Avocata Daniela Gogonea: Aproximativ 500.000 de procese privind taxa de poluare s-au înregistrat până în prezent
Dimensiune font:
Aproximativ 500.000 de procese privind taxa de poluare s-au înregistrat din 2008 până în prezent, a susţinut marţi, într-o conferinţă de presă, avocata Daniela Gogonea.
'Ar fi cam 500.000 totalul de procese, şi finalizate şi pe rol, pe toată ţara din 2008 - 2009, de când au început procesele, şi până în prezent. Peste 300.000 de procese sunt pe rolul instanţelor din 2012 până în prezent la nivel naţional', a declarat Daniela Gogonea.
Ea a precizat că, în cele peste 300.000 de procese, posesorii de autovehicule solicită fie să nu plătească taxa de poluare, fie restituirea acesteia în cazul în care deja au achitat-o şi a amintit pe de altă parte că, de-a lungul timpului, taxa a purtat nume diferite, că în 2007 a intrat în vigoare taxa de primă înmatriculare, care ulterior a fost înlocuită în 2008 cu taxa pe poluare, în 2012 fiind taxa pentru emisii poluante.
Gogonea a arătat că statistica efectuată de cabinetul de avocatură cu care colaborează are un caracter orientativ, deoarece procese privind taxa de poluare se soluţionează în fiecare zi, datele modificându-se.
Avocata a spus că, în majoritatea cauzelor, chemările în judecată se soluţionează cu câştig de cauză pentru posesorii de autovehicule. De exemplu, în judeţul Bistriţa-Năsăud circa 90% dintre cazurile vizând taxa de poluare sunt soluţionate favorabil pentru posesorii de autovehicule, dar că în judeţul Argeş aceştia pierd în aproximativ 20-25% dintre dosare. În principiu, toate persoanele cărora le-au fost soluţionate dosarele definitiv şi irevocabil şi-au primit banii înapoi.
În procesele care au fost câştigate de posesorii de autovehicule s-au avut în vedere dispoziţii din Tratatul privind funcţionarea UE, a adăugat Gogonea.
În altă ordine de idei, ea a spus că durata medie a proceselor privind taxa de poluare diferă în funcţie de judeţul în care se află sediul sau domiciliul petentului şi de numărul de dosare înregistrate pe rolul tribunalului. Astfel, la Tribunalul Caraş Severin durata medie a unui proces este de aproximativ şase luni, la Tribunalele Bihor şi Bistriţa durata medie este de 12-14 luni iar în Bucureşti - de 18 luni, ajungând până la 24 luni.
Gogonea a amintit însă de posibilitatea preschimbării termenului de judecată într-un termen mai apropiat.
Ea a prezentat varianta ideală a timbrului de mediu în viziunea cabinetului de avocatură al cărui colaborator este.
'Considerăm că Legislativul României ar trebui să propună o lege care să protejeze mediul înconjurător împotriva emisiilor poluante, dar care să fie şi în acord cu prevederile comunitare privind libera circulaţie a mărfurilor şi interzicerea taxelor vamale şi a taxelor cu efect echivalent. Un model foarte bun de urmat ar fi cel existent în Germania, unde nu există o astfel de taxă de mediu, însă e perceput un impozit mai mare. Astfel, fiecare cetăţean care are un autovehicul plăteşte un impozit în funcţie de emisiile poluante pe care le elimină autoturismul său', a detaliat avocata.
Astfel, statul român ar trebui să adopte un timbru de mediu care să fie perceput în funcţie de cantitatea de emisii poluante eliminate de autoturism şi această taxă să fie plătită de toţi deţinătorii de autovehicule anual, împreună cu impozitul pe vehicul.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau