Brăila: Autospecială de cercetare nucleară, biologică şi radiologică, în dotarea ISU
Dimensiune font:
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila a fost dotat cu o autospecială de cercetare nucleară, biologică şi radiologică (CNBR), pentru a interveni în cazul în care apar probleme legate de transportul deşeurilor nucleare pe Dunăre.
Investiţia a fost făcută prin Programul Operaţional Regional, iar Brăila a fost aleasă pentru a fi dotată cu această autospecială, deoarece are cea mai mare porţiune de Dunăre dintre toate judeţele prinse în acest proiect, respectiv Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.
ISU Brăila este prins într-un proiect european de dotare cu echipamente a tuturor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din Regiunea de Sud-Est, în valoare de peste 50 milioane de lei, numit ''Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Sud-Est''.
Autospeciala CNBR este de tip Mercedes Sprinter 513 şi este destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice, pentru identificarea, delimitarea zonelor de teren contaminate chimic, biologic, radiologic, prelevarea de probe din sol, apă şi aer şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat, potrivit unui comunicat remis joi de ISU Brăila.
Ca şi compartimentare, este compusă dintr-o cabină de transport personal, un laborator de lucru cu spaţiu liber de acces la cabină, un compartiment pentru transportul echipamentelor şi o remorcă.
Laboratorul de lucru este destinat analizei mostrelor de sol contaminat radioactiv, analizei agenţilor chimici din imediata vecinătate a autospecialei, monitorizării condiţiilor atmosferice, centralizării datelor.
Compartimentul pentru transportul echipamentelor este echipat cu rafturi, pentru a asigura posibilitatea de reamplasare ulterioară, în exploatare, a rafturilor la diferite cote, în funcţie de dotarea cu echipamente specifice, sertare, suporţi de fixare. În compartimentul transport echipamente, sunt fixate pe suporţi aparatele de respirat şi în spaţii speciale echipamentele de protecţie.
Remorca se foloseşte în cazul accidentelor nucleare, bacteriologice şi chimice şi pentru decontaminarea personalului de intervenţie şi a celui afectat.
Ca aparatură nucleară prezintă un dozimetru personal Polimaster PM 1610, un sistem staţionar pentru determinarea radioactivităţii compus din monitor Alfa Beta de fond scăzut tip MAB 06, un debimetru de radiaţii x gamma şi neutroni tip ARGUS 3.
Chimic este dotată cu un sistem staţionar de monitorizare agenţi chimici Environics chem PRO DM şi un sistem portabil de monitorizare agenţi chimici Environics chem PRO 100i. Biologic are un Kit bacteriologic portabil TS-10-5 Five Agent Detection Kit.
Pentru prelevare de probe este dotată cu o trusă prelevare sol, o trusă prelevare aer, o trusă prelevare apă şi PH metru.
Scopul proiectului prin care a fost achiziţionată autospeciala CNBR constă în îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Sud-Est, prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, de la 12,5 minute la 9 minute în mediul urban din Brăila şi de la 99 de minute la 60 de minute în cel rural.
Valoarea totală a proiectului a fost de 51.514.560 de lei, din care finanţare nerambursabilă de 40.697.440 de lei, iar contribuţie proprie de 846.560 de lei, durata de implementare fiind estimată la 24 de luni.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt cele şase Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă din Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, iar beneficiarii indirecţi cele 2,8 milioane de persoane, câte se află în regiunea de sud-est.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau