vacanță preferată de ruși.
Războiul afectează turismul în Grecia
Grecia se aștepta la un flux mare de turiși în acest sezon festival, însă consecințele inevitabile ale invaziei rusești în Ucraina se simt deja, scrie neoskosmos.com.
Și ucrainenii obișnuiau să meargă în vacanță în Grecia, nu doar rușii.
Un tour operator plănuia să aducă aproximativ 125.000 de turiști ruși în Creta. Cifre similare erau așteptate și pe insula Rodos, o altă destinație populară pentru turiștii ruși și ucraineni, potrivit publicației ruse Gazzeta.ru.
Doar că toate rezervările au fost înghețate.
„Este prea devreme pentru a fi siguri cu privire la consecințele asupra turismului. Totul va fi evaluat în săptămânile următoare. Creșterea bruscă a tarifelor la energie, de la invazie încoace, pare să reducă veniturile disponibile ale persoanelor care își planifică să călătorească în Grecia pentru vacanțe”, a declarat președintele Asociației Elene pentru Turism, Yiannis Retsos.
Sancțiuni
Rușii nu au cum să mai ajungă în Uniunea Europeană pe cale aeriană.
Ursula von der Leyen a anunțat închiderea spațiului aerian al UE pentru toate avioanele deținute sau controlate de ruși, inclusiv avioanele private ale oligarhilor.
Bruxelles va propune Celor 27 de state membre să utilizeze o linie de finanţare de urgenţă a UE "pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, precum şi carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale", punând astfel capăt "tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor", a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Uniunea Europeană a hotărât vineri, 25 februarie, să îi sancționeze pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.
Cele 27 de state au decis vineri ca sancțiunea să fie blocarea averilor din Europa, conform unor surse europene AFP.
Această măsură a fost evocată în cadrul unui summit european extraordinar, la Bruxelles.
Ea a fost adăugată vineri pachetului de sancţiuni pe care miniştrii de Externe din UE urmează să le pună în aplicare, potrivit surselor citate.
Precedente
Turcia este o altă destinație preferată de turiștii turci. În 2016, pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Turcia au fost anulate aproximativ 30.000 de zboruri charter, așa că peste 3,5 milioane de turiști ruși și-au anulat vacanțele în orașele de coastă, de la Antalya până la Alanya.
Situația a durat doar câteva luni. Rusia a ridicat interdicția privind cursele aeriene charter spre Turcia la finalul lunii august, astfel că turiștii ruși au putut să-și petreacă vacanțele pe litoralul turcesc, iar hotelierii turci să încaseze rublele.
În 2014, în Turcia au venit 4,5 milioane de turiști ruși.
Criză diplomatică dintre Rusia și Turcia s-a sfârșit la începutul lunii august 2016, când președintele Turciei a cerut scuze Rusiei pentru doborârea unui aparat rusesc cu nouă luni în urmă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau