Proiectul „Paşi spre o viaţă mai bună în comunităţile de romi din judeţele Regiunii Nord Est”
Dimensiune font:
* datorită acestui program, romii din cinci comunităţi aflate în patru judeţe din Moldova trăiesc acum în condiţii mai civilizate
În comunităţile cu mulţi romi, Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) derulează Programul de Intervenţii prioritare-unul dintre componentele Proiectului de Incluziune Socială, finanţat dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Potrivit reprezentantului regional al Fondului Român de Dezvoltare Socială sucursala Iaşi, Valentina Paraschiv, proiectele au produs modificări ale mentalităților, dovedind capacitatea constructivă a cooperării dintre romi şi autorităţile locale, dând o nouă perspectivă comunitară. El a exemplificat cu judeţul Neamţ, comuna Vânători, unde romii căldărari mai practică meserii tradiţionale, dar ale căror produse nu au căutare - ceaune, cazane, bidinele din păr de porc. În acest context, veniturile comunităţii provin exclusiv din ajutoare sociale, colectarea şi valorificarea fierului vechi, cerşit şi ghena, acolo unde copiii împreună cu mamele, îşi completează masa zilnică. În momentul demarării proiectului „O şansă pentru comunitatea de romi UMTF din Vânători-Neamţ”, romii se confruntau cu o serie de probleme derivate din stilul de viaţă, tradiţii şi cutume, completate cu excluziunea socială. Unul dintre aspectele grevante asupra calităţii vieţii populaţiei din comunitate, îl reprezenta lipsa apei potabile curente, cu consecinţe negative în ceea ce priveşte igiena şi starea de sănătate. Astfel, se înlănţuiau elemente care acutizau fenomenul de excluziune socială a romilor, un exemplu fiind igiena necorespunzătoare a elevilor romi, determinantă a unei proaste relaţionări cu elevii majoritari, primii trăind stări de descurajare şi de frustrare care au condus la abandonarea sistemului de învăţământ. S-a identificat posibilitatea de implementare prin FRDS a unui program integrat, astfel după o serie de adunări publice au fost stabilite în unanimitate, obiectivele proiectului şi anume, construirea unei băi publice-cu duşuri şi maşini de spălat - în comunitate şi înfiinţarea unui serviciu comunitar de informare şi consiliere prin care să fie făcută educaţie sanitară. De la sfârşitul anului trecut, cei 169 de romi şi-au văzut visul cu ochii.
Activităţi after school pentru romii din Valea Şoşii
Şi în comuna Poduri, judeţul Bacău apariţia Programului de Intervenţii Prioritare, a oferit şansa îmbunătăţirii nivelului de viaţă al romilor din comunitatea Valea Şoşii, fiind efectuate lucrări de infrastructură, iar la mijlocul anului trecut a fost deschis oficial „Centrul Social Multifuncţional-Valea Şoşii” cu servicii de consiliere, educaţie, activităţi after school, activităţi recreative, culturale şi sportive. Un număr de 48 de copii şi adolescenţi, beneficiază de aceste activităţi prin care se urmăreşte prevenirea abandonului şcolar şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare, 15 tinere au fost consiliate pe tema evitării sarcinilor nedorite şi informate în ceea ce priveşte normele de igienă la nivel individual şi la nivelul familiei, iar 20 de familii au fost consiliate în vederea prevenirii practicilor de violenţă în familie.
Drumuri la Vaslui
Finanţarea acordată de către FRDS comunei Băceşti din judeţul Vaslui, a permis
reabilitarea drumurilor din interiorul comunităţii, reparaţii de mică anvergură la un număr de 31 de locuinţe individuale din comunitatea de romi, derularea unei campanii de informare în domeniul sănătăţii.
O altă comunitate de romi, în judeţul Vaslui se găseşte în comuna Oseşti. Dintre cele aproximativ 60 de gospodării care compun comunitatea Ruginoasa, dispuse de-a lungul a trei uliţe, mai mult de jumătate nu au acces la o sursă de apă potabilă în apropiere, fiind necesară deplasarea pe o distanţă considerabilă, lucru dificil de realizat în condiţii meteo nefavorabile. Absenteismul şcolar prezent în rândul elevilor romi din comunitatea Ruginoasa, se datorează şi condiţiilor extrem de proaste oferite de drumul care face legătura dintre comunitate şi centrul de comună, acolo unde se găsesc instituţiile de învăţământ. Deşi problematica romilor a fost o preocupare constantă a autorităţilor locale, fondurile insuficiente, nu au permis investiţii mari în comunitate. Grupul de iniţiativă constituit în urma unei adunări publice din 21 iulie 2011, a ajuns la concluzia că printre cele mai grave probleme din comunitate se regăseşte numărul insuficient al serviciilor medicale, educaţionale şi sociale, raportat la cel al populaţiei dar şi imposibilitatea asigurării accesului mijloacelor de intervenţie rapidă în zonă (salvare, pompieri) datorată stării foarte proaste a infrastructurii de transport. Potrivit Valentinei Pareschiv, pornind de la aceste nevoi, s-a conturat proiectul „Drum şi Centru cultural - educativ pentru romii din Oşeşti” Astfel, cele două obiective de mică infrastructură respectiv modernizarea pe o porţiune de 700 m a drumului care leagă comunitatea de romi de centrul satului şi amenajarea unui centru cultural-educativ comunitar au dus şi la realizarea obiectivelor componentei sociale, respectiv creşterea accesului membrilor comunităţii de romi la servicii de educaţie, sănătate, pieţe de aprovizionare - căi desfacere; creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de sănătate şi igienă pentru 100 de beneficiari romi din comunitatea Ruginoasa; prevenirea marginalizării sociale a unui număr de 30 de copii din comunitate, prin oferirea de servicii educative, recreative şi de socializare.
Igienizări la Suceava
Un grup numeros de cetăţeni romi-în procent de 45% se găseşte în satul Gulia-oraş Dolhasca din judeţul Suceava. Aici s-a constatat că, una dintre marile probleme care grevează calitatea vieţii romilor din localitate, era reprezentată de starea proastă a drumurilor din pământ. Pe lângă modernizarea drumurilor, membrii comunităţii au considerat ca prioritate, igienizarea comunităţii şi educarea locuitorilor, în ceea ce priveşte menţinerea unui mediu curat, în condiţiile în care, există romi care aruncă la voia întâmplării ambalajele alimentare, dar şi alte produse, neînţelegând încă, importanţa curăţeniei în gospodăriile personale şi în împrejurimile acestora. „În cadrul parteneriatului dintre membrii comunităţii şi reprezentanţii administraţiei publice locale, proiectul şi-a atins obiectivele stabilite, în ciuda unor dificultăţi întâmpinate pe parcursul perioadei de implementare”, a subliniat reprezentantul regional al Fondului Român de Dezvoltare Socială sucursala Iaşi, Valentina Paraschiv. El a precizat că sustenabilitatea proiectului, este asigurată în ceea ce priveşte componenta de mică infrastructură, prin preluarea drumului de către Primăria Dolhasca, în vederea asigurării lucrărilor de menţinere a calităţii lucrărilor, iar în ceea ce priveşte componenta socială, prin continuarea activităţilor Cercului Ecologic -organizat în cadrul Şcolii Gulia, activităţile derulate, determinând şi populaţia adultă să participe în continuare la activităţile de ecologizare şi informare comune (copii şi adulţi).
Irina Bucşinescu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau