Mănăstirea Hadâmbu și-a sărbătorit hramul

hadambu1-IS

Dimensiune font:

| 08-09-2024 16:02

 În dimineața zilei de 8 septembrie, un aer proaspăt și ușor rece aducea cu el mirosul de pământ umed și frunze veștejite în jurul Mănăstirii Hadâmbu, o oază de liniște și spiritualitate situată în apropierea orașului Iași. Pe măsură ce soarele începea să mijească timid printre norii grei de toamnă, pelerinii veneau de pretutindeni, unii de pe drumuri lungi, alții din împrejurimi, pentru a participa la hramul acestui loc sfânt, prăznuit cu ocazia sărbătorii Nașterea Maicii Domnului.

 

De la primele ore ale dimineții, potecile care duceau către mănăstire s-au animat sub pașii miilor de credincioși care, cu smerenie și emoție, își făceau drum spre biserică. În mâinile lor, mulți țineau lumânări aprinse, iar alții purtau buchete de flori, simboluri ale recunoștinței și rugăciunilor lor către Maica Domnului. Chipurile lor erau liniștite, de parcă fiecare gest, fiecare respirație era parte dintr-o ceremonie tăcută, dar profundă.

Pe măsură ce mulțimea creștea, se putea simți cum aerul era încărcat nu doar de rugăciuni nerostite, ci și de un sentiment de comuniune, o legătură invizibilă între toți cei prezenți, uniți de aceeași credință. Era un contrast izbitor între liniștea naturii înconjurătoare și forfota interioară a fiecărui pelerin. Mulți dintre ei veniseră aici nu doar pentru a onora tradiția, ci și pentru a căuta răspunsuri la frământările lor, pentru a-și găsi pacea sau pentru a cere iertare.

Drumul spre mănăstire, mărginit de păduri dense și dealuri molcome, părea o metaforă a călătoriei spirituale pe care fiecare suflet o face. În timp ce urcai pe potecile colinelor, nu doar că ajungeai mai aproape de biserică, dar parcă te apropiai și de Dumnezeu, lăsând în urmă grijile cotidiene, frământările lumești și încercând să te conectezi cu un alt nivel de liniște interioară.

Comuniunea credincioșilor și misterul naturii

Mănăstirea Hadâmbu, așezată strategic pe o colină, veghează asupra peisajului cu o măreție tăcută. Aflată la o distanță considerabilă de tumultul Iașului, această oază de liniște oferă nu doar un refugiu spiritual, ci și o experiență profundă de comuniune cu natura. Pădurile dese care înconjoară mănăstirea, șerpuirea drumurilor și văile care par să îmbrățișeze locul adaugă un farmec aparte, transformând locul într-un sanctuar atât pentru suflet, cât și pentru ochi.

În această zi de 8 septembrie, Hramul Mănăstirii Hadâmbu era sărbătorit cu o emoție aparte. Pentru mulți dintre cei prezenți, era mai mult decât o sărbătoare religioasă anuală. Era o ocazie de reînnoire spirituală, o întâlnire cu tradiția și cu rădăcinile profunde ale credinței lor. Și în mijlocul acestui cadru pitoresc, simplitatea și autenticitatea trăirilor lor erau parcă amplificate.

„Vin aici în fiecare an, și de fiecare dată simt cum sufletul mi se liniștește. Nu e doar despre credință, e și despre cum acest loc îți vorbește în feluri pe care nu le poți explica. Mă întorc acasă cu un sentiment de pace pe care nu-l găsesc nicăieri altundeva”, ne-a spus Maria Ionașcu, o femeie în vârstă de 70 de ani, din Vaslui. Ea a ajuns la Mănăstirea Hadâmbu cu familia ei, așa cum face de mai bine de 20 de ani. A povestit cu lacrimi în ochi cum fiecare hram a fost pentru ea o sursă de alinare și speranță, chiar și în cele mai dificile momente ale vieții.

Slujba de hram a început sub cerul deschis, înconjurată de mii de suflete care așteptau în tăcere. Soborul de preoți și călugări, îmbrăcați în veșminte albe și aurii, s-a adunat în fața altarului improvizat în aer liber, iar cuvintele lor au început să curgă, însoțite de cântări angelice. În liniștea pădurii, glasurile corului păreau să vină de undeva de dincolo de lumea fizică, creând o atmosferă de profundă înălțare spirituală. Fiecare rugăciune, fiecare vers cântat a adus cu sine o pace care a cuprins întreaga mulțime.

La vecernie, slujba a fost oficiată de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, alături de un sobor de preoţi şi un diacon.  După slujba Vecerniei a fost scoasă în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Odorul de mare preţ a fost purtat de preoţi în jurul sfântului locaş în dangătul clopotelor, în sunetul toacei şi al troparului Naşterii Maicii Domnului.

Predica de la final a fost ţinută de către părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural al Episcopiei Hușilor, care a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului.

Părintele consilier Cosmin Gubernat a oferit părintelui stareţ Nicodim Distincţia de vrednicie „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din partea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, pentru că a ctitorit o troiţă și o icoană în tehnica mozaic cu scena Acoperământului Maicii Domnului în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Vaslui.

Cei prezenți s-au rugat pentru sănătate, pentru iertare, pentru binecuvântare, dar și pentru cei dragi care nu mai erau alături de ei. Lumânările aprinse au început să se înmulțească, creând o mare de lumini care dansau în bătaia vântului ușor. „E ca și cum toți suntem uniți într-o singură rugăciune. Nu am mai trăit o astfel de experiență. Simți că faci parte din ceva mult mai mare decât tine”, a spus Andrei, un tânăr de 28 de ani, venit pentru prima dată la Hadâmbu.

Tradiții și obiceiuri locale care dau viață sărbătorii

După slujbă, mulțimea a început să exploreze curtea mănăstirii, iar la poalele dealului, târgul tradițional a prins viață. Erau tarabe pline de obiecte religioase, icoane pictate manual, dar și produse locale – miere, brânzeturi, colaci și alte delicatese tradiționale. Pelerinii, cu sufletele încărcate de liniștea slujbei, au luat parte la această atmosferă de sărbătoare, cumpărând mici suveniruri pentru a duce acasă o părticică din această experiență sfântă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
În România, ploaia de stele e pe 24 noiembrie!
08/09/2024 17:11

Dorian OBREJA Vrem, nu vrem, suntem pusi in fata faptului implinit si trebuie să recunoastem: lumea e intr-o fierbere grozavă si intr-o schimbare continuă. Ceea ce era, incă mai ieri, de negandit (poate si ...

Darul care deschide porțile cunoașterii
08/09/2024 15:10

Într-o dimineată linistită de toamnă, in satele din Bazga, Răducăneni, Horlesti si Tăutesti, aerul era plin de emotie. Nu era o zi obisnuită, ci una care urma să marcheze un pas important in vieti ...

Nașterea Sfintei Maria, o sărbătoare a speranței și binecuvântării
08/09/2024 10:01

  În dimineata zilei de 8 septembrie, comunitătile din Romania, alături de milioane de crestini din intreaga lume, isi indreaptă privirile si sufletele spre icoana Sfintei Maria, hramul fiind de ...

7 septembrie: 24 de ani de la moartea lui Virgil Săhleanu, inginerul ucis pentru că s-a opus unei privatizări dubioase. Slujba de înmormântare a fost oficiată de actualul Patriarh Daniel
07/09/2024 07:39

Inginerul Virgil Săhleanu, lider de sindicat, avea 54 de ani si trei copii atunci cand a fost asasinat, in urmă cu 22 de ani, la comanda patronilor străini care cumpăraseră TEPRO SA si care doreau să scap ...

Teatrul Național Iași lansează Festivalul de regie „Cătălina Buzoianu” - teatru la puterea feminin
07/09/2024 07:12

    În perioada 7-11 septembrie, Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi organizează prima editie a Festivalului de regie „Cătălina Buzoianu” – teatru la ...

O casă a fost distrusă de un incendiu, la Tudora, din cauza unei lumânări lăsată aprinsă
06/09/2024 20:49

O casă a ars, vineri, in localitatea Tudora din cauza unei lumanări aprinse lăsată nesupravegheată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani Potrivit acest ...

Recoltă explozivă. În sfecla de zahăr dusă la procesare la o fabrică din Neamț era și o bombă
06/09/2024 16:57

Un angajat al unei firme din Roman a sunat la 112 după ce a găsit o bomba de aruncător, de calibru 82 milimetri, in sfecla de zahăr adusă pentru procesare. Potrivit Inspectoratul pentru Situaţii de Urgen ...

Bebeluș de doar trei săptămâni, în stare critică la spital cu fracturi și hemoragie la cap: Tatăl, internat la Psihiatrie
06/09/2024 15:26

Caz socant la Suceava, unde medicii au intervenit in cazul unui nou-născut, de doar 3 săptămani, adus cu multiple fracturi şi hemoragie cerebrală. Părintii micutei sunt suspectati că au agresat-o. O fet ...

Atentat la securitatea națională! Metoda diabolică prin care mafia lemnului 'mumifică' pădurile României și își umple conturile
06/09/2024 14:49

Mafia lemnului din Suceava a găsit o metodă criminală prin care 'ucid' rapid sute de hectare de pădure verde. Pentru a putea exploata mai multă masă lemnoasă, acesti imbolnăvesc in mod voit lemnul si in ...

Începe Cucuteni Jazz Fest
06/09/2024 11:12

Începand de astăzi si pană pe 8 septembrie 2024, are loc a treia editie a Cucuteni Jazz Fest la Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni, singurul festival de jazz din Moldova, ce garantează prezenta ritmuri ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei