A pierdut Ucraina războiul cu Rusia? Date și cifre la trei ani de război
Dimensiune font:
După trei ani de război, liderul ucrainean Volodimir Zelenski este sub presiune, prins ca într-o menghină între armata rusă, care continuă să câştige teren în est, şi Donald Trump, care îl îndeamnă să negocieze rapid cu Vladimir Putin. În plus, el este îndemnat de Donald Trump, care îi pune la îndoială legitimitatea democratică, la fel ca Vladimir Putin, să organizeze alegeri. Iar în Ucraina, începe să se simtă miros de campanie prezidenţială.
Într-o întâlnire fără precedent de la începutul invaziei, preşedinţii american şi rus au convenit la 12 februarie să lanseze negocieri „imediate” pentru a pune capăt conflictului din Ucraina. Această decizie, care nu a fost discutată cu Kievul, a provocat o mare îngrijorare în rândul ucrainenilor şi al europenilor deopotrivă, preşedintele francez Emmanuel Macron avertizând în privinţa unei păci care ar fi „o capitulare” a Ucrainei.
De la revenirea sa la putere, Donald Trump a adoptat o linie dură împotriva omologului său ucrainean, reproşându-i că a „declanşat” războiul din Ucraina, în ciuda faptului evident că a fost vorba de o invazie rusă în ţară. Criticile sale au mai urcat o treaptă miercuri, după ce Volodimir Zelenski a denunţat negocierile ruso-americane care au avut loc în Arabia Saudită. Într-un mesaj violent publicat pe reţeaua sa socială, preşedintele american l-a descris pe omologul ucrainean drept un „dictator fără alegeri”, şocând numeroşi lideri occidentali şi chiar aleşi din propria sa tabără.
Prin această remarcă, Donald Trump a pus sub semnul întrebării legitimitatea democratică a preşedintelui ucrainean şi a utilizat un argument fluturat în mod regulat de Kremlin. Alegerile parlamentare ar fi trebuit să aibă loc în octombrie 2023, iar alegerile prezidenţiale în martie 2024, dar legea marţială în vigoare în Ucraina din februarie 2022 nu a permis organizarea scrutinelor.
De asemenea, preşedintele american a afirmat în mod eronat că omologul său ucrainean are doar „4% opinii favorabile” în rândul concetăţenilor săi, fără a cita o sursă.Această cifră, transmisă de anumite media ruse, provine dintr-un „sondaj” informal realizat prin Telegram de către deputatul ucrainean pro-rus Oleksandr Dubinski, sancţionat de Washington în 2021 pentru presupusa sa apartenenţă la „o reţea de influenţă străină legată de Rusia”.
În realitate, Volodimyi Zelenski are 57% opinii favorabile în Ucraina, potrivit ultimului sondaj realizat la începutul lunii februarie 2025 de Institutul Internaţional de Sociologie de la Kiev (KIIS). În timp ce 77% dintre ucraineni aveau încredere în el în decembrie 2023, popularitatea preşedintelui a scăzut la 52% în decembrie 2024, înainte de a-şi reveni cu cinci puncte în ultimele săptămâni.
În cazul - încă îndepărtat - al unei încetări a focului şi al organizării de alegeri prezidenţiale, va mai participa Volodimir Zelenski? Fosta vedetă a televiziunii ucrainene, care a declarat în timpul campaniei că nu doreşte decât un singur mandat, pare să fi fost slăbit.
„Efectul de stindard” care l-a susţinut după invazia rusă pare să se fi diminuat pe măsură ce războiul se prelungeşte şi ia viaţa a tot mai mulţi ucraineni. Volodimir Zelenski a indicat o cifră de 45 000 de soldaţi ucraineni ucişi, într-un interviu la începutul lunii februarie, dar estimările din mass-media, precum cele ale The Wall Street Journal, plasează numărul morţilor ucraineni către 80 000.
Pentru a compensa lipsa de oameni pe front, politica de recrutare a fost înăsprită în ultimele luni. Unele scene de recrutare forţată au şocat opinia publică, mai ales că recruţii sunt din ce în ce mai tineri. În aprilie anul trecut, vârsta de înrolare a fost coborâtă de la 27 la 25 de ani.
Forţele ruse au avansat cu 4 360 km2 în Ucraina începând din 24 februarie 2024, de aproape 22 de ori mai mult decât în timpul celui de-al doilea an de război (200 km2), potrivit analizei AFP a datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW), la data de 16 februarie.
Aproape trei sferturi din teritoriul cucerit de ruşi se află în estul regiunii Doneţk, unde trupele Moscovei au revendicat capturarea oraşului Toreţk la 7 februarie 2025 şi se află în pragul unui alt mare oraş minier, Pokrovsk.
Donald Trump a declarat recent că doreşte să obţină acces la resursele miniere strategice ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului american, o propunere la care Volodimir Zelenski pare să fie deschis.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau