Noi obligații ale angajaților din magazine! Clienții pot face sesizări
Dimensiune font:
Noi obligații ale angajaților din magazine! Legea în vigoare impune comercianților să înlocuiască, în termen de 30 de zile de la achiziționare, produsele care prezintă defecte sau nu corespund specificațiilor precizate pe ambalaj. Cu toate acestea, lipsa unor sancțiuni a făcut ca mulți vânzători să ignore această obligație. O nouă lege vine cu noi măsuri și sancțiuni drastice pentru cei care nu respectă regulile. Important este faptul că de acum toți clienții pot face sesizări.
Noi obligații ale angajaților din magazine!
Un nou proiect legislativ propune modificarea legislației privind protecția consumatorilor, vizând introducerea unor sancțiuni drastice pentru comercianții care nu respectă obligația de a înlocui produsele neconforme de pe rafturi. Comercianții care nu înlocuiesc produsele defecte în termenul legal riscă amenzi între 5.000 și 25.000 de lei. Scopul este de a proteja interese consumatorilor și descurajarea practicilor abuzive din partea comercianților.
„Absența unei sancțiuni determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților. Aceștia nu se conformează termenului de 30 de zile stabilit de lege pentru înlocuirea bunurilor neconforme, ceea ce afectează direct consumatorii.”, se arată în expunerea de motive a noii legi.
Noile amenzi vor avea un efect preventiv și vor contribui la crearea unui climat comercial corect, în care drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, au mai precizat inițiatorii noii legi. Mai mult, după ce legea va intra în vigoare, clienții vor putea face sesizări dacă observă produse neconforme pe rafturile magazinelor și supermarketurilor din țară.
La ce trebuie să fie atenți românii când merg la cumpărături
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a inițiat un proiect legislativ care va obliga operatorii economici să informeze clienții despre adaosul comercial aplicat produselor. Concret, ANPC impune o nouă regulă prin care magazinele vor fi obligate să afișeze clar adaosul comercial al fiecărui produs, raportat la prețul de achiziție. Această măsură are scopul de a proteja consumatorii și de a le oferi informații clare despre produsele pe care le cumpără, dar mai ales despre prețurile reale ale acestora. Prin afișarea clară a adaosului comercial, cumpărătorii vor putea evalua mai bine raportul calitate-preț al produselor.
„Inițierea unui astfel de demers, în condițiile în care încrederea consumatorilor în produsele existente pe piața din România este scăzută, iar transparentizarea informațiilor despre comercializarea acestora reprezintă un pas important pentru creșterea încrederii, este esențială. Dreptul la informare al consumatorului este un drept fundamental al acestuia și un factor important în dezvoltarea unei piețe transparente. Prin informațiile care îi sunt puse la dispoziție, consumatorul are posibilitatea să-și optimizeze alegerea în funcție de propriile criterii economice, eliminând produsele care nu corespund acestora. Vânzătorii trebuie să indice clar prețurile pentru a le permite consumatorilor să compare produsele similare și să aleagă în cunoștință de cauză – indiferent de modul în care sunt ambalate produsele și de numărul de unități conținute într-un pachet. Consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a compara prețurile, nu numai la nivel de marcă, ci și la nivel cantitativ – pentru a vedea, de exemplu, dacă o cutie mare cu un anumit produs este mai avantajoasă decât o cutie mai mică, având același produs.”, se arată într-un comunicat ANPC.
O nouă lege aflată în dezbatere va veni în ajutorul românilor. Comercianții vor fi obligați să înlocuiască produsele neconforme de pe rafturile magazinelor, iar în caz contrar se vor aplica sancțiuni drastice. De asemenea, clienții vor avea dreptul să facă sesizări și plângeri dacă această regulă nu este respectată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau