Spărgătorul prins în flagrant după ce a căzut din pod, la un pas de libertate

2spargator

Dimensiune font:

| 23-07-2024 21:44

* în primăvară, primise o pedeapsă de şapte ani şi 11 luni, pentru mai multe găinării * o bătaie în public, o tâlhărie şi patru spargeri la acelaşi magazin * stă deja de trei ani şi jumătate în penitenciar, dar, în cazul spargerilor, faptele sunt prescrise * Curtea de Apel Iaşi i-a dat dreptate, micşorând cu mai mult de doi ani condamnarea

Constantin R. (26 de ani) e unul dintre foarte puţinii hoţi şi tâlhari ce s-au ales cu o pedeapsă semnificativă. Asta pentru că are la activ multe fapte de acest fel, comise pe raza judeţelor Iaşi şi Vaslui. N-a primit sentinţele după ordinea cronologică a săvârşirii fărădelegilor, ci după ritmul în care s-au mişcat completele de judecată. Astfel, după o bătaie la care a participat în 2018, Constantin s-a ales cu doar un an şi trei luni, dar cu suspendare. N-a luat în seamă precizările magistraţilor în ce priveşte termenul de supraveghere şi, în decembrie 2021, a comis-o din nou.

De data asta, a avut doi complici, fraţii Mihai şi Alin M. Primul dintre ei i-a povestit, la un pahar de bere, cum că o pensionară de la el din sat, Elena A., are o grămadă de bani ascunşi sub covorul din sufragerie. Lui Constantin i-au sclipit ochii, a conceput imediat un plan de acţiune, convingându-i rapid şi pe ceilalţi să treacă la fapte.

Vin, cârnaţi şi murături înainte de lovitură

Bandiţii au aşteptat să se apropie miezul nopţii, ca să fie siguri că bătrâna Elena a adormit, au sărit gardul, dar s-au oprit mai întâi în beci. S-au ospătat pe cinste, meniul fiind alcătuit din cârnaţi şi murături, hrană stropită din belşug cu vinul găsit acolo.

Au prins curaj şi au acţionat ca în Evul Mediu. N-au putut deschide uşa din prima, Mihai a dat nişte şuturi, dar fără spor, până la urmă, Constantin a spart geamul. Zgomotul provocat de ţăndări a trezit pensionara, aceasta s-a ridicat din pat şi s-a dus să vadă ce se întâmplă. A dat nas în nas cu spărgătorii. Aceştia n-au stat pe gânduri, au trântit-o la pământ şi au început s-o lovească, somând-o să le dea mai repede banii. Ca să fie mai covingător, Constantin a pus mâna pe un ciocan. Elena a cerut îndurare: „nu mă omorî! nu mă omorî!”. Între timp, Alin a găsit plicul sub covor. Părea a conţine o factură, dar era burduşit cu bani. Cei trei au înşfăcat prada şi au părăsit locul.

A doua zi, bătrâna a mers la poliţie şi a reclamat jaful. N-a putut indica semnalmentele agresorilor, dar asta nu i-a împiedicat pe anchetatori să dea de urma lor. Lăsaseră amprente cu duiumul, Constantin avea deja cazier şi se afla în baza de date. Trimis în judecată, a primit o pedeapsă neaşteptat de dură, rezultanta fiind de cinci ani şi şase luni. Evident, cu executare în regim de detenţie. A ajuns în Penitenciarul Iaşi, loc unde se află şi acum.

Ţigări, băutură, dar şi două ţevi valorificate imediate

Pe 24 aprilie a.c., o nouă surpriză tare neplăcută pentru deţinut. Altă condamnare, bizar, pentru prima sa infracţiune dovedită, cea din 2016, când a dat patru spargeri la acelaşi magazin, unul aflat Tufeştii de Sus, judeţul Vaslui. Doi minori i-au fost complici. I-a racolat uşor, invitându-i la o bere, pe terasa magazinului. Au zăbovit ceva timp acolo, gestionarul a închis magazinul şi a plecat, dar fără a mai activa sistemul de alarmă. Constantin a observat şi a speculat la maxim.

A aşteptat ca gestionarul să se depărteze, i-a plantat pe adolescenţi în faţa poţii, ca să asigure paza, el a spart un geam, a pătruns în magazin şi a furat ţigări, vodcă şi lichior. Spargere încununată de succes.

Încurajaţi de această primă reuşită, cei doi au revenit după două săptămâni. Constantin nu era sigur dacă alarma funcţionează ori nu, aşa că a tăiat cablul de alimentare. A mai spart o dată geamul, de data asta a luat mai mult: 20 pachete de ţigări, coniac, vodcă, precum şi o sută lei cash. Apoi, iarăşi două săptămâni de pauză.

Ultimele două atacuri s-au produs în aceeaşi noapte, după acelaşi tipic. Prima dată, au înhăţat două ţevi, pe care le-au vândut imediat cu 30 lei, s-au întors şi au urcat în pod, să vadă ce-o fi pe acolo. Din nebăgare de seamă, au declanşat sistemul de alarmă.

Speriaţi, au încercat să fugă, dar tavanul magazinului a cedat sub greutatea lor, cei trei căzând din pod. N-au apucat să se ridice, fiind prinşi de către proprietarul magazinului şi un prieten al acestuia. Daţi pe mâna poliţiei, s-au ales cu dosar penal, unul ce a zăcut cu anii în sertarul procurorului de caz, verdictul fiind dat abia în luna aprilie a acestui an. După descontopiri şi recontopiri, Constantin a primit o pedeapsă rezultantă de şapte ani şi 11 luni, din care, evident, i s-a scăzut perioada deja petrecută în penitenciar. Oricum, enorm pentru câteva găinării.

Condamnatul a atacat sentinţa, invocând prescripţia celor patru spargeri de la Tufeştii de Sus, cei de la Curtea de Apel i-au dat dreptate şi au revenit la condamnarea precedentă, cea de cinci ani şi şase luni. Trei ani şi jumătate sunt deja executaţi, Constantin poate spera acum la liberarea condiţionată.

Claudiu CONSTANTIN

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
A plouat cu note de 1 și 2 pentru profesorii ieșeni, la titularizare!
23/07/2024 23:37

  * peste 15% dintre cadrele didactice care au sustinut examenul de titularizare in invătămant au obtinut note sub 5 * foarte multi dintre profesori au fost notati cu 1 sau 2, probele cele mai dificile ...

Lucrările de extindere a UPU de la Spitalul de Pediatrie, suplimentate cu 2,2 milioane de lei  * prin suplimentarea fondurilor destinate obiectivului cu suma de 2,2 milioane de lei, reprezentâd cheltuieli neeligibile, valoarea totală a investiţiei a
23/07/2024 21:43

* prin suplimentarea fondurilor destinate obiectivului cu suma de 2,2 milioane de lei, reprezentad cheltuieli neeligibile, valoarea totală a investiţiei a ajuns la 38,6 milioane de lei În sedinta de as ...

Sute de copii expuși riscului de separare de familie vor fi reintegrați în comunitate
23/07/2024 21:42

  252 de copii din judetul Iasi expusi riscului de separare de familie, alături de 18 copii proveniti din unitătile speciale de protectie, urmează să fie reintegrati in comunitate in cadrul unui proie ...

Concurență acerbă pentru reabilitarea și modernizarea străzilor din Iași!
23/07/2024 21:41

Nu mai putin de cinci firme sau asocieri de firme au depus oferte pentru participarea la licitatia organizată de Primărie pentru proiectarea lucrărilor de reabilitare si modernizare a 20 de străzi din munic ...

O ieşeancă a cheltuit pe haine şi cosmetice banii pentru avocat
23/07/2024 21:41

 * magistraţii au dat, totuşi, dovadă de multă inţelegere şi au amanat speţa pentru săptămana in curs * reclamanta va beneficia de avocat din oficiu * adică, unul pe care nu trebuie să-l plătea ...

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și-a trimis reprezentanții la Iași
23/07/2024 21:40

* acestia au subliniat eforturile pe care autoritătile iesene le-au făcut pentru ajutorarea persoanele care au părăsit Ucraina din cauza conflictului declansat de Federatia Rusă si au tranzitat tara noastr ...

Vacanță cu buget redus
23/07/2024 13:29

Pe măsură ce soarele străluceste mai intens si temperaturile cresc, vacanta de vară isi face simtită prezenta. Pentru copiii din toată tara, aceasta este perioada mult asteptată pentru a scăpa de rutina ...

 Firma Aedificium Projektentwicklung SRL angajează pentru șantierul din Iași.
23/07/2024 13:09

 Firma Aedificium Projektentwicklung SRL angajează pentru santierul din Iasi.  Aedificium Projektentwicklung a fost infiintata in 2009 la Cluj-Napoca de o echipa de profesionisti in domeniul constru ...

Renașterea urbană. Cum s-au reinventat orașele post-industriale ale Moldovei
23/07/2024 12:59

În Romania post-industrială, orasele care candva au fost centre economice importante, sustinute de industrii mari, se confruntă acum cu provocări semnificative. După inchiderea acestor industrii, mult ...

Aproape 90% dintre pacienții care ajung la Socola sunt alcoolici
23/07/2024 12:49

Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iasi trag un semnal de alarmă. Tot mai multi ieseni au probleme cu alcoolul. Numărul cazurilor noi de pacienti care au ajuns la spital in ultimele săptămani ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei