CULINARIA

Zacusca, vedeta toamnei în bucătăria românească

În fiecare toamnă, pe măsură ce frunzele incep să ingălbenească si zilele devin mai scurte, un miros inconfundabil se răspandeste prin gospodării: aroma bogată si imbietoare a zacuscăi proaspăt preparate. Considerată de multi drept „vedeta toamnei” in bucătăria romanească, zacusca este mai mult decat un simplu preparat – este o celebrare a recoltei, a traditiei si a gusturilor autentice. Zacusca este o pastă de legume coapte si fierte, preparată in mod traditional din vinete, ardei kapia, ceapă si rosii. Ingredientele sunt alese cu grijă, coapte pe j ...

Gastronomia românească, o simbioză a bucătăriilor internaționale
22/09/2024 17:43

Bucătăria romanească este o comoară culturală, născută dintr-un amestec unic de traditii locale si influente internationale. De-a lungul secolelor, Romania a fost la răscrucea unor mari civilizatii, iar acest lucru se reflectă si in arta culinară. De la otomani la austro-ungari, de la greci la francezi, fiecare si-a lăsat amprenta asupra bucătăriei noastre. Iată cateva dintre cele mai cunoscute influente internationale care au transformat gastronomia romanească. 1. Bucătăria turcească, mostenirea orientală Otomanii au avut un impact deosebit asupra bucătăriei romanesti, ...

Juicing sau Smoothie?
22/09/2024 08:30

Una din intrebările frecvente este despre combinatiile de fructe - legume in sucuri sau “smoothie” - pro sau contra? Din considerente pur trofologice (nutritionale). Fructele si legumele se digeră diferit. Fructele au un ritm mai rapid de digestie si, de fapt, multi nutritionisti spun că sunt partial digerate pană ajung in stomac, digestia lor continuand in intestin. De asemenea, fructele au mai mult continut de zahăr, lucru care poate impiedica procesul digestiv al legumelor. Fructele, fiind predigerate, trec prin stomac rapid, in cca 20-30 min (bananele, curmalele si fru ...

Mâncărurile uitate ale țăranilor din satele Iașului, o poveste de gusturi și tradiții pierdute
21/09/2024 17:27

  În satele din jurul Iasului, timpul pare să fi păstrat vii amintirile unor traditii si obiceiuri pe cale de disparitie. Printre acestea, mancărurile de altădată, preparate cu ingrediente simple, dar pline de savoare, sunt ca niste relicve ale unei lumi in care bucătăria era strans legată de ciclurile naturii si de resursele locale. Din păcate, multe dintre aceste preparate, odinioară obisnuite in gospodăriile tăranilor moldoveni, au fost date uitării, inlocuite treptat de gusturile moderne si globalizate. Cu toate acestea, cativa oameni din satele Iasului incă isi a ...

  Cele mai delicioase rețete de prăjituri de toamnă
21/09/2024 12:52

Pe măsură ce frunzele isi schimbă culoarea si aerul devine mai rece, bucătăriile din intreaga lume se umplu de arome imbietoare. Toamna este sezonul deserturilor bogate si reconfortante, pline de fructe coapte si condimente care incălzesc sufletul. Astăzi, vă invităm intr-o călătorie printre cele mai delicioase retete de prăjituri care isi găsesc locul pe mesele de toamnă. Fiecare retetă aduce un omagiu ingredientelor sezonului, cum ar fi dovleacul, merele, perele si nucile. 1. Plăcinta cu dovleac - Reteta clasică de toamnă Plăcinta cu dovleac este simbolul deserturilor de ...

Barabulele, ceapa și usturoiul, cele mai consumate legume
21/09/2024 10:12

  Moldova, cu un climat variat si soluri fertile, a fost mereu un loc unde agricultura s-a dezvoltat cu succes. Traditiile culinare includ o gamă largă de legume, esentiale pentru dieta zilnică. Lista este deschisă de barabule, urmate de rosii, ceapă, usturoi, morcovi si varză. Cartoful, „regele” meselor Fără indoială, cartoful este una dintre cele mai consumate legume. Folosit intr-o multitudine de preparate, de la clasica „cartofi prăjiti” la piureuri, ciorbe si tocănite, cartoful este apreciat pentru versatilitatea sa. În regiunile de nord, ...

Magiunul de prune, gustul pierdut al tradiției
21/09/2024 09:39

Obiceiul preparării magiunului acasă este tot mai rar intalnit. Dacă in trecut, gospodinele asteptau cu nerăbdare momentul in care prunele coapte erau culese din pom si transformate in magiun, acum multe preferă să cumpere acest produs gata făcut de pe rafturile magazinelor. „Nu mai am timp să stau ore intregi langă cazan. E mult mai usor să-l cumpăr, chiar dacă stiu că gustul nu e acelasi”, spune Doina Alexandru, o gospodină din Barlad. Pentru femeile mai in varstă, care incă mai au cunostintele necesare pentru a pregăti magiunul in mod traditional, costurile sunt ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
 O călătorie gustativă între excentric și delicios
09/09/2024 12:20

Într-o lume plină de diversitate culinară, deserturile ocupă un loc special in inima iubitorilor de dulciuri. Totusi, nu toate deserturile sunt la fel de familiare precum prăjiturile sau inghetata. În diferite colturi ale lumii, există deserturi care sfidează conventiile si isi uimesc degustătorii prin ingrediente neasteptate, texturi inedite si prezentări surprinzătoare. Să explorăm impreună cateva dintre cele mai ciudate deserturi din lume. 1. Casu Marzu – Branza care "trăieste" Începem călătoria in Sardinia, Italia, unde găsim Casu Marzu, ...

Gusturile Moldovei. O călătorie prin deliciile bucătăriei bucovinene
09/09/2024 09:25

Moldova este o zonă cu o istorie bogată si diversă, iar acest lucru se reflectă in bucătăria sa traditională, unde influentele culturale si geografice se impletesc armonios. Fiecare parte din nord-estul tării adaugă un strop de unicitate mancărurilor sale, transformandu-le in experiente culinare de neuitat. Sarmalele, o imbrătisare de arome Sarmalele, considerate adesea sufletul bucătăriei romanesti, sunt nelipsite de pe mesele festive. Împachetate cu grijă in foi de varză murată sau frunze de vită-de-vie, sarmalele ascund in interior un amestec savuros de carne toca ...

Cele mai gustoase iaurturi și cum se prepară. O plimbare prin lumea probioticelor
09/09/2024 08:00

Iaurtul, un aliment adorat de multe culturi din intreaga lume, este apreciat nu doar pentru gustul său, ci si pentru beneficiile sale pentru sănătate. Probioticele din iaurt contribuie la mentinerea unei flore intestinale sănătoase, iar combinatiile infinite de arome si texturi fac din acest produs lactat un deliciu versatil.  Iaurtul grecesc este cunoscut pentru textura sa densă si cremoasă. Este obtinut prin strecurarea iaurtului obisnuit pentru a indepărta zerul, rezultand un produs cu un continut mai mare de proteine si mai scăzut de zahăr. Este perfect pentru a fi consum ...

Pot-au-Feu, sufletul bucătăriei franceze într-o oală
07/09/2024 16:38

Pot-au-feu este un fel de mancare emblematic in bucătăria franceză, considerat de multi drept „sufletul” bucătăriei traditionale franceze. Desi la prima vedere poate părea simplu — un amestec de carne de vită fiartă incet si legume — pot-au-feu ascunde o complexitate subtilă si un respect profund pentru ingredientele de bază. Pot-au-feu are rădăcini adanci in istoria rurală a Frantei, unde a fost conceput ca un fel de mancare hrănitor pentru tărani. Denumirea sa provine din cuvintele franceze „pot” (oală) si „feu” (foc), reflec ...

  Cele mai căutate și apreciate rețete de pâine
07/09/2024 14:30

Aliment fundamental in multe culturi din intreaga lume, painea a evoluat de-a lungul mileniilor, adaptandu-se la gusturile si nevoile oamenilor. Există foarte multe retete, fiecare fiind apreciată in felul ei. Painea sourdough (cu maia) isi are originile in Egiptul Antic, fiind una dintre cele mai vechi metode de fermentare a painii. Folosirea maialei, o cultură de drojdii si bacterii lactice, conferă painii o aromă distinctă si o textură unică. Beneficiile acestei paini sunt multiple: datorită procesului de fermentare, sourdough este mai usor de digerat si poate fi tolerată mai bi ...

Ce ar fi bine să pregătim de pus în cămară pentru iarna aceasta
05/09/2024 16:21

Ce ar fi bine să pregătim de pus in cămară pentru iarna aceasta Pe măsură ce toamna isi face simtită prezenta, gospodinele din intreaga tară incep să se pregătească pentru sezonul rece. O cămară bine aprovizionată cu alimente conservate si murături este esentială pentru a trece cu bine peste iarnă, cand legumele si fructele proaspete sunt mai putin disponibile sau mai scumpe. Preparatele de toamnă sunt un adevărat festin culinar, nu doar pentru că oferă gusturi autentice si naturale, dar si pentru că ne aduc aminte de traditii si de munca depusă in gospodărie. Iată ce ...

Fructul de sezon care e o adevărată bombă cu vitamine, minerale şi antioxidanţi: proprietățile benefice sunt fabuloase pentru organism
31/08/2024 17:40

Strugurii sunt unele dintre cele mai populare şi delicioase fructe care se consumă in intreaga lume. Nu sunt doar gustoşi şi suculenţi, ci şi extrem de utili pentru sănătate. Strugurii sunt bogaţi in vitamine, minerale şi antioxidanţi care au multe efecte pozitive asupra organismului, scrie DARIK, informează Rador Radio Romania.   Iată cateva dintre proprietăţile benefice ale strugurilor:     Bogaţi in antioxidanţi - Strugurii conţin niveluri ridicate de antociani, resveratrol şi quercetină, care sunt antioxidanţi puternici. Acestea ajută la reducer ...

Vinurile românești - tradiție, distincție și recunoaștere globală
31/08/2024 17:09

  În inima Europei de Est, Romania se mandreste cu o traditie viticolă milenară, in care vinurile sale sunt adanc inrădăcinate in cultura si istoria acestui popor. În ultimele decenii, vinurile romanesti au inceput să atragă atentia la nivel international, fiind apreciate pentru calitatea si unicitatea lor. Aceste vinuri nu doar că isi fac loc pe mesele internationale, dar devin si subiecte de discutii in marile competitii mondiale de vinuri. Romania este binecuvantată cu o varietate de soiuri de struguri autohtone, fiecare cu personalitatea sa distinctă. Feteasca ...

 Povestea celor mai vechi bucate românești
31/08/2024 15:17

  Într-o lume grăbită, unde fast-food-ul si preparatele rapide domină peisajul culinar, există o chemare tăcută din adancul istoriei către gusturile autentice ale trecutului. O călătorie fascinantă ne asteaptă in satele Romaniei, acolo unde timpul pare că a stat pe loc, iar retetele străvechi sunt păstrate cu sfintenie din generatie in generatie. Mămăliga – regina modestă a mesei Printre cele mai emblematice preparate ale bucătăriei romanesti, mămăliga se remarcă nu doar prin simplitatea ei, ci si prin vechimea sa. Făcută din mălai, un ingredient ad ...

Porumbul, Regele bucătăriei. O degustare printre cele mai cunoscut retete din lume
31/08/2024 14:41

Porumbul, această cereală aurie, a străbătut drumuri lungi de la originile sale in America Centrală si de Sud, devenind astăzi un ingredient versatil si esential in bucătării din intreaga lume. În timp ce este un aliment de bază pentru milioane de oameni, porumbul a reusit să depăsească barierele culturale si geografice, integrandu-se in nenumărate retete traditionale si moderne, de la simple mancăruri rustice la delicatese rafinate. Acest reportaj isi propune să exploreze cateva dintre cele mai cunoscute si iubite retete cu porumb, dezvăluind istoria, traditiile si inf ...

Vichyssoise, supa rece de praz și cartofi, o delicatesă a bucătăriei franceze
31/08/2024 14:34

Vichyssoise, cunoscută si sub numele de supă rece de praz si cartofi, este una dintre acele creatii culinare care imbină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul prezentării. Această supă emblematică a bucătăriei franceze, servită rece, este o delicatesă apreciată in special in lunile calde de vară. Originea exactă a Vichyssoise-ului este disputată intre Franta si Statele Unite. Desi supa este considerată astăzi o clasică a bucătăriei franceze, se spune că a fost popularizată in Statele Unite de către Louis Diat, un bucătar francez care lucra la Hotelul Ritz-Carlton ...

Deliciile boierilor români din epoca interbelică
31/08/2024 13:30

În perioada interbelică, Romania a fost martora unei veritabile renasteri culturale si sociale, iar arta culinară a reflectat din plin această efervescentă. În saloanele boieresti si in restaurantele de lux din marile orase ale tării, mesele erau adevărate spectacole de rafinament, unde se serveau unele dintre cele mai sofisticate preparate culinare. Meniuri cu parfum european În anii '20 si '30, influentele culinare europene erau la mare pret printre boierii si aristocratii romani. Bucătarii de rang inalt, multi dintre ei scoliti la Paris sau Viena, imbinau traditii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei